Ученици от СУ „Петко Рачов Славейков" в Кърджали отново прославиха своето училище и своя град с изяви отвъд океана. В новия брой на канадското математическо списание Crux Mathematicorum двама ученици от водещото кърджалийско училище са в списъка на изпратилите правилни решения на задачи от списанието: Цветелина Карамфилова, вече дванадесетокласничка, и Николай Николов, вече деветокласник. Третата изява в Америка е статията Domino Tilings In Graph Grid - New Dependence (Домино покрития на граф – нови зависимости) на Цветелина и нейния учител по математика Вълчо Милчев, която е поместена в базирана в САЩ електронна система за статии във всички научни области.
Стартът на новата учебна година за младите славейковски математици започна още през лятната ваканция, коментира по време на педагогическия съвет директорът Милко Багдасаров. Дванадесетокласничките Цветелина Карамфилова и Сиел Шефкетова и деветокласниците Мария Александрова и Николай Николов бяха на международна лятна изследователска школа по математика в Благоевград, в кампоса на Американския университет. По време на триседмичното обучение учениците разработват проекти на английски език. Също на английски език бяха и лекциите и другите занятия в школата. В школата по математика и информатика взеха участие общо 50 ученици от Аржентина, България, Индия, Иран, Италия, Китай, Нова Зеландия, САЩ и Южна Корея. Школата е едва втора година международна, а вече има интерес от няколко континента. Програмата на Лятната школа включва лекции от областта на математиката, информатиката и компютърните технологии, срещи с представители на индустрията и различни академични институции и дискусии по важни въпроси като етика в науката, научни изследвания и иновации.
„Лятната школа беше изпълнен с положителни емоции. Целият ни ден беше зает и винаги имаше нещо, което да правим. Там се запознах и направих приятелства с изключително приятни хора и се занимавах с нещо, което наистина ми доставя удоволствие", сподели дебютантката Мария Александрова.
Два са начините един ученик да попадне в елитната математическа компания – с покана от Ученическия институт по математика и информатика – такава получават първенците от Пролетната конференция на Съюза на математиците в България. Другият начин е ученикът да кандидатства по общия ред, като заплати пълната такса за участие от 950 евро, може да се види на сайта на школата. Ще отбележим, че под ръководтсвото на учителя Вълчо Милчев за 12-та поредна година ученици от СУ „Петко Рачов Славейков" са сред първенците на Пролетните конференции на Съюза на математиците в България и съответно сред поканените за лятна изследователска школа.
На снимката: И четиримата ученици от СУ „Петко Рачов Славейков" бяха сред наградените в ученическата секция на 45-та Пролетна конференция на на Съюза на математиците в България, която се състоя в курорта „Боровец"


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.