Трима души са пострадали при възникнали пожари с използване на газ пропан-бутан в област Кърджали от началото на тази година, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. Основната причина за тези произшествия е техническа неизправност.
В два от случаите инцидентите са станали при изпускане на газ в помещения от неизправни газови бутилки и последвали пожари. Най-тежко беше засегнат 69-годишен мъж от Ардино, който получи изгаряния по тялото и лицето и беше настанен в пловдивска болница. С леки изгаряния се размина 65-годишна жена, в чийто дом в Кърджали се взриви газова бутилка. Леко изгаряне на дланта на ръката получи 56-годишен водач, чийто автомобил с газова уредба се запали и изгоря на ул."Ангел Кънчев" в областния център.

Във връзка с тези инциденти Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в Кърджали апелира към жителите и гостите на областта да спазват мерките за предотвратяване на пожари при използване на газ пропан-бутан, а именно:
-Дейностите по устройването и техническото поддържане на газовите отоплителни, нагревателни готварски и други уреди трябва да се извършват само от специалисти.
-Експлоатацията им следва да се осъществява само след предварително обучение.
-Важно правило за ползването им е постоянният контрол за техническата изправност на съоръженията – автоматиката, вентилите и др., осигуряващи нормална работа.
-Необходимо е уредите да са стандартно изпълнение и в никакъв случай да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход.
-Отопляваните с газови печки помещения задължително трябва да са с постоянна естествена вентилация.
-Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота нула (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища.
-Нарушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно.
-С цел установяване на течове на газ у нас към пропан-бутана се добавя мирис на чесън.
-В случай, че усетите специфичната миризма на чесън, веднага затворете вентилите и започнете проветряване на помещението. Газ пропан-бутан е по-тежък от въздуха и се наслагва в ниските части на помещението, поради което проветряването трябва да се извърши и за най-ниските точки.
-В случай на теч над допустимата концентрация при минимална мощност на източник на запалване може да се възпроизведе взрив. Ако е тъмно, не палете лампата и не ползвайте открити огнеизточници – запалки, свещи и др. По най-бързия начин изключете електрическия ток.
-Проверката за изтичане на газ в никакъв случай да не се извършва чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите чрез сапунен разтвор на мястото на евентуалното изтичане.
-Необходимо е да знаете, че при всяко напълване отново на битовите бутилки с газ на определените за това газ станции се извършва задължителна проверка на годността на съда под налягане.
-Не поемайте излишен риск и не практикувайте напълване с газ на по-малки бутилки от такива с по-голяма вместимост.
-Всички профилактики, които трябва да бъдат извършвани, задължително са посочени в инструкциите на производителя на съответния газов уред. Изисквайте от търговците при покупка на уред да Ви бъде предоставена съответната инструкция на български език.




Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.