-Ердоганът ще дойде ли в Кърджали? – изстрелва с усмивка на лицето тарторът на групичката, организирана в поредния „Хайд парк“ в центъра на града край Арда.
„Водещият панела“ е стар познат. Разбира я политика.
-Да не съм диспечер на границите на душата му – връщам подобаващо паса.
-Ей тъй, на връщане от Варна за Турция, да отскочи за една молитва в кърджалийската джамия - чертае маршрута на „Султана“ за 26 март моят човек.
-Кърджали е в сърцето му! Достатъчно му е! – продължавам с играта на думи. – А и ако сега хеликоптерът излети от Варна и кацне на старото летище в Кърджали, това ще е губещо за Бойко Борисов...
Групата живва, прави място в кръга и щеш-не щеш се включваш в голямата говорилня на улицата, от която измерението на файдата е 1:1 като тази във Фейсбук. Просто време да мине.
Темата уж е инициираната от Бойко Борисов на 26 март среща във Варна с участието на турския президент Тайип Ердоган, президента на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а всеки говори за Кърджали и Ердоган.
-Говорят си на „аркадашът ми Бойко“ и „Тайпи“. А когато „аркадашът Бойко“ вкарва „Тайпи“ в дневния ред на Евросъюза, „Тайпи“ няма право да хвърля приятеля си на „вълците“. Знаете как в България реагираха на думите на Ердоган за Кърджали. По-скоро Бойко Борисов ще потупа по рамото Реджеп Тайип Ердоган и ще му каже:  Щом искаш обедна молитва, ето ти малката, но красива джамия във Варна! Друг път ще ходим в Кърджали, Тайпи!
Тези мои думи отприщват още аргументи „За“ и „Против“ присъствието на Кърджали в сърцето на Ердоган. Изплуват и спомени за предишното посещение на Ердоган в Кърджали.
За споразумението между Европейския съюз и Турция за бежанците, което ще е основна тема във Варна, нито дума. Всъщност, то и без това не работи – и по вина на Брюксел, и по вина на Анкара, така, че колкото и малко да се постигне в тази насока, все ще е успех. Рестарт на „дремещата сделка“ ще има, но „разбирачите“ ги интересува друго - „Ердоган днес“, „Ердоган утре“, Ердоган – Бойко“, „Къде сме ние?“, „Къде ще бъдем утре?“, „Какво се случва с Турция?“, „Какво ще прави на 26 март българският президент?“,…
Илхан АНДАЙ, 24rodopi.com
Четете по-късно само в 24rodopi.com:
Перфектният 26 март за Реджеб Тайип Ердоган – какво включва това и постижимо ли е?
Кои скандални лица в България ремонтират джамии, мечтаейки Ердоган да дойде на откриването?
На снимката: Реджеп Тайип Ердоган и отец Петър си разменят подаръци в централната църква на Кърджали. През март 2008 година Ердоган, тогава като премиер на Турция, посети града край Арда

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.