„Не можем да кажем, че обвиняват задържаните в Турция българи във връзки с ФЕТО. На този етап обвинението е за трафик на мигранти и съзнателно подпомагане на престъпна организация”, заяви в сутрешния блок на бТВ посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.
Вчера стана ясно, че на 17 ноември са били арестувани трима български граждани в Одрин по обвинение за трафик на хора. При операцията са задържани и петима турци, обвинени за връзки с ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, който е сочен за организатор на опита за преврат през 2016 г.
По думите на Нейнски в момента в южната ни съседка тече разследване, което би трябвало да отговори на въпроса дали българите са имали връзки с ФЕТО.
„По време на извънредно положение и при подобни обстоятелства, турските власти не са длъжни в конкретен срок да уведомяват дипломатическото представителство”, категорична е Нейнски по повод забавянето.
Посланикът ни заяви, че ако някой от тях поиска адвокат, от българска страна ще съдействат.
„Важно е какво ще кажат по време на разпитите тези заподозрени за връзки с ФЕТО. По всяка вероятност нашите граждани ще отрекат, че са започнали действия по прехвърляне на нелегални мигранти от Турция в България”, смята Илхан Андай от 24rodopi.com, който също коментира ареста на българите в „Тази сутрин”.
По думите му мястото, където са били заловени хората, се намира на р. Марица, където тя събира българската, турската и гръцката граница. „Гюленистите използват този канал, защото става все по-трудно да се стигне до България. Той е малко по-скъп, но е единственият надежден”, поясни Андай.
Активността на трафикантите по този канал – лодка по Марица и разтоварване в района на село Генералово, показва, че другите два лъча през „зелената бразда, в търсене на компрометиран участък от нашата граница, и с фалшиви документи през граничните пунктове „Капъ куле“ и „Капитан Андреево“, са станали трудни за преодоляване.
Андай припомни, че през февруари в Одрин бяха задържани повече български граждани, които също прекарвали гюленисти. „Тези хора бяха успели да прекарат 57 души през границата в рамките на 85 дни. Според обвинителния акт през тях са минали над 550 хил. евро“, поясни Андай.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.