Полицай, задържан при акция „Мутрите 2” в Кърджали, осъди Прокуратурата за 35 000 лева. П.З. спечели заведеното дело в Окръжния съд за причинени неимуществени и имуществени вреди след като бяха свалени повдигнатите му обвинение за участие в организирана престъпна група.
Припомняме, че зрелищният арест на няколко кърджалийци бе извършен през май 2010 година. В операцията с название „Мутрите 2” участваха барети. Тогава бе арестуван и полицай. В този момент П.З. бил „Разузнавач Пета степен” в полицейския участък в Перперек. Служителят на реда прекарал два месеца в следствения арест. По думите му, в първите дни му било отказвано свиждане с близки. Той бил в килия от едва няколко квадратни метра, а вследствие на тежките условия и стреса получил пристъп на подагра. Болките били ужасни. Няколко дни не му давали поисканите от него хапчета, като твърдяли, че симулира, разкрива в съда П.З. Също в резултат на стреса започнали да го болят зъбите, да се чупят. По време на домашния арест при многобройните му посещения при зъболекар бил следен от полицаи, за да не избяга. Когато трябвало да се яви в управлението, за да подпише заповедта на министъра за уволнение, бил конвоиран през целия град с патрулна кола с трима полицаи, като особено опасен престъпник. През цялото време на домашния арест по два пъти всеки ден до жилището му се качвали униформени полицаи, за да извършат проверка дали бил в жилището.
Когато се появявал на публични места, хората явно страняли от него. Престъпниците започнали да му се подиграват; колегите му се страхували да го поздравят, посочва още в съда П.З.
Когато го задържали, бил деня на абитуриентския бал на сина му. Пропуснал този празник, пропуснал и кандидатстването му в Софийски университет. Съседите престанали да разговарят със семейството му. Обидно било дори наименованието на акцията – „Мутрите 2”, посочва още в мотивите си за исканото обезщетение П.З.
Няколо месеца след задържането му, наказателното производство срещу него било прекратено поради „липса на състав на престъпление”. На следващата година Апелативната прокуратура в Пловдив възобновила досъдебното производство, като през 2012 година то било окончателно прекратено. С решение на Върховния съд пък, била отменена и заповедта за уволнение от страна на министъра на вътрешните работи и П.З. бил възстановен на работа, но в друг участък, при което му се налагало да пътува ежедневно по 70 километра. За две години без работа, му били изплатени единствено възнагражденията за период от 6 месеца, посочил пред съда П.З.
Окръжните магистрати в Кърджали решиха, че държавното обвинение трябва да изплати на П.З. обезщетение в размер на 15 000 лева за причинените неимуществени вреди, както и 20 441 лева за претърпените имуществени.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.