28 приватизационни сделки, сред които е раздържавяването на „Бентонит“ в Кърджали, е изпратила Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) на прокуратурата за проверка заедно с доклад с основните проблеми по прехвърлянето на собствеността.
Информацията за доклада съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред членовете на правната комисия в парламента в сряда.
Две прокуратури обаче отговорили, че дела не може да се образуват поради изтекла давност.
Припомняме, че „Родопи voice“ разкри как срещу стар багер от Казанлък, на фирмата „Катекс", били придобити активи за милиони левове в „Бентонит“. Скандалната приватизация стана тема и на предизборни дебати, като Милко Багдасаров от БСП посочи банкерката Цветелина Бориславова за ключова фигура в процесите, които се случвали в ОЦК и „Бентонит".
“Вариант е да се търси начин, по който държавата да разваля сделките или да търси
пълното им изпълнение Иначе се постигат наказателноправни последици, но измененията в собствеността остават”, коментира главният прокурор след заседанието на правната комисия. Цацаров уточни, че това е виждането му “като гражданин”.
“Не искайте да давам мнение за законодателни намерения”, добави Цацаров по повод идеята на ГЕРБ да отпадне давността за престъпленията, свързани с приватизацията.
Пред народните представители той оповести неизвестен до момента доклад на ДАНС за приватизацията. Документът бил изготвен в края на миналата година по поръчение на премиера Бойко Борисов. Докладът постъпил при Цацаров на 1 декември 2016 г.
В него били обобщени основните проблеми, свързани с приватизацията у нас. Както и били изброени 28 сделки, които според ДАНС били проблемни.
28-те сделки в доклада са следните:
“Бургаско пиво” ЕООД, “ТЕЦ Русе-запад”, “Софарма” АД - София, “Биовет” ЕАД - Пещера, “Кремиковци” АД, “Винтехпром” ЕАД, “Винзавод” ЕАД, “Пулпудева” ЕАД, “Винко” ЕАД, “Мебел К” ЕООД, “Винпром - Велико Търново” АД, “Бентонит” ЕАД, “Руно Комерс” ЕООД, “Бургас филм” ЕООД, “Победа” АД, “София” ЕАД, “Бряст” ЕООД, “Винпром - Дамяница” ЕАД, “Велур” АД, “Монтана” ЕАД, “Руно - Г” ЕООД, “Техноимпекс” ЕАД, “Добрич” ЕАД, “Сердика-90” АД, “Българска роза - Севтополис” ЕАД, “Металснаб холдинг” ЕАД, “Свиневъдство - Пловдив”, “Бургаски корабостроителници” ЕАД.
Документите били разпределени на двама прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) на 7 декември м.г. Те поискали допълнителна информация от ДАНС. Два дни по-късно - на 9 декември, започнали да постъпват и новите справки.
Те били изпратени за проверка на прокуратурите в районите, където са сключвани сделките, като това било най-вече Софийската градска прокуратура.
“На 17 май е постановен първият отказ да се образува дело”, съобщи главният прокурор. Причината - поради изтекла давност.
Всички откази да се образуват наказателни производства били заради изтекла давност по първия закон за приватизация, действал до 2002 г. и по сега действащото законодателство.
Апелативната прокуратура потвърдила заключенията. В доклада на ДАНС се казвало още, че от 1992 г. били извършени 6967 сделки с държавни активи и 7023 с общински. Според документа основните проблеми били няколко.
На първо място липсата на единен орган, който да подготвя сключването на сделките и да ги контролира. Вторият бил наличието на преференции за РМД-тата. “Те са създали неконкурентната среда, а основните изменения, дошли на по-късен етап, са създали възможността за участие в приватизацията на хора, членове на управителни и контролни съвети, за които няма изискване да са работили в предприятието поне година”, обяснява Цацаров, според когото “дяволът винаги се крие в детайлите”.
Главният прокурор смята, че един от най-големите проблеми бил с немотивираното сключване на допълнителни споразумения към приватизационните договори.
“С тях се изменят първоначалните условия в полза на купувача - намаляване на цената, намаляване на задължения за инвестиции, намаляване на трудовата заетост”. Именно това довело до “резултата, познат на всички”.
Проблем била и липсата на следприватизационен контрол.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.