Все повече турски граждани искат страната им да стане член на Европейския съюз, сочи ново проучване на Фондацията за икономическо развитие (IKV), съобщи „Хюриет дейли нюз“.
Малцина са обаче тези, които вярват, че тази мечта може да бъде осъществена в краткосрочен план. 78.9% от запитаните искат Турция да стане част от европейското семейство. За справка – през 2015 година процентът е бил 61.8 %, припомня БТА.
„Въпреки всички негативни развития между Брюксел и Анкара, процентът е много висок“, посочиха авторите на проучването. Те смятат, че този процент трябва да послужи като важен сигнал за правителството.
Айхан Зейтиноглу от фондацията каза, че ще бъде стратегическа грешка за Европейския съюз да пренебрегне тези данни. По думите му ще е неетично да се обърне гръб на страна с 80 милиона жители, по голямата част от които искат в ЕС.
Едва 31.2% от запитаните турски гражданин са посочили, че според тях Турция ще влезе в ЕС в близко бъдеще. След опита за военен преврат отношенията на Анкара с блока се обтегнаха заради масовите арести и погазването на човешките права. В Брюксел имаше изказвания, че Турция никога няма да стане част от блока.
„В Турция желаещите да видят страната в ЕС може да са 79 процента, но при изселниците със сигурност този показател е над 90 %. Като градове, „Турция в ЕС“ има най-много поддръжници в Измир“, твърди пред 24rodopi.com Сейхан Коркмаз от изселническата организация на балканските турци в Измир.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/1/18 13:24

    Vuobshte ne im trqbva evropa na turcite,nie ot 10 godini sme v evrosayuza i kvo

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/1/18 14:19

    S tozi arabski mantalitet i terorizma na pkk e mnogo trudno.Nie turcite na Balkanite sme po demokraticni

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/1/18 08:52

    Абе комшу,много сте далеч от демократичните ценности,няма как да стане.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/1/18 19:06

    Като гледам в европа по магистралите всеки трети тир е с турска регистрация за какво и е в да влиза в европейския съюз

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.