Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю за гръцки вестник точно преди започналото днес негово историческо посещение в Гърция, че трябва да се ревизира Договора от Лозана, с който през 1923 г. се уреждат множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите.
Той е правил подобни изявления през септември на 2016 г., но пред свои симпатизанти. Сега го казва във връзка с първото посещение на турски държавен глава в Гърция от 65 години насам, по време на което ще гостува и в Комотини (известен в България още като Гюмюрджина) в Източна Гърция, където има мюсюлманско население.
„Когато говоря за ревизия, имам предвид дискутиране по всички въпроси – от А до Я“, казва Ердоган.
Както вече 24rodopi.com писа, Ердоган пристигна в Атина, а утре ще бъде в Комотини.
24rodopi.com

Снимка: Reuters
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/12/17 14:17

    Това е СУЛТАНА...Политик и държавник с топкиии милиещ за народа си вътре и вънка...умен и интелигентен,знаещ и можещ политик от световна величина

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/12/17 15:01

    Прав е Ердоган! Трябва да се възстановят земите на България до Босфора! Цяла Източна Тракия / Одринска/ е българска... Местното население и до днес помни изконния си български език... Наложително е да се възстановят на България и българските земи в Мала Азия, района на Булгар Даг! След Македония, там може да се създаде трета Българска държава..., която да е със статут на автономия в рамките на турската държава...Поздравления към Ердоган!...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/12/17 17:58

    Kırcaali'de bekleriz!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/12/17 18:03

    Сигурно иска, в такъв случай, решенията на предходния договор, а именно Севърския Договор, където Турция заема 1/3 он днешната си територия, и то само част от Анадола...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/12/17 18:48

    Алоо тедакцията- Булгарджа билюрмусун ба. Договора не се ли казва Лозенградски?!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7/12/17 20:47

    Да се върнат изконните български земи на България!Ердоган да си поема към Анадола!И ние искаме възтановяване на САН-СТЕФАНСКИЯ ДОГОВОР.Султана ви може да си лае,ама да не го подгонят вълците,че вече само вие останахте да му се радвате.Много ще е интересно,местните турци,дето толкова се кланят на тоя,в какво положение ще бъдат,ако наистина Ердоган им е президент?Сигурно ще са като нашите изселници-ще навеждат главите и ще търпят всичко,щото иначе.....

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен7/12/17 20:47

    Да се върнат изконните български земи на България!Ердоган да си поема към Анадола!И ние искаме възтановяване на САН-СТЕФАНСКИЯ ДОГОВОР.Султана ви може да си лае,ама да не го подгонят вълците,че вече само вие останахте да му се радвате.Много ще е интересно,местните турци,дето толкова се кланят на тоя,в какво положение ще бъдат,ако наистина Ердоган им е президент?Сигурно ще са като нашите изселници-ще навеждат главите и ще търпят всичко,щото иначе.....

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен7/12/17 21:02

    Най-големият разсипник на иначе хубавата държава Турция, Ердоган щял да е на молитва в Комотини! Ташак на ташаците!

    ОтговорИзтриване
  9. zaferiyus7/12/17 21:36

    Ревизия ще има.
    Границата дали ще е до Истанбул или до хасково ще видим.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/12/17 09:04

    Лозанският договор (24 юли 1923) е мирен договор подписан по време на Лозанската конференция, който анулира Севърския договор от 1920 г. между Османската империя и държавите победителки в Първата световна война.

    По силата на Лозанския договор, Източна Тракия и гр. Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция. Черноморските проливи се демилитаризират и стават свободни за преминаване на търговски и военни кораби. Турция трябва да изплати дългове на османските народи.

    До подписването на Лозанския договор се стига след война между Гърция и Турция. В хода на войната Турция изтласква гърците от Анадола и печели войната. В Лозана се свиква конференция и се стига до мирния договор, който се подписва от една страна от част от победителките в Първата световна война. САЩ не подписват този договор. С него се уреждат границите и териториите на Гърция и Турция. Особено интересно е, че в този договор има раздел, който е посветен на малцинствата. Текстовете са напълно в духа на Версайската система. Турция поема задължения по отношение на немюсюлманските малцинства на нейна територия - равенство пред закона, право на собственост и сдружаване, широк обем езикови права.

    Любопитно е, че договорът определя границата между България и Турция, макар България да не е страна по него.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен8/12/17 09:23

    Ердоган с България няма проблем с управление ББ.То при нас сигурно е ревизирано и се очакват само резултатите.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен8/12/17 09:54

    Шизофреника Ердо съсипа Турция,гърците се избъзикаха с него,Ципурата му каза ,че е на 46 г и не го бръсне

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8/12/17 10:03

    Зефериус, ще видиш на баба си шутката!... Путин няма да пусне и един квадратен метър земя българска за "фъндък" на Ердоган... Анадолското бясно куче просто си прави реклама... Но нищо няма да му помогне-скоро имам ще му бърка отзад!...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен8/12/17 13:00

    Мараба аркадашлар! Договорът не е ли АНГОРСКИ/ньойски

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен8/12/17 16:46

    Ало, на Путин не му дреме за предателската България! Вече се съюзи с Ердоган и спокойно му освобождава пътя към и през нея! Предателите ..ами така е!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен8/12/17 16:49

    Даже и по Санстефанския договор, който е най-облагодетелстващ българите, земите на Юг от Арда не са били включени в пределите на бъдещата България! Още повече, България по-късно още земи отстъпва на Османската държава - Тамръш и Чепеларско... Който ще спори да види картата!

