521 селски кмета „гълтат” 15 млн. лева за мандат!

Над 15 милиона лева струва издръжката на селските кметове в Родопите за един мандат. Това са разходите само за заплати на управниците в малките населени места, установи проверка на „Родопи voice”. Малко над 600 лева е средното възнаграждение на месец на най-важните чиновници в селата. 521 са кметовете и кметските наместници в 17-те общини в областите Кърджали и Смолян. Между 500 и 1000 лева са заплатите на местните първи в зависимост от броя на жителите на съответното населено място, което управляват. Работата им не е в кабинети, а буквално на дворовете на съселяните им. Кметският пост изисква цялата им ангажираност, а някои дори напускат преждевременно, за да се отдадат на по-доходоносно поприще.
Най-пресните случаи са два. Родопски управници зарязаха мандата по средата и се насочиха към друга работна дейност. Кметът на рудоземското село Корита Анит Божанов предпочете да стане от началническия  стол и да започне работа в строителния бранш. Като кмет той получавал възнаграждение в порядъка на около 600 лв., а като строителен техник, какъвто е по професия, взема около три пъти повече. „Ниските заплати на кметовете в селата се оказват съществен проблем. Такъв е случаят и с кмета на Корита. Той подаде оставка и започна работа като строителен техник, за три пъти повече пари“, коментира кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.
Това е поредният кмет на село в Смолянско, който заради ниските заплати напуска поста си. Само преди дни това направи и кметът на девинското село Беден, който предпочете да замине на гурбет във Франция. Селото пък чака насрочване на частични избори за нов управник. Преди време друг кмет пък си заряза поста, за да стане миньор и вдигне „летвата” за пенсия.
Между 660 и 830 лева вече ще получават селските кметове в община Кърджали. Предложението за увеличаване на заплатите на местните управници бе гласувано в Общинския съвет. В общината са обособени 94 кметства, чиито кметове бяха избрани на последните местни избори през 2015 г. Заплатите на кметовете на населени места не бяха актуализирани от началото на 2012 г. Най-високи заплати вече получават управниците на „бюджетните кметства” и тези с население над 1000 души.
Дори над 1000 лева на месец пък получават кметовете на най-многолюдните смолянски села.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/3/18 09:18

    А експертите като мен какво ще ги правим. Нашите заплати не са увеличавани от 2009г.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/3/18 09:19

    Пари от данъкоплатците на вятъра

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/3/18 09:46

    Престъпление е село с 10 къщи да има самостоятелен кмет и да му се плаща заплата .

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/3/18 17:32

    На фона на тежкото икономическо положение в страна ни е голяма грешка да има кмет вьв всяко насекено място.На практика никога не са работили в двора на сьселяните си.Жалко за хората или част от тях да казват че е нормално. Даньците ни все повече ще се вдигат ,за да се издьржа платени партийни функционери.Но някой ден и тези пари ще свьршат.Много голяма грешка от страна на управляващите.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/3/18 18:40

    А от далавери какво печелят да не говорим

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/3/18 20:59

    VSYAKO SELO KMETSVO. BOGATA DIRJAVA SME.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен20/3/18 07:37

    в Кирковско, пет къщи на село с кмет, и то пенсиониран шофьор от системата(над 70...), а синчето му шеф в системата на мвр, ро... щом така сте решили , нека така да е... доносник от дс съм, хо-хо

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен20/3/18 09:31

    Пълни глупости ,че работят в дворовете на съселяните .Точно обратното Съселяните му работят .в неговия дворо и на нивите му.Никаква работа не вършат селските кметове , ама никаква . Оставя телефона на жена си ,а той някъде по оборите ,нивите или някъде където има лична работа ,дори не отваря и кметството месеци ,защото няма работа и не обслужва никого.Такава държава в света няма Да работиш в къщи или на полето за себе си ,а държавата да ти плаща заплата .Под 500 постоянно живеещи в населеното място жители да няма кметове .Другота е политика и ограбване на държавата и хазната

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.