„Една общност е общност, когато свободно може да изразява езика, религията и културата си. По тези три основни стълба на идентичността, ние имаме още много какво да направим, какво още да постигнем". Това заяви зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис по време на празничния концерт по повод  Международния ден на майчиния език. Той подчерта, че от самото създаване ДПС е поставил въпроса за майчиния език като част от културната и етническа идентичност. „И ако говорим за идентичност в общностите, желанието ни е, и като общност, и като Движение за права и свободи, майчиният език да бъде част от задължителната учебна програма в образованието у нас. ДПС винаги е било на тази позиция, и тя не се е променяла нито за момент", заяви инж. Хасан Азис. Той благодари на народните представители от ДПС за тяхната позиция за изучаването на майчиния език като задължителна учебна програма. „За съжаление винаги сме оставали сами. Това е факт, който не се променя през годините", каза още зам.-председателят на ДПС инж. Хасан Азис.
С празничен концерт, общините Ардино, Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Джебел и Черноочене отбелязаха Международния ден на майчиния език и езиковото многообразие. Събитието се проведе в Дома на културата в Кърджали и се превърна в празник на многоезичието и културното многообразие.
Честването уважиха още областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, народните представители от ДПС Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, областният лидер на Младежко ДПС Байрам Байрам, бившият зам.-министър на образованието Мукаддес Налбант, доц. д-р Несрин Сипахи Къратлъ от Турция, председателят на Областния съвет на репресираните Халил Расим, бившият главен мюфтия Фикри Сали.
Тук бяха още кметове на общини, председатели на Общински съвети, председатели на Женските дружества, председатели на Общинските организации на Младежко ДПС, културни дейци, учители по турски език, много граждани.
Доц. д-р Несрин Сипахи Къратлъ поздрави участниците и дошлите на празника със стихотворението на Иван Вазов „Де е България". Тя заяви, че за нея е част да бъде тук в Кърджали-столицата на толерантността.
Богатата концертната програма бе открита с популярния турски народен танц „Зейбек".
С рецитал, танц, скеч или музикално изпълнение се включиха всички седем общини от областта. Най-бурните аплодисменти бяха за 12-годишната Назлъджан Ахмед от кирковското село Фотиново, която просълзи всички със стихотворението „Аna dilim, Öz dilim" („Майчиният ми език, родният ми език").
Организатор на проявата бе Областният съвет на ДПС.
Гюнер ШЮКРИ
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.