Пострадал от т.нар."Възродителен процес" осъди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за нарушено право на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. На Ш.С.М. трябва да му бъдат платени неимуществени вреди за периода 1991-2017 г., защото претърпял разочарование и страх, че дълги години няма изгледи за приключване на делото и обвиняемите ще останат ненаказани. Гражданинът ще бъде обезщетен и за излъганите му очаквания за възмездие за погазените права и достойнство, емоционално напрежение и загуба на доверие в институциите, както и здравословни проблеми. Става дума за принудителната смяна на имената на ислямизираните български граждани, довела до репресии през 80-те години, пише всекидневникът "Сега". Досъдебното производство, образувано през 1991 г., още не е приключило.
Софийският районен съд се е произнесъл преди седмица. Решението на съдия Даяна Топалова, което подлежи на обжалване, може да повлече стотици дела срещу прокуратурата.
Ш.С.М. иска 100 000 лв. обезщетение, но е предявил само частичен иск за 5001 лв. Съдът е съгласен, че "справедливият размер на обезщетението е 100 000 лв., и удовлетворява изцяло частичния иск“.
В исковата си молба, подадена през март, Ш.С.М. твърди, че е пострадал от престъпления - побой, въдворяване в лагера "Белене" и заточение по време на т.нар. възродителен процес, за които е образувано следствено дело №1/1991 г., което не е приключено досега.
24rodopi.com
На снимката: Бивши лагерници от Белене
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/12/17 20:29

    Едно уточнение: Прокуратурата е осъдена за 5001 лева, а не за 100 000 лева. И е решение на първа инстанция,което не е влязло в сила,т,е не е окончателно. Или, още нищо не е решено по това дело.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/12/17 22:20

    До ден днешен няма осъден за етническото прочистване на страната ни...за такъв геноцид над мирното и трудолюбиво население държавата трябва да бъде осъдена в международния трибунал Хага и Страсбург

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/12/17 03:11

    ислямизираните а?.В тая редакция само са овчари.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/12/17 07:55

    Da se siberat vsicki represirani i da osidyat DPS slet komunistite i te represiraha horata v bilgariya

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/12/17 12:55

    За да има възмездие ДПС трябва да се изчисти от агентите на ДС - бивши кметове,съветници,общински чиновници и др.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/12/17 19:08

    Ние не сме ислямизирани българи а сме етнически турци

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.