(Продължение от вчера)

Появата на Доган взриви залата. 11-те му изречения, прочетени от Филиз Хюсменова, бяха посрещнати с най-високите децибели на одобрението, достигани в Зала 3 на Националния дворец на културата след 10 ноември 1989 година.
"Големите неща се случват, защото има големи хора, които умеят да генерират енергия, умеят да я регулират, ДПС е голямо, защото има лидер като д-р Ахмед Доган", с тези думи завърши речта си пред делегатите и гостите на 9-ата Национална конференция новият председател Мустафа Карадайъ и залата избухна във възгласи "ДПС".
Да, но в кафе паузите почти всяка групичка коментираше… ДОСТ - новата партия на Лютви Местан.
Това е различното в 6-тия опит да се разцепи ДПС.
Този път „късането на месо" от Движението не генерира обиди от рода на „предател, изменник", „ти си изхвърлен за кражба на партийни пари", „мръсен корумпиран тип", „ти пък си агент". „Езикът на омразата" сякаш е заменен от опити за по-трезви анализи с фундаментални въпроси „Кои сме? Какви сме? Какво ни казва г-н Доган? Какви са сигналите от Анкара?".
„Ин-витро заченатият опит за разцепление на ДПС е обречен на неуспех. Този опит се извършваше в лаборатории и с консултанти от чужбина. Той е обречен на провал, защото няма идея и план, няма цели които да поведат със себе си стотици избиратели, както направи д-р Доган в зората на демокрация", с тези думи откри форума Юнал Лютфи, който е до Доган от самото начало. Трябва да приемем, че бай Лютфи, както го наричат уважително, е информирал шефа си как ще започне конференцията. Сиреч, това беше първото послание на Доган към своите.
„ДПС се утвърди като политическа сила в страната, имаше ясни политически и геополитически приоритети и ясно работеше за тяхната реализация. Ако сега някои пребоядисани политици на думи говорят, че са евроатлантици, то д-р Доган заяви това още през 1991 г. Още тогава ДПС заяви, че пътят на България за членството на НАТО минава през Босфора", отбеляза още Лютфи. Второто послание е и към българските турци, но най-вече в посока Анкара. Най-голямата опозиционна сила в Турция – Републиканската народна партия (CHP) беше с много силно присъствие на конференцията, представители бяха изпратили и от Партията на националистическото действие (MHP). Освен това, със сигурност какво се е случвало в НДК вече в детайли знаят в партията на Реджеп Тайип Ердоган – управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP).
„България и Турция традиционно са имали добросъседски отношения. ДПС винаги е считало, че Балканите, в това число и Турция, са неразделна част от Европа и ако тя желае да има траен мир на континента, държавите от Балканите трябва да имат място в ЕС", гласи още от посланието, предадено от Юнал Лютфи. Каквото и правителство да има в България и Турция, тези отношения ще се запазят – това трябва да разбират българските турци, изселниците и власт, и опозиция в Анкара.
Ако Националната служба за охрана (НСО) не беше забранила на Доган да се качи на президиума и да произнесе дългоочакваната реч, той вероятно щеше да припомни на своите, че в личностен екзистенциален смисъл се случило така, че преди 31 години се наложило да променя управляващите параметри на живота си, но нещо подобно се е случило и на 17 декември 2015 година. В тоталитарни времена се осмелил да се противопостави на изстъпления срещу правата и свободите на човека и на малцинствата в България, а в края на миналата година скръцнал със зъби срещу Лютви Местан заради опитите за подмяна на ДПС – партията, родена след противопоставянето на посочените изстъпления.
„В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми  за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави", тези думи от 17 декември несъмнено щяха да имат продължение, но НСО не позволи.
Няма как „17 декември" да няма развитие, защото Доган е наясно, че всеки български турчин е изправен пред избор, колкото и да му се поднася украсената информация от местните активисти, че проблем за ДПС от появата на ДОСТ няма.
Във всяко от 11-те изречения на Доган трябва да се търсят посланията през призмата на случващото се след 17 декември 2015 година. От страха, през разума до прогнозите! А който е видял тези три неща, той вече може да фиксира действията, които Доган очаква от своите по отношение на ДОСТ, която стъпва сериозно в смесените региони, а не е поредната партия „тинтири-минтири".
(Следва)
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/4/16 14:49

    На турците в България им е малко трудно да си спомнят за каквото и да било, те имат други тревоги и мисли, главно за препитание за недоимък, немотия,тютюн, гурбет, Алманя Германия и т.н.

    ОтговорИзтриване
  2. зафериус27/4/16 15:05

    дпс еоод да помни думите на зафериус.
    Срещу Велика ТУРЦИЯ не се Върви.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/4/16 15:46

    Господин Доган е най-великият политик!

    ОтговорИзтриване
  4. Кж турчин27/4/16 15:52

    Спомняме си 17 декември, но послания в изреченията на престъпник няма да търсим! Доган ако иска да си иде с мир! Той решава, но последно ние решаваме!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/4/16 16:00

    На вниманието на редакцията на в-к "Родопи 24х7": На 30.04.2016 год. /събота/ ще се учреди Общинска организация на ДОСТ Черноочене! Най-учтиво Ви каним да присъствате за медийно отразяване на политическото събиране!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/4/16 16:57

    gelin DOST olalım etraf çakalarla dolu zaten

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/4/16 16:59

    Как го бъде ако го разрешат ще има

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/4/16 19:28

    DOST iyi ki varsın iyi ki geliyorsunuz bitirdiler bizi bu chakalla

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/4/16 22:00

    Аз си спомних следното- TURKUN TURKTEN BASHKA DOSTU UOKYUR- K.Ataturk.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/4/16 10:43

    Колкото и да хвалите Доган, той вече е свършена работа. За прекалено тъпи ни взе този човек. Сега да види какво е наказателен вот

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.