Водно приключение през язовир „Кърджали”. Това предлага известният екскурзовод и планински водач Георги Христов като нов маршрут до местния Черни връх – Калтерата, а изходният пункт да бъде хотел „Боровица”.
„Още в началото на маршрута туристите ще бъдат изненадани приятно от водно пътешествие, тъй като трябва да преминат на отсрещния бряг на язовира с водно колело. Стъпвайки там и поемайки по новата туристическа маркировка, започва едно леко и приятно изкачване в продължение на 10 минути. Групата подсича от северния край връх Патмос, където се намира
средновековна византийска крепост от 9 век. Навлизайки в местността „Хисаря”, пътеката върви по билото на планината и минава през поляни с лека растителност - рядка дъбова гора. Първата почивка се прави 50 минути след тръгването на една хубава поляна, обградена от два вековни дъба.
След нея групата поема на северозапад по леко камениста пътека, подсичайки връх Момини гърди, до една широка поляна, където се прави втората почивка.
Впоследствие пътят продължава по красива горска пътека, която се влива в Торска просека, обградена отляво и отдясно с дъбови гори. След близо 30 минути леко слизане пътеката завива на север и след 15-20 минути се излиза от дъбовата гора и пред погледа се открива скалистият Черни връх, висок 800 метра. Преди 40 млн. години на това място е имало подводен вулкан. Скалите са черни, вулканични, откъдето идва и наименованието Калтерата (място, откъдето изригва лавата), обрисува маршрута Георги Христов.
По-добре физически подготвените туристи могат да се изкачат на самия връх за около 20 минути, откъдето се открива прекрасна гледка. На изток се вижда коритото на река Боровица, над нея тракийското светилище „Утробата". На север се издига величественият връх Бездивен, зад него се вижда Чиляка - най-високия връх в тази област (1400 м надморска височина), встрани от който е минавал римският път за Асеновград - Пловдив. На запад се вижда връх Преспа, зад него в ясно време се откроява връх Снежанка с кулата. На юг коритото на река Арда с нейните меандри, в далечината - връх Алада, най-високия връх в Жълти рид (1204 м).
„Тук хората се зареждат с енергия, защото е известно енергийно поле. Маршрутът е лек, с продължителност 4 часа отиване и връщане, добре и прясно маркиран”, посочва още екскурзоводът.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/11/17 18:58

    Fikiri kade e zashto Georgi Hristof

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/11/17 21:24

    Целта е да се посети хижата, открадната от женденския инджинир. Там е много убаво, закуската ти излиза около 40 левчета. Вечерята е още по-евтина, ако има кой да я плаща.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/11/17 12:11

    Казва се кялдера, а не калтера.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/11/17 21:25

    21;24 ima li koy da ti go ,ako nqma ela pred blok 8 ima.
    Vsichko pod noja pedali,oligofreni i nay veche zavistnici kato teb....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.