Частични избори за кмет на Мост ще има, това става ясно от решение на Върховния административен съд.
Припомняме, че Общинската избирателна комисия (ОИК) прекрати пълномощията на Лятиф Мехмед Расим като кмет на Мост след сигнал на общинския съветник Божидар Стоянов от БСП за участието му в ръководен орган на дружеството „Мехтехсервиз“ в Звиница. Лятиф Расим обжалва пред Административния съд в Кърджали, но магистратите стигнаха до извода, че с участието си при вземане на решения на управителен орган на търговско дружество, той е нарушил забраната по чл.41, ал.1 от ЗМСМА, което съставлява основание за предсрочно прекратяване на пълномощията му на кмет на кметство, изрично предвидено в разпоредбата на чл.42, ал.1, т.9 от ЗМСМА.
С касационната жалба Лятиф Расим оспорва изводите на Административния съд в Кърджали, твърдейки, че участието му в общото събрание като пълномощник не съставлява осъществяване на търговска дейност.
Състав на ВАС прецени като неоснователни възраженията на касационния жалбоподател. Прието е, че кметът на Мост е извършил търговска дейност по смисъла на Търговския закон. Според мотивите на административния орган тази дейност е намерила своето проявление в участие в проведено общо събрание на посочената фирма, на което са били взети решения за продажба на дружествени дялове и напускане на съдружник, както и за изменение на дружествения договор и за актуализирането му, свързано със заличаването на съдружник и прехвърлянето на дружествения му дял. Дружествения договор и протокола от общото събрание на търговското дружество са подписани от кмета на Мост, като пълномощник на съдружника М. Л. Р. – негов баща. Противно на твърденията на оспорващата страна действията му не могат да се квалифицират като такива извършени по пълномощие и обвързващи единствено дейността на упълномощителя, в качеството му на съдружник, посочва в мотивите си ВАС. По делото е приложено нотариално заверено пълномощно, от чието съдържание не може да се направи извод, че за проведеното общо събрание упълномощителят е възложил определен мандат на упълномощения, както за участие в конкретно проведеното общо събрание, така по отношение на начина, по който следва да гласува по точките от дневния ред. Представеното пълномощно е общо, без ограничение във времето и без посочване на конкретен мандат относно начина на гласуване, поради което правилен е изводът на съда, че участието на кмета на кметство в проведеното общо събрание, на което той е изразил собствената си воля по отношение на начина на гласуване, съставлява осъществяване на търговска дейност по смисъла на Търговския закон, отбелязва състав на ВАС. Несъвместима търговска дейност, по смисъла на чл.41, ал.1 от ЗМСМА, е и дейност свързана с вземане на решения във връзка с управление на търговски дружества.
Както вече 24rodopi.com писа, на 20 май кметската битка в Мост ще бъде между Лятиф Расим от ДПС и Емин Исмаил от ГЕРБ. Регистрираният Инициативен комитет за издигане на Айтен Мурад Руфад за независим кандидат за кмет не можа да събере необходимия брой подписи за регистрацията и тя отпада от състезанието.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/4/18 14:57

    А честито!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/4/18 18:35

    Рашко защо дост няма кандидат кмет в село мост

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/4/18 10:16

    Защото вече и Рашко не е в Дост, изгонили са го.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.