Съдът: Изпращане на съобщения на личните мобилни телефонни номера -  този начин на уведомяване не е предвиден в никакъв нормативен акт, вътрешни правила, решение или заповед! Всеки друг начин на уведомяване доказва съдържание - писмена покана, факс, имейл, телеграма, телекс, но не и SMS
Отстранената от Общинския съвет Мердие Ибрям Ахмед се оказа „костелив орех“ – и за ръководството на Общинския съвет в Кърджали, и за Общинската избирателна комисия, и за съдия от Административен съд в Кърджали. Тя излезе упорита и реши да води битка срещу Неправдата докрай. Благодарение на адвокатката й Теодора Белева, работничката от „Теклас“ отново се връща в разпоредителния орган на Кърджали.
Както първи 24rodopi.com първи писа, Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че неправомерно Общинската избирателна комисия в Кърджали, на 30 май т. г., предсрочно е прекратила пълномощията на Мердие Ибрям Ахмед като общински съветник.
Мотивите и решението на ВАС по казуса „Законно ли Мердие Ибрям бе отстранена от Общинския съвет?“:
„Пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно "когато, без да е уведомил писмено председателя на общинския съвет за неучастието си в заседанието на съвета по уважителни причини - служебна ангажираност, отсъствие от страната, заболяване и други, не участва в три поредни или в общо пет заседания на общинския съвет през годината".
Както се вижда от дословно цитирания текст, предпоставките за предсрочно прекратяване на общинските пълномощия са две: писмено уведомяване на председателя на общинския съвет и уважителна причина за неучастие в заседание, като разнообразието на житейските случаи, при които може да се наложи отсъствие не позволяват да бъдат обхванати от законодателна рамка, а отделен е въпросът, че в някои от тях изобщо е невъзможно да се съобщи за настъпилото събитие, което на практика прегражда възможността лицето да се яви на деня и часа, които са от доста време предварително определени.
В конкретния случай обаче не се спори изобщо по въпроса нито за уведомяване на председателя на общинския съвет, нито за обстоятелството дали има или няма уважителна причина за отсъствие.
Не се спори също, че общинският съветник Мердие Ибрям Ахмед не е участвала в три поредни заседания на датите: 27.01.2017 г., 20.02.2017 г. и 30.03.2017 година. За другите дати, на които не е присъствала и които не са спорни и процесни, същата е представила болнични листове по причина бременност, раждане (цезарово сечение) и рутинно послеродово наблюдение, както и не е спорно, че Мердие Ибрям ползва законоустановен отпуск по майчинство за отглеждане на дете.
Спорът е за това, дали тя в качеството си на общински съветник е била уведомена за провеждане на заседанията на Общинския съвет - Кърджали.
В ЗМСМА няма регламентация за начина по който общинските съветници се уведомяват за заседанията. Разпоредбата на чл. 67, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Кърджали, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация за мандат 2015 - 2019 година предвижда, че „Председателят на Общинския съвет е длъжен да организира уведомяването на общинските съветници за заседанието. Изпращането на поканите до общинските съветници за провеждане на заседанието на Общинския съвет и материалите за него се извършва от звеното по чл. 29а, ал. 2 от ЗМСМА, в 7-дневен срок преди неговото провеждане".
Не се спори, че по утвърдила се практика, общинските съветници в Общински съвет - Кърджали са били уведомявани за заседанията чрез изпращане на SMS съобщения на личните им мобилни телефонни номера. Този начин на уведомяване обаче не е предвиден в никакъв нормативен акт, вътрешни правила, решение или заповед. Отделно от това, няма писмено доказателство какъв е текста на изпратеното от служителите в звеното на Общината съобщение.
От приложената по делото разпечатка на мобилния оператор се установява, че има изпратени съобщения до телефонния номер на жалбоподателката Мердие Ибрям, но не е ясно какво е било тяхното съдържание. Всеки друг начин на уведомяване доказва съдържание - писмена покана, факс, имейл, телеграма, телекс, но не и SMS. Информацията за предстоящо заседание на общинския съвет в местния печат, в сайта на общината и информационното табло в сградата на общинската администрация е косвен начин на съобщаване, а не пряк, директно насочен към конкретния общински съветник, както е прието в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Кърджали, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация за мандат 2015 - 2019 година - чл. 67, ал. 1.
С оглед изложеното, настоящият състав приема, че в случая общинския съветник М. И. А. не е била уведомена по надлежния ред, поради което не е имала и задължението да уведоми писмено председателя на Общинския съвет, че има уважителна причина за да не участва в трите заседания. Затова не са били налице условията за предсрочно прекратяване на пълномощията й на това основание.
Постановеното в противоположния смисъл решение ще трябва да бъде отменено поради нарушение на материалния закон и тъй като спорът е изяснен изцяло от фактическа страна, а и съдът не е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила, настоящата инстанция следва да се произнесе по същество, като отмени решението на Общинска избирателна комисия - Кърджали.
Воден от горното и на основание чл. 221, ал. 2, предл. второ от АПК и чл. 222, ал. 1 от АПК, Върховният административен съд - Четвърто отделение,
РЕШИ:
ОТМЕНЯ решение № 98 от 05.07.2017 г. на Административен съд - Кърджали по адм. дело № 138/2017 година и вместо него ПОСТАНОВЯВА:
ОТМЕНЯ решение № 389 от 30.05.2017 г. на Общинска избирателна комисия - Кърджали.
РЕШЕНИЕТО е окончателно.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/12/17 10:13

    Даже и да има имейл
    Трябва да и се прати с обратна разписка и точките които ще се разискват
    Нали общинските съветници са там да разискват проблемите на обществеността ,а не да приемат дадени решения само
    Тази г-жа защо не е включено поне в една комисия или те са само за ДПС ЕООД

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/12/17 10:45

    Освен това се уведомява на официалния език и то на кирилица - така е по закон! Нищо, че разговорният е турски - никой не го оспорва, но след като не е официално признат, е нищожно!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/12/17 12:39

    А вие как рабрахте какво е пишело в SMS???????????? Да не би и редакцията да е получавала такъв SMS????? Много сте елементарни

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.