Как задържат бежанците на турско-българската граница и какво им казват

Екипите на 54-та механизирана пехотна дивизия в Одрин не дават и пиле да прехвръкне по границата на Турция с България. „Граничните орли“, както наричат турските граничари, покриват голяма територия, в която попада така нар. „транзитен маршрут“ на бежанците по пътя им към Европа.
„Орлите“ патрулират пеша и с превозни средства, те наблюдават границата с най-новите високотехнологични термични камери, пише одринският екип на DHA.
С надеждата да стигнат до Западна Европа бежанците, които се предвижват до границата с Гърция и България с помощта на трафиканти на хора, биват залавяни и задържани от военните патрули, отбелязва информационната агенция.
По данни на командването на 54-та механизираната пехотна дивизия за 2017 година, благодарение на инспекциите по границата от страна на „Граничните орли”, са заловени 20 014 бегълци - жени, деца и възрастни от афганистански, сирийски, иракски и пакистански произход.
НАЧИН ЗА ЗАЛАВЯНЕ
Бежанците, които се установяват чрез патрулиране и термични камери, биват докладвани на „Граничните орли“ с радиопредаватели. След което биват залавяни, претърсвани и отведени в полицейския участък от военните патрули.
Командирът на граничния полицейски участък, носещ името на загиналия сержант Бурхан Туна в община Мерич, лейтенант Джемил Елиф отбеляза, че приоритетните им задачи са да гарантират безопасността на граничната линия в зоната на тяхната отговорност.
„Това си задължение изпълняваме по план за 24 часа с помощта на патрулните и надзорните ни екипи. Днес дори бе установена от дежурния в наблюдателната ни кула група от нелегални имигранти, които се опитват да пресекат нелегално границата от контролно-пропускателния пункт, разположен на 500 метра южно от полицейското управление.  Освен това, действията на служителите ни бяха записани с камерата за действие "GoPro", за да бъдат предотвратени неоснователни жалби след това. След като бяха докладвани на патрулите в региона, бежанците бяха заловени. Имигрантите бяха отведени в щаба ни за по-нататъшни процедури по установяване на самоличността им”, посочва той.
След залавянето на бежанците или лицата, търсещи убежище, биват докарани в полицейския участък за да преминат през процедури като идентификация на самоличността, установяване на здравословно състояние, претърсване и т.н. Тук те се информирани от преводачи на арабски език, че са задържани от турските власти, като се дават и следните разяснения:
„Сега сте в ръцете на турските власти. Ако сте приятелски настроени сте добре дошли. Първо трябва да предадете вашите вещи, документи и всичко, което се намира по джобовете ви. За нещата, които сте предали ще се състави списък, копие от който ще бъде предоставен и на вас. Вашите запечатани вещи ще бъдат отново отворени във ваше присъствие. Ще бъдете прегледани от лекар, за да се определи здравословното ви състояние. В най-близко време ще бъдете транспортирани на друго място. Тъй като сте се опитали да пресечете границата незаконно, ще бъдете задържани от турските власти, докато се установи вашата самоличност. Ще бъдете освободени, след като се установи, че сте искрени. Ако се сте искрени с нас, ще получите добро отношение. Няма от какво да се страхувате. Ще бъдете съдени по турските закони, а не по законите на вашата страна.”
След извършване на тези законови действия, бежанците или лицата, които търсят убежище биват настанявани в специализирани места за убежище, като на всяко лице се дава одеяло, вещи от първа необходимост и почистващи и перилни препарати. След идентификацията бегълците се предават на екипите на жандармерията, а след това на одринския Имиграционен отдел.
Капитанът на 2-ра пехотна дивизия Сердар Дайлан обяснява действията, предприети срещу бегълците, заловени в забранената военна зона от първа степен и допълва: „Имигрантите, които са докарани в щаба на дивизията ни, след проведени разговори, прочитане на обяснителния документ, претърсване, медицински преглед и удовлетворяване на основните им нужди се предават на съответното жандармерийско командване.”
НАБЛЮДЕНИЕ С ТЕРМИЧНИ КАМЕРИ
Патрулните екипи на Граничния полицейски участък в общ. Мерич наред с това, че патрулират пеша и с превозни средства, разполагат и с най-новите високотехнологични термични камери. „Граничните орли“, охраняващи границата 24 часа в денонощието с термична камера, предотвратяват незаконното бягство на бежанци, като информират патрулиращите екипи за движението на хора чрез радиопредавател.
ЗА 6 ГОДИНИ БЯХА ЗАЛОВЕНИ 116 936 БЕЖАНЦИ
Според данни от командването на 54-та механизирана пехотна дивизия за 6 години са били заловени и задържани 116 936 бежанци, преди да напуснат територията на Република Турция. По години са както следва: 2011 - 22 664 души, 2012 - 17 448 души, 2013 - 16 383 души, 2014 - 13 443 души, 2015 - 14 826 души, 2016 - 12 158 души, 2017 - 20 014 души.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.