Ердоган стъпва сериозно на Балканите.
През октомври бе за два дни в Белград. На 7 декември в Атина хвърли бомбата – поиска актуализация на Лозанския договор от 1923 година, който урежда границите на Турция и Гърция и статута на малцинствата (Договорът касае 11 държави, в това число и България - б. р.). На 8 декември уважи петъчната обедна молитва в Старата джамия в Комотини и отправи силни послания към 150-те хиляди турци и помаци, които живеят в Северна Гърция.
Рано или късно турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще дойде и в България.
Кога? Къде ще стъпи? Какво ще каже?
*
Следващите президентски избори в Турция са през 2019-та година, а още отсега Анкара изненадва приятно с новини изселниците и техните близки в България - всички дошли от България ще получат временни удостоверения  за пребиваване, нашенци ще учат безплатно медицина в Турция, хеликоптери-линейки ще идват в Кърджалийско за тежко болни, които ще бъдат транспортирани до здравни заведения в южната съседка, и т.н., и т. н.
Ердоган е наясно, че лесно вдига адреналина на българите, а думите и изявите му имат дълготраен ефект, затова няма да рискува да „рита по кокалчетата“ приятеля си Бойко Борисов през 2019-та, която е изборна година и за българския премиер и лидер на ГЕРБ.
Тайпи, както Борисов нарича Ердоган, и Бойко ще се видят в Истанбул на 7 януари 2018 година. Заедно, на брега на Златния рог, ще открият цялостно реставрираната българската православна църква "Свети Стефан". За ремонта й Ердоган похарчи 15 милиона турски лири (около 6,7 милиона лева).
Двамата неофициално ще фиксират дата за посещението на турския президент в България през 2018-та година. За два дни – първия в София, втория – в Кърджали!
*
Споко! Няма да се говори за прекрояване на граници, стъпки към автономия или други понятия, които биха пратили посрещачите на Ердоган на българска земя в политическото небитие. Пред гръцкия премиер Алексис Ципрас Ердоган посочи за пример разбирателството с българския министър председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България. Прави го не за първи път.
Но турският президент ще си позволи критика. Той е наясно, че при функционираща с дефекти парламентарна демокрация не може да има функционираща на макс икономика и работещи по европейски еталон институции, но не приляга точно на президент на държава в извънредно положение да фиксира това.
Акцентът в изявлението на Ердоган в България ще бъде върху условията на живот в смесените региони у нас.
„Приятелю Бойко, отчитате ръст в икономиката, което е много хубаво. Но защо се получава така, че Брутният вътрешен продукт (БВП) в страната е 12 339 лева на човек, в Шумен е 7577 лева, а в Кърджали е едва 6472 лева? Защо в страната БВП расте, а в смесените региони се свива? Защо средната годишна заплата в България е 10 535 лева, а в Кърджали – 7648 лева? Защо живеещите в бедност в Кърджали са 43,3 %, или двойно повече от тези в страната?  Защо чуждите инвестиции в област Кърджали са едва 1167 евро на човек при 3250 евро на човек в страната?... “, това ще отбележи Ердоган, преди да отправи посланията, които от смесените региони в България да стигнат до роднините с избирателни права в Турция. Поне това показва логиката на действията на турския президент и пламенните му речи по отношения на градовете, които са в сърцето му. Кърджали е един от тях.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/12/17 14:05

    И...е прав Ердоган. АИСТИНА НЕКА СЕЖЗАПИТАМЕ ЗАЩО Е ТАКА???

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/12/17 14:58

    Bravo na lidera ni

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/12/17 15:02

    Ашколсун Ердоганага

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/12/17 16:31

    Ti si vij darjavata , lirata e stanala 0,41 st za kakva ikonomika govoris

    ОтговорИзтриване
  5. тоя,последния въпрос,мисля,че към ДПС и Местан ефенди трябва да се зададе.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/12/17 20:36

    Нима няма основание за това??? Абсолютно е прав ЕРДОГАН. Как е възможно да бъдат признати едни малцинства? А други не?. Защо не се мери с един и същ аршин ? Нека не ги сметнем другите за по глупави, и кьорави. Някои наши хитринки може да минават успешни , но тук ще ударим на камък. Трябва да се спазват договорите, без шменти капели и криви сметки. По добре диалог и разбирателство отколкото ментърджийстео

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/12/17 18:13

    Едва ли Ердоган ще успее да дойде в България! Първо, братята кюрди смятат да го изпреварят с поздрав тип РПГ! И второ: през идната година и Борисов ще гние в гробищата на Банкя! Служебното правителство ще се занимава с Европредседателството, както и с организирането на Предсрочните Парламентарни избори... Няма кой да се занимава с Анадолското бясно куче Ердоган... Българските про турски националисти да се откажат от мераците си!... И да се подготвят за новото Белене-българите няма да търпят дълго предатели-еничари!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/12/17 20:17

    da prav e kato ima negramotni talibani shte e nai nisuk ne moje da si napishi imeto koi shte mu dade poveche ot min zaplata

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен11/12/17 03:26

    Смешни новини със смешни коментари. Това което го пише в заглавието е чист рекламен трик на вестника/уеб страницата. Отделно за Ердоган, такъв управник не трябва да съществува, защото в момента няма човешки права. Арестуват те, че си казал лоша дума за него, като шега е!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен11/12/17 22:43

    В България има ли "Човешки Права"??? След като разни Патриоти ПРЕДВАРИТЕЛНО определят НАРОДНОСТТА и ЕТННОСА на ХОРАТА, и СЛЕД КАТО т.нар. Конституция ЗАБРАНЯВА на ТУРЦИТЕ да ползват РОДНИЯ СИ ЕЗИК???

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен12/12/17 13:49

    До 18:13 абе гнусен педифил!! Май изпитваш носталгия към Белене комунист неверник, ще видим този път кой къде ще се окаже, дано. цяло Белене да ти го наврат знаеш къде,, щом Ердоган е психопат а вие какви сте??? Таксувахте 5 лева на човек който говореше на турски, и защо сега вие не сте психопати, в Кърджалийско имали наистина работа за хората, и ако случайно има колко пари ще му дадеш , а знаете само да мразите, преди да пишеш коментар с омраза към турците ела към Кирковският район и се позаинтересувай колко обезлюдени села има , кой ги изгони бе варварин!!! Болен мозък!!! И накрая пак са виновни турски националисти еничари както ги наричате,, досега имал ли си коментар че. Живков е бил фашист или психопат питам те??? Бъди мъж поне малко, Adam ol birazcık,,

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.