Докторе, те не разбират! Дори не се усещат как от празника пак политика правят…
*
Годината е 1959 година. Кърджали е обявен за окръжен център, а местната болницата получава статут „Окръжна болница“. Главен лекар става д-р Атанас Дафовски. Разширява се поликлиничната и стационарна дейност. Д-р Дафовски създава терапевтичната помощ в Окръжната болница и съвременната база на здравеопазването в града край Арда и Източните Родопи.
На 17 януари 1971 година е направена първата копка на новата болница (настоящата 10-етажна сграда).
На 29 април 1977 година е открит новият корпус. С новата сграда леглата се увеличават общо на 900 броя, с което се дава възможност да се разкрият нови отделения – „Гастроентерология“,  „Детско инфекциозно отделение“, „Урология“, „Травматология“, „Ендокринология“ и др.
През 1999 година болницата в Кърджали е преименувана в Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ). През април същата година Медицинския съвет приема предложението МБАЛ да носи името на д-р Атанаса Дафовски.
*
„Почетен гражданин на Кърджали“ е звание, което Общинският съвет (това е разпоредителния орган, в който заплата получават над 40 души, някои от които са толкова „не в час“, че казват „Ние работим в местния парламент“ или „Ние, от законодателния орган, решихме така“. Темата е друга, но най-сетне тези съветници трябва да научат, че за да има в Кърджали „местен парламент“ - „законодателен орган“, трябва да има и Република Кърджали) дава на заслужили кърджалийци.
От година на година званието губи стойността си.
Преди години почетни кърджалийци станаха едни гърци, които отвориха шивашки цех и странно местната власт ги припозна като някакви месии. Бизнесът в Кърджали  обясняваше, че това е с цел усвояване на едни пари от Европа и след края на програмата тези гърци ще си тръгнат, ама общинарите или „бавно чуваха“, или така им отърваше – направиха ги „баш кърджалийци“! Кърджалийците от реалния живот, бизнесмените, се оказаха прави - парите от Европа свършиха, почетните граждани на Кърджали избягаха.
Не толкова далеч във времето, един аморален тип от Люлебургаз, който се прави на изселнически лидер в Одрин, заедно с любовницата си изпратиха един факс, касаещ номинациите „Почетен гражданин на Кърджали“. Тогава разпоредителният орган в града край Арда удари дъното. Може би още тогава званията трябваше да бъдат замразени за 10 години, да речем.
Обидите бяха преглътнати и онези, които решават кой да е почетен гражданин на Кърджали, продължиха напред. Имаше години, в който званието се даваше на килограм. „Този е ваш, този е наш“ - и това се е чувало на така нар. „председателски съвет“, че и на празничната сесия.
*
Тази година на 21 октомври Общинският съвет няма да направи д-р Атанас Дафовски почетен гражданин на Кърджали посмъртно. Защо ли? Защото и те не знаят. Отказват и мълчат. Ама не като комунист на разпит, а защото самите те не виждат логика в действията си, аргументите им са в торбата с любимото житейско правило: Интересът клати феса!
Ако за всеки почетен гражданин на Кърджали на съветник се полагаше по 30 лева бонус към заплатата, със сигурност на 21 октомври 2017 година щеше да има гора от ръце поне за три номинации.
Проблемът тази година май е, че само областният управител Никола Чанев е подал име за званието. Дали заради обезценката на почетното гражданство, никой друг не се е сетил, че пак има такава процедура.
Преди два месеца Чанев просто направил една стъпка към празника. Знаейки, че д-р Дафовски е бил Голям лекар и Голям човек - за хората от Калинка до „Студен кладенец“, от „Байкал“ до „Гледка“, в Бойно, Перперек, Широко поле и т. н., го предложил за почетен гражданин на Кърджали.
Празнична стъпка и подаване на името на един достоен кърджалиец в орган, в който движещата сила е единствено политиката! Нещата зависят от хора, които вечер си лягат с политика в главите (отделна тема е колко я разбират!), а на заранта виждат в огледалото „политик“.
Та тези хора отговориха на празничния жест на Никола Чанев с политически ход. Вдигнаха му топката и…
Но областният управител трябва да пропилее тази 100-процентова възможност за отбелязване на политически гол. Да бъде повече кърджалиец, отколкото лице от политическите новини.
Всички видяха, че не вносителят на предложението прави политика, а заплатаджиите от Общинския съвет.
Ако Големият доктор и Голям човек можеше да прати послание от отвъдното, би се обърнал към областния управител: Остави ги, те не разбират!
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/10/17 09:46

    Браво за коментара!
    истина...истина...истина!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/10/17 09:52

    Много точно казано. Не се интересуват местните общинари от заслугите на д-р Дафовски.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/10/17 09:53

    От какво ли разбират те? Май само от далавери.

    ОтговорИзтриване
  4. Местен гражданин13/10/17 10:05

    Незабавно разпускане на така наречен местен парламент
    Да видим кои имат достойнство да напуснат сами,или лапането на парички без да работиш е по сладко

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/10/17 10:10

    Колкото знаят-толкова си могат ...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/10/17 10:25

    Точно областния управител прави политика, а вие му пригласяте

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/10/17 12:53

    Отговора на въпроса е в съотношението и състава на политическите сили, ако се предложи някой с турско име и без някакви заслуги за местната общност естествено е че ще бъде избран.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/10/17 13:19

    bravo 12:53, i az napisah podobno neshto, ama nqkoi hora ot redakciqta ne publikuvat, che ako za pocheten grajdanin se predloji nqkoi ismail ibrqm, vednaga shte se glasuva s ryce i kraka

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/10/17 13:28

    Какво очаквате от празни,големи кратуни!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/10/17 13:57

    Проблемът вероятно е в това, че болшинството от т.нар. "местни парламентаристи" нямат и най-малка идея кой е д-р Атанас Дафовски и с какво е заслужил номинация за почетен гражданин. Но как биха могли да знаят, като са "кърджалийци в повече" и за тях миналото и историята на този град започват от момента, в който са станали граждани.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/10/17 15:45

    Кой е просека в момента(рекетьорът)?Светниците и стотинка няма да дадат

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен13/10/17 17:08

    Като нямат жив стойностен заслужил кандидат за почетен гражданин, предлагат покойник ! Ако трябваше - комунистите да са го направили до 1989 година ! Кръстили са болницата на негово име !Това е по добре и винаги се помни и споменава. Защо сега искате да унижите заслужилия лекар и да го направите почетен гражданин и да бъде забравен ? Или искате да дадете ново име на болницата : Болница " Б и Б" или Болница " Цвета "

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен13/10/17 18:56

    koy e rekatyora

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен13/10/17 19:01

    Общинските съветници в по-голямата си част са полуграмотни и ги гони само далаверата.От прости хора какво може да се очаква.

    ОтговорИзтриване
  15. Георги Башков13/10/17 21:36

    Защо всички коментари са анонимни. Вас не ви ли е лекувал ДОКТОР ДАФОВСКИ,поклон пред златното му сърце и ръце.Несе заигравайте с политиката.
    Дълбок поклон

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.