Мъка за наши: Работа има, квартири не!
Нова вълна родни гурбетчии тръгна към Западна Европа още преди първа пролет. Някои вече са с дългогодишен стаж, други пък тепърва се сблъскват с трудното начало.
„Пресни” гастарбайтери от Източните Родопи са принудени да спят в малки стаички по хостели и да делят общи бани и тоалетни с десетки други заради невъзможност да си намерят квартири. Родопчани плащат между 300 и 500 евро за „кибритени кутии”, ползвайки дори общи кухненски помещения, разкриха за 24rodopi.com гурбетчии от региона, заминали за Германия.
„Много е трудно да се намерят квартири. Искат ни по 3 наема накуп, както и трудов договор и документ, че нямаме никакви задължения към държавата. В същото време, за да започнем работа трябва да предоставим адресна регистрация. С други думи-без работа няма покрив, без квартира няма препитание. Омагьосан кръг. Единственият вариант е някой да те посрещне и да прекараш няколоко месеца в неговата квартира, докато се устроиш. В същото време наемите започват от 500 лева и растат нагоре. Умножено по три представлява доста голяма стартова сума”, коментира 25-годишният Осман от Кърджали.
Трудното намиране на квартира пък принуждава нашенци да намерят покрив в евтините хостели, които обаче не предоставят никакви удобства.
Същото е положението и в други държави от Западна Европа. Във Франция например, освен няколко наема занапред и трудов договор, трябва да се намери и гарант, който разбира се, е гражданин на държавата.
Далаверата „Европа” или как се вадят по 1400 евро без да се работи и защо по 40 нашенци живеят на един адрес - четете единствено и само в петък във вестник №1 в Родопите „Родопи voice”
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/3/18 19:08

    Я не се излагайте пред чужденците, прибирайте се в дом. Всички знаят, че задоволявате полово в чужбина старци и инвалиди, за жълти стотинки.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/3/18 20:13

    Чиста проба пропаганда !Насаждане и втълпяване !С една дума, не заминавайте на запад,вижте колко е лошо.Тук ви предлагаме тежък ,вечен труд за жълти стотинки.Заминавайте, а тези изедници да си внасят работници от Африка.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/3/18 20:26

    много гурбетчии ще има, в МВР половина са пенсионери но и работят, не освобождават за младите

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/3/18 21:48

    ЕвроГейско робство където ни набутаха продажните "демократични" мекерета на прехода...крадливата,корумпираната България влезна в ЕвроГейския съюз,но ЕС не влезна в домовете на народа,а само в джобовете на партийните олигархи...това е истината за третополовия ЕС

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/3/18 01:31

    Уважаеми емигранти гастербайтери приятелятми се върна от чужбина слет 18 години труд.Вече е болен от скоро разведен изхърлен от собствения дом,неможе да се пенсионира защото няма трудов стаж,Всички спечелени пари са исхарчени от жената, коли апартаменти любовнитци минимум 2 ма и от децата които са полу грамотни с не завършено висше образование много добри в нощния живот цигари трева коли жени мъже купон това е резултата на 90 процента от нашите работещите в чужбина. Нека всеки да си направи сам сметката.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/3/18 07:46

    Каквото и да пишете е сто пъти по добре.Важното е, че получаваш пари за това което работиш.Ако не е добре няма стотици да бягат от държавата ни.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/3/18 09:15

    До20:26 Изречението се започва с главна буква,малоумник.Явно си тъпа кука,трудно се изразяваш.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/3/18 13:26

    До "20:26": Те държат старите, защото са много по-кадърни, можещи и знаят как да реагират, за разлика от новите. Понеже новите, също като теб, са илитерати. Потърси в речниците какво означава тази думичка, та да се ограмотиш малко.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/3/18 20:09

    До 09:15 мишок такъв, защо не кажеш, че и ти си на пенсия и заплата, само се скатаваш сигурно по цял ден в кабинетчето. Виждал ли си жив престъпник от близо! До 13:26 другия пенсионер, сигурно висшето образование, ако имаш такова, ти е за библиотекарка или учителския в Кърджали? Как не ви е срам от колегите, мишоци мръсни

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен11/3/18 07:53

    Малоумния се задейства!Браво!Плъх нещастен,пак си забравил точката.Работя в друга сфера,не се притеснявай.Но виждам ,че си нещастен!Защо не посегнеш на живота си?А, 20:09?Това не е ченгеджийска тема,прочети заглавието същество безмозъчно.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен11/3/18 13:42

    До 20.09 И така кука нещастна,да те питам аз, как влезна в МВР?Колко плати, или си от бърчинките?От тия дето и жените им помагат да ,,служат''. Вижда се ,че имаш дарба,много си тъп....Аз просто не успях да взема интервюто,последният етап.Появиха се едни от Дрангово ,с матов тен.Някаква хибридна раса.Та тия същите успяха.За единият казват майка му е свършила работа,а другият прежалил жена си.И пак си пропуснал точката доказа ,че си безкрайно тъп.Сега ми кажи ти на кой мястото зае?Като ти чета тъпите словоизлияния ,явно не ставаш за полицай.И все пак имаш шанс да освободиш несправедливо заетото място.Самоубий се!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.