    ОтговорИзтриване
  17. KONSTANTINOPOLIS8/12/17 18:38

    зафериус ти няма да си жив със сигурност и нищо няма да видиш ти си кйор по рождение.Не забравяй че е имало заповед забрана на Европейската част на турция и Константинопол /ISTINBOLI демек ОТ ГРАДЪТ/да се извършват погребения на мюмюни тъй като песните на Българските войници са се чували и в азиятската част на градът.В ДОГОВОРА ПИШЕ "ТУРЦИЯ ПОЕМА ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ НЕМЮСЮЛМАНСКИТЕ МАЛЦИНСТВА........" към този момент те са били около 40% от населението на новосъздадена турция.КАКЪВ Е ТОЗИ ПРОЦЕНТ ДНЕС????БЪЛГАРИ И ГЪРЦИ ТАКА ЛИ ВИ ОБГРИЖВАМЕ????КОЙ СВАЛИ ПОСЛЕДНИЯ СУЛТАН ???? по покана на Кемал ЧЕТНИЦИ ,КОМИТИ , ХАЙДУТИ И ДЕИЦИ ОТ ВОРО,ВМОРО,ВМРО свалят от власт султана като разбиват поддържащите го войски .А ПОЗНАИ КОЙ Е СЛЕДВАЩИЯ?ИМА ГЕНОЦИД НАД АРМЕНЦИ КИПЪРЦИ ГЪРЦИ БЪЛГАРИ АСИРИЙЦИ КЮРДИ и Т.Н.ПРОЧЕТИ СТАТИЯТА НА ДОЙЧЕВЕЛЕ -ТИХАТА ТРАГЕДИЯ КРАЙ БОСФОРА и тогава ПРИКАЗВАЙТЕ ЗА ПРАВА.А иначе ЗА ИЩЯЦИТЕ НА ЛАЗА ЕРХАЙВАН В ГЪРЦИЯ МУ ПОКАЗАХА КОМБИНАЦИЯ ОТ ПРЪСТИ.ДА ВИ Е ЖИВ И ЗДРАВ ТОИ ЩЕ СЪЗДАДЕ КЮРДИСТАН КАКТО Е ЗАПИСАНО В ПРЕДХОДНИЯ ДОГОВОР.

    ОтговорИзтриване
  18. zaferiyus9/12/17 15:23

    до константинопол
    В Турция нашите братя от Болгарски корен са припознали в самите тях Тюркското и се гордеят че се наричат Турци.
    Техните внуци не искат и да чуват за Българско.
    Ние се гордеем с тях.
    В България имаме над 1 500 000 Турци.
    Вие изчезвате.

    ОтговорИзтриване
  19. KONSTANTINOPOLIS10/12/17 21:07

    zafere ili kakto beshe tam koi se prepznava be Kiourdite li ????? taka se prepoznavat ce ciak gi trepete dokato spiat celi sela ,koi se prepozna bre Tatarite li ???? Iourucite li a tezi ot Trabzon det i taka harecenia turski ot 1926 godina s zor go govoriat ,A POMACITE OT ODRINSKO SHTO S MEN GOVORIAT NA BALGARSKI ???? MI TE S VAS NE SE I ZENIHA .Ia ako si procel statiata na DW tihata tragedia krai bosfora IZGLEDAI I FILMA YUREJINE SOR.koi e tiourk KARAMANLIITE LI ??? TURKOPULITE LI????? SAMO OSMAN za koito CETIRAM KARAMANCITE KAZVA ce e obidno da se sedi na 1 masa s osmanlia a ARABITE KAZVAT CE SA KRADCITE demek CIKANITE NA ANATOLIA.ZASTO OTGOVORI MI ATATIOURK VZEMA KAZAHSTANSKI I AZERBAIDJANSKI I SAZDAVA TURSKI EZIK EDVA SLED 1926 S REFORMA??? ZASTO KOI I KOGA VAVEJDA PONIATIETO TIOURKI i dali sa narod ili ezikova grupa??????MONGOLITE SA TIOURKI TI MONGOLEC LI SI ???? IA SI VISH DNK-to EI STAR MONGOLSKI PERGISH MIDHADA PASHATA KO RECI ZA MAIKATI I TATKATI .ia mi izbroi 10 sultana cisti TURCI????MIOUSULMANI MOJE da sa vsiakvi ama da tvardis ce pomaka laza tatara cerkeza ....... sa turci mi te niamashe da sastestvuvat kato terminologia .PITAI SARCETO SI priatno gledane .i NE STE 1500000 v Balgaria daje i na polovinata neste sega barabar s aguptite .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.