www.24rodopi.com

Борбата с езика на омразата в интернет – тема на разговор между Мустафа Карадайъ и еврокомисар Мария Габриел

сряда, октомври 110 коментара

Председателят на Движението за права и свободи и депутат от Кърджали Мустафа Карадайъ се срещна в Брюксел с българския Еврокомисар за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. На срещата присъства и Филиз Хюсменова - зам. - председател на ДПС и евродепутат, съобщиха от Движението.
По време на срещата бяха обсъдени участието на Карадайъ в Съвместната група за парламентарно наблюдение на Европол и предстоящи инициативи свързани с развиване на цифровото и интернет пространство в Европа. Сред засегнатите теми бeше  инициативата Wifi4EU, по която е заложен бюджет от 120 000 000 евро за проекти с директно финансиране на общини за изграждане на Wi-fi точки на обществени места, както и инвестирането за създаване на т. нар. цифрови хъбове, които да оказват подкрепа на потенциални собственици на малки и средни предприятия, като предоставят възможност за тестване в реални условия на тяхната бизнес идея, включително и чрез симулация на административни пречки, преди да инвестират средства в реализирането й.
Обсъдени бяха и т. нар. географско блокиране, което представлява пречка пред транс-европейската търговия, особено в пограничните области и премахването на незаконно съдържание в интернет платформите като средство за борба с езика на омразата. В тази връзка, Мустафа Карадайъ коментира, че борбата с езика на омразата не трябва да се води само по отношение на интернет платформите, но и спрямо подобна реторика в публичното пространство и най - вече на политическата сцена, каквито примери се наблюдават ежедневно в българския политически живот от страна на част от управляващото мнозинство.
В разговора беше засегната и необходимостта от инвестиране в развитие на цифровите умения на младите хора чрез Европейския Социален Фонд, тъй като според статистиката, близо 80 милиона европейци никога не са използвали интернет, а до 2020 г. 90% от работните места ще изискват притежаването на добри цифрови умения.
Не на последно място, еврокомисарят Габриел посочи, че в България има не малко жени в информационния сектор, като в страната ни са повече от 22%, при средно равнище от около 16% за ЕС. Лидерът на ДПС изрази задоволството си, че българският еврокомисар е жена и изтъкна, че постепенно в България, особено на местно ниво, следва да се направят стъпки за разчупване на стереотипите и участие на повече жени в процесите на вземане на решения, изтъквайки, че усърдието в работата е присъщо на жените.

24rodopi.com
Изпрати :

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи