Напрежението в залата си остана вътре в нея, а на медиите беше представено оптимистичното изявление на почетния председател на Конфедерацията на балканските и румелийски турци Турхан Генчоглу, че се правят важни стъпки към обединението.
За първи път обаче се заговори, че целта на създадената нова партия на турците в България е била определени лица да се облагодетелстват.
Няма да сме инструмент в ръцете на тези, които печелят от политиката, категорични са лидери на изселнически организации, които получавали сведения за случващото се в България и следели много внимателно процесите.
Лукс е за Анкара да има две партии на турците в България – гласи другата констатация.
Така може да се хроникира 4-тият опит за обединение на „турските“ партии в България. 3 часа продължи срещата на около 40 изселнически лидери и представители на партиите ДПС и ДОСТ в Турция в голямата заседателна зала на компанията „Пенгуен“, предаде от Бурса представител на 24rodopi.com. Тя е собственост на бизнесмена Турхан Генчоглу, който след двата провала на депутата от Меджлиса Азиз Бабушчу за обединение във вариант „ДПС отново да приеме в редиците си Лютви Местан, Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов и другите от ръководството на ДПС“, проведе срещи в София с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, разговаря и с Лютви Местан, но получи отказ от Касим Дал. След „софийските срещи“, Генчоглу покани на на 11 февруари на сбирка в Бурса представители на централните ръководства на ДПС и ДОСТ. ДПС изпрати представителите си в Истанбул, Измир, Бурса и другите градове със силно изселническо присъствие, но човек от централата не дойде в „Пенгуен“. Там не се появи и Лютви Местан, който заедно със съпругата си Ширин се намираха в Турция, гостувайки на една от изселническите телевизии.
Членът на Изпълнителния съвет на ДОСТ Зюрфедин Шемсидин Али, който с другото си име Зюрфеттин Хаджъоглу е председател на Конфедерацията, е предложил по време на дискусията в залата дори да включи по телефона лидера си Лютви Местан, но това не било допуснато от останалите участници, предаде човекът на 24rodopi.com в Бурса.
В изказването си човекът на Местан посочил, че не одобрява мястото на провеждането на събранието. Той заявил, че ДОСТ не иска да се обединява с ДПС, като припомнил акцентите от предизборната кампания относно това защо са против партията на Доган.
Между лидери на „Балгьоч“ – най-голямата изселническа организация в Турция, и човека на Местан отново имало словесна престрелка, продължение на скандала от конгреса на партията, когато останаха съмнения, че Зюрфеттин Хаджъоглу си гарантирал още един мандат като председател на Конфедерацията с апаратни игри. Изселническите лидери пак повдигнали въпроса за странното съвместяване на председателството на изселническата конфедерацията в Турция, с партиен пост в България. Припомняме, че на конгреса Хаджъоглу обеща да напусне ДОСТ и да се нагърби само с делата на Конфедерацията, но той продължава предимно да изпълнява функциите на „секретаря на ДОСТ в Турция“.
Настоящият председател на „Балгьоч“ Юксел Йозкан и бившият лидер на федерацията Емин Балкан отбелязали, че било направена грешка със създаването на нова партия в България. По този начин турците в България били разделени.
Междувременно извън залата изселнически лидер разкри пред 24rodopi.com скандалната новина, че лидери на българска партия настоявали да получат от Анкара 1 500 000 евро, защото парите били взети назаем от бизнесмен за предизборни нужди, но сега партийната каса била празна и нямало как да се покрие този борч.
От името на ДПС в залата в „Пенгуен“ говорил представителят на партията в Истанбул Фахри Ватансевер. Той направил паралел между създаденото през 1984 година от покойния вече Мюмюн Генчоглу – баща на Турхан Генчоглу, дружество „Балгьоч“, благодарение на което светът научил за асимилацията спряно турците в България, и профила на сегашните изселнически формации.
Махнете си ръцете от турците в България, вие правете политика в Анкара, те ще се оправят в България, защото имат много подготвени кадри, отбелязал Ватансевер.
Той укорил тези изселнически лидери, които се появяват на мероприятия в България и държат речи и търсят отговорност, а после се връщат в Турция, без да отчетат, че е "лесно да си турчин в Турция, но съвсем друго е да си турчин в България".
Ватансевер подчертал още, че само Лютви Местан е бил изключен от ДПС на заседание на ЦС на партията, другите около него сами са си тръгнали. „ДПС е отворена партия за всички етноси. Всеки може да дойде и да работи, съгласно Устава й“, заявил Ватансевер.
Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) на Касим Дал не участва в разговорите за евентуалното обединение. Преди бурсенската сбирка, Касим Дал заяви, че няма какво да се обсъжда. С какво се е променило ДПС, че да се иска обединение, гласи риторичният въпрос на Дал.
Почетният председател на Конфедерацията на балканските и румелийски турци Турхан Генчоглу обяви след събранието в Бурса, ще отново ще се срещне с лидерите на ДПС и ДОСТ и, че вярата му относно осъществяването на обединение, което е и общото желание на всички, е силна!
Това ще бъде петата стъпка към обединението.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

24 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/2/18 10:54

    ZA RIKOVODTSVOTO NA BALGÖÇ BURSA MOGA DA KAJA SAMO TOVA , NARODA ZNAE PO DOBRE OT VAS KAKVO DA PRAVI

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/2/18 11:23

    Къде го има в Турция да решават проблемите на една суверена държава.държоавата да вземе мерки веднъж завинаги срещу тези троянски коне.койтомилее за БЪЛГАРИЯ АДА ОСТАНЕ ВСИЧКИ ДРУГИ С РИТНИЦИ ЩЕ ГИ ИЗРИТАТ НАЙ ПОСЛЕ БЪЛГАРИТЕ.ДОЙДЕ ИМ ДО ГУША ОТ МЕКЕРЕТА ПРЕДАТЕЛИ И ЖАДНИ ЗАА ВЛАСТ И ПАРИ. ТУРЦИЯ ПОСТОЯННО И НАЙ АРООГАНТНО СЕ НАМЕСВА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА БЪЛГАРИЯ ЧРЕЗ Т.НАР.ИЗСЕЛНИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ. ВЕЧЕ НИ ИДВА В ПОВЕЧЕ ОТНОШЕНИЕТО НА ТЕЗИ ТУРЦИ И ЩЕ НИ ПРЕЛЕЕ ЧАШАТА НА ТЪПЕНИЕТО.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/2/18 11:25

    Как ще върне парите взети от Ахмед Доган Генчолу

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/2/18 11:27

    Вече даже и в Анадолу не останаха хора които да ви слушат като в шериатсвото
    Свърши ви играта г-н Генчолу Болгьоч може да е създадена и баща ви е да е бил неговия първи председател но не забравяйте това е организация на изселниците а не на покойния ви баща Поклон пред баща ви но вие сте никакъв в тази организация може да имате пари да спонсорирате но вие сте никакъв за живущите в РБЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/2/18 11:34

    Ееееех ех че много алчни за власт и пари продажнициииии....ДПС е партията на Всички Мюсюлмани в БГ и изселниците в Турция....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/2/18 11:51

    Този Зулфеттин Зюрт е моят съученик от селското,който само знаеше да казва трактур,ей как само плачеше пред централата на ДПС през 2013 г,че АК парти са го изгонили и искаше чорба парасъ от Ахмет Юсеин

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/2/18 12:07

    Balgyoç dasi gleda rabotata v turtsiya da ne se mesi v vıtreşnite raboti na bılgariya koy e balgyoç nee rabota na balgyoç kakvo şte tryabvat partiite v bılgariya itoyr gyotveren mestan da ne govori poveçe

    ОтговорИзтриване
  8. Чепик Дурмуш12/2/18 12:26

    Банда мекерета правят политики за сметка на народа,а истината е че сития на гладния не вярва .Как пък решиха че нашата съдба трябва да се решава в Бурса .Француз акълии всички .Тези от Балгьоч се чудят как да се подмажат на началника си Ердоган .

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/2/18 12:43

    "Скандалното разкритие в Бурса: Създадоха новата партия, за да се облагодетелстват!" Ще Ви разкрия една тайна - и старата така действа!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/2/18 13:03

    Чакай де, какво става сега. На изборите искаха да затрият ДПС, Лютви крещеше, че не иска повече в Сарая на Доган, а сега посредници намерили за да ги върнат.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен12/2/18 13:39

    За този Генчоглу и неговият оптимизъм относно някакво обединение на турски партии, спокойно важи българската поговорка "луд умора няма"!Тоя човек не може да проумее, че проблемите на българските турци са си БЪЛГАРСКИ проблеми, а не турски! И е изключено ако има такива проблеми, то те да се решават в Турция!Изумителна е липсата на каквато и да е политичност в поведението на българските изселници в Турция...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен12/2/18 13:58

    Като върнат обратно достарасите в дъпъсъ ще затрият и самото дъпъсъ. Хитър ход. Накрая ще остане само бат Боко.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен12/2/18 14:00

    Един човек да приемат обратно от бОСТ, то аз ще напусна ДПС! Малко ли се заканваха към достарасите нашите дупесари. Сега първи дружки станаха. Не им вервам.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен12/2/18 14:28

    Oste edna turska partiya triyabva

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен12/2/18 16:40

    продължавайте да вярвате на лъжливото и пари любеца местан ишали.те имат още нужда защото са почетни АГИ.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен12/2/18 18:35

    Стига бе в кой век живеем
    Почетен председател на Балгьоч
    Почетен председател на ДПС
    Какво като сте почетни председатели ,ако наистина сте такива седнете си на дъртите гъзове и дайте път на младите и не се мешете
    Ако сте били толкова добри в политиката сега Родопите и в цяла РБългария младите ни щяха да са си тука а не да мият чинии в чужбина Хай сиктир

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен12/2/18 18:38

    Какво се правят на велики
    Вижте се бе на последните избори от Турция са гласували само 30хиляди от 5милиона това е капка в морето
    С вашите гласове нищо не става съвземете се
    От сараите и някои други ви правиха кефа за да ги подпомагате финансово огледайте се и вижте какво са 30хиляди гласа от 5милиона и 500хиляди гласа

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен12/2/18 18:40

    Г-н Генчолу като един член на партия ДОСТ ви моля
    Гледайте си крепкото здраве и ни оставете ние сами да си решаваме нашите си проблеми
    Ако искате да оставате като баща ви един наистина почетен председател на БАЛГЬОЧ оставете ние сами в БГ да си решаваме нашите си проблеми и дайте път на младите даже и да грешат

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен12/2/18 18:43

    Вижте ги само стари ръководители
    Да виждате някой млад тия дали могат да пишат даже на компютър
    Кога ще давате път на младите ,ако ви стиска всички партийни ръководители си подайте оставките и дайте път на младите

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен12/2/18 18:46

    Какво ли още трябва да направят ДПС арите на тези от Балгьоч
    На митингите на 19,05,2016г и 19,05,2017г дпсарите ги осквиркваха представителите на Балгьоч като се бяха качили на подиума да говорят
    Май достаджии трябва да ги напсувате за да ви уважават и вас

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен12/2/18 18:51

    И аз ще регистрирам нова партия ......
    АТП --АЧ ,ТАЗЪ ПАРТИСИ.....

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен12/2/18 18:56

    DPS ne se nqdqvayte na chudesa nie nikoga ama nikoga da vi dadem glas za vas prodajnici

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен12/2/18 21:54

    Cok zor...chakai malko... :-)

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен12/2/18 23:01

    Тези организации с какво могат да помогнат на хората в БГ и Турция
    Ердоган закрий ги

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.