Над 250 елемента от парапетите на Новия мост ще бъдат свалени и ремонтирани. Вграденото осветление в тях пък ще бъде изключително модерно. Това обяви кметът на Кърджали Хасан Азис.
Както вече 24rodopi.com писа, Общината е подписала договор с фирмата-изпълнител, която стартира ремонтните дейности. Всички елементи ще бъдат свалени и ще бъдат подложени на специална технология за премахване на корозията, след което ще бъдат грундирани и боядисани, като след обработката те ще трябва да издържат на метеорологичните процеси в следващите 10-15 години. Общината очаква съдействие от Техническия университет в София, откъдето да бъде разработен проект за ефектно осветление. Експерти от Общината пък подготвят задание за реновиране на средната ивица от съоръжението, като тя ще бъде или с осветителни тела, или с нова растителност. Предстои да бъдат подменени и мантинелите. До месец и половина ще приключи демонтирането и последващото монтиране на елементите, след което пък ще се пристъпи към поставяне на самите осветителни тела. Уличното осветление на моста е включено в проекта на Общината за подмяна с Led осветление на общо 6000 улични лампи.

„Мостът не е бил ремонтиран от 30 години. Целта ни е да превърнем съоръжението в истинска „светлинна атракция", посочи кметът Хасан Азис. За да бъдат предпазени лампите от вандалски действия, ще бъдат поставени през определено разстояние и камери за видеонаблюдение.
Вече е стартирала процедурата за въвеждане на енергоспестяващото осветление в Агенцията за обществени поръчки. Предстои до дни да бъде получено одобрението и да се даде ход на процедурата за избор на изпълнител.

„Кърджали ще се превърне в единствената община в страната с най-модерно улично осветление. То ще бъде с най-високо качество и степен на чувствителност на самите лампи", посочи Хасан Азис. По думите на кмета, най-сериозно изпитание за Общината ще бъде подмяната на подземната инфраструктура.
На снимката: Кметът показва един от завършените елементи от парапета на моста

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/3/18 13:48

    ТО МНОГО ХУБАВО ЩЕ СТАНЕ, НО КАК ЩЕ СЕ ОПАЗИ ОТ ВАНДАЛИТЕ.ЗА ТОВА ДА ПОМИСЛИ КМЕТА И АДМИНИСТРАЦИЯТА МУ.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/3/18 15:50

    кмете в другите градове отдавна функционира модерно улично осветление.Ще сме доволни и на обикновено осветление.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/3/18 16:24

    Znachi za da funkionira neshto koeto si e zamisleno taka veche e atrakcia i na tova li triabva da se radvame che pravite neshto kakto triabva ?!!?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/3/18 09:19

    Не гледайте само моста вижте и на други места ,най вече входните артерии на града да светнат като едно време ,а не на цял булевард от началото на града до автогара да има няма 10 лампи това е срамота.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/3/18 14:27

    Хавана само говориш

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.