Ежедневен мониторинг на водите от хвостохранилището „Ерма река" ще извършва инвеститорът „Горубсо Златоград"  и ще обявява резултатите публично. По настояване на областния управител на Кърджали Никола Чанев, освен в Златоград, данните ще бъдат публикувани и на електронно табло в Кирково, за да няма спекулации с качеството на питейната вода. Предприятието се ангажира да изчисти растителността в утаечното езеро, която задържа хвоста и възпрепятства размиването му, както и да изгради багерна помпена станция, която да отвежда хвоста директно в хранилището без да минава през реката.
Мерките за превенция на замърсяването на Върбица, от която пият жителите на Златоград и 50 села в общините Кирково и Момчилград, бяха обявени на заседание на Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител на Смолян Недялко Славов. В него взе участие и областният управител на Кърджали Никола Чанев. Комисията включва експерти на МОСВ, МЕ, Басейнова дирекция, РИОСВ, РЗИ, „ВиК", ДАМТН, ПБЗН, община Златоград и „Горубсо Златоград". Целта е да се направи комплексна проверка, да се овладее напрежението сред местната общност и да се предприемат действия, гарантиращи чистотата на питейната вода.
Проблемът възникна в края на месец ноември след обилните валежи в региона, които предизвикаха отмиване на сухия хвост и побеляване на речните води. Институциите бяха категорични, че няма констатирано замърсяване на подземните води, няма и риск за качеството на питейната вода, хората обаче трябва да бъдат коректно информирани. „Реакцията на хората е крайно негативна и в Златоград, и в Кирково, и в Джебел и Момчилград, които черпят питейна вода от Върбица. И това е разбираемо. Длъжни сме да направим необходимото, за да ги убедим, че контролът е на ниво и да гарантираме здравето и сигурността им", коментира Никола Чанев.
„Инвестирали сме 3 млн. лева само в реновирането на депото и над 10 млн. в модернизиране на производството съгласно съвременните екологични стандарти", заяви проф. Николай Вълканов, председател на Надзорния съвет на „Горубсо Златоград".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/12/17 20:45

    Тровят турците всички мълчат аз пък питам защо мълчи ДПС станали ясно на всички че ДПС не работи в интерес на турците

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/12/17 11:37

    Ако работеха в интерес на електората си нямаше да държат с години без вода с.Пресека и 5 махали.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/12/17 12:22

    to cial jivot e bila godna a sega ne e kolko li otrova sme izpili

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/12/17 14:07

    tezi merki niama da rechat nichto

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/12/17 16:56

    Мониторинга не трябва да се извършва от инвеститора защото който замърсява не може да дава информация .Толкова големи балъци ли сте бе неудачници.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.