„Аз не превозвах никого. Моите посещения от България в Турция са записани. Бях тук с кола, отидох до болницата, до промишлената зона. Не успях да отида и на погребението на приятеля си от детските ми години - Наим Сюлейманоглу. Семейството ми е в много тежко състояние, а аз тук получих високо кръвно. Няма никакви доказателства свързани с моята вина, искам да бъда освободен предвид периода на задържане”, заяви пред съда в Одрин кърджалиецът Тунджай Джемал Вели.
Припомняме, че прокуратурата иска тежки наказания за 13 обвиняеми турски и български граждани. 57 гюленисти са били прекарани нелегално у нас от каналджии, става ясно от 36-страничния обвинителен акт на прокуратурата срещу 13 лица, сред които и 4-ма от област Кърджали.
За 85 дни групата е прекарала нелегално от Турция в България с автомобили с дипломатически номера на Катар и Саудитска Арабия 57 членове и роднини на терористичната организация на Фетхуллах Гюлен - ФЕТО, твърди прокуратурата.
Както първи 24rodopi.com писа, общо 14 души - турски и български граждани, сред които 6-ма от област Кърджали, бяха задържани при спецакция на 10 февруари м.г. От полицията в Одрин дадоха официална информация едва на 20 февруари, защото в този период имало и други арести в различни градове на Турция.
На поредното съдебно заседание стана ясно, че от 13 обвиняеми, 3-ма все още са в затвора, а останалите са с по-леки мерки за неотклонение.
Арестуваните заподозрени Тамер Ергюл, Юджел Куртоглу и Тунджай Джемал Вели се свързаха със залата на Трети наказателен съд чрез аудио и видео връзка (информационната система SEGBİS) по време на съдебното заседание по делото, което се гледа от Наказателен съд № 3 Одрин.
Тунджай Джемал Вели посочи още, че от 14 месеца е зад решетки без да е извършвал приписваните му престъпления.
Юджел Куртоглу твърди, че е съден за нелегално транспортиране на имигранти и участие във ФЕТО, но той няма нищо общо с тях. Куртоглу, който отбеляза, че има здравословни проблеми, както и че семейството му е в тежко състояние, поиска също да бъде освободен.
Тамер Ергюл повтори защитата си от предишно заседание и поиска също да бъде освободен.
Адвокатите на тримата обвиняемите отбелязаха дължи период на задържане на клиентите си и настояваха за изменение на мярката в по-лека – „парична гаранция“
Съдът реши да освободи Куртоглу и Вели от ареста, но налагайки им забрана за пътуване в чужбина. Ергюл продължава да бъде с мярка „Задържане под стража“
Следващото заседание е насрочено за 22 юни.
Очаква се в близките дни Куртоглу и Вели депозират голяма сума, като гаранция, и тогава забраната за напускане пределите на Турция ще бъде премахната.
Припомняме, че за обвиняемите се иска затвор от 5 до 19 години затвор по обвинения за „нелегален трафик на хора”, „съзнателна помощ за членове на организация”, „подпомагане на виновни” и „членство във въоръжена терористична организация”.
В обвинителният акт, който е подготвен от разследващ прокурор, се твърди, че подсъдимите когато са прекарвали през ГГП Капъкуле коли на консулствата в Турция на държави като Саудитска Арабия и Катар, които не били вече използвани като официални превозни средства, с цел продажба в чужбина чрез пълномощно, са прекарали нелегално и членове на ФЕТО. В обвинителния акт също се посочва, че между нелегално транспортираните в чужбина членове на ФЕТО е имало и главни прокурори, съдии, учители, лекари и полицейски служители.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/4/18 10:42

    Който ги пуска прави голяма грешка защото тези не спазват законите нито на България нито на Турция и си мислят че те властват на всякъде. Ако Турция ги освободи то България ще е най губеща от далаверите на тези.Сега е ред по закон като се завърнат в България да бъдат задържани че са прекарвали терористи в България и което след това води да конфликти между Турция и България и струва средства за нас в България.
    Също да бъдат съдени за укриване на доходи от този нелегален бизнес което не се отчете по техните декларации в България за 2016 и 2017. Това го искаме ние турците от Кърджали които държим държавата ни да вкара ред и законност в Кърджали където мошениците печелят стотици хиляди левове но не не плащат данъци колкото една нормална ново открита честноработеща фирма. Държавата да им проследи имотите и бизнеса им и ще се докаже колко са крали през годините без да плащат данъци

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.