Кандидат за председател на Административен съд-Кърджали се яви на изслушване пред Съдийската колегия на ВСС с почти изцяло преписана концепция от негов колега. Това стана ясно на заседанието на колегията и доведе до спор между членовете ѝ, пише „Правен свят“.
За днес бе насрочен вторият опит на ВСС да избере административен ръководител на АдмС-Кърджали. Кандидатите бяха двама - Асен Момчилов и Иван Йорданов, участвали и в първата процедура. Първият в момента е шеф на РС-Кърджали, а вторият - съдия в РС-Крумовград, който от 1999 г. до 2014 г. е бил без прекъсване негов административен ръководител или е изпълнявал тази функция. До избор не се стигна, но пък представянето на втория кандидат предизвика полемика в съвета.
Иван Йорданов започна изслушването си с пожеланието към кадровиците да имат смелостта да приключат мандата си с чест, която винаги са имали. А после обясни, че концепциите по принцип не са толкова важни.
Последвалия въпрос към него от Галина Карагьозова хвърли повече светлина върху това му изказване. "Явявайки се с чужда концепция, вие заблуждавате, че участвате пълноценно в процедурата. Тези идеи са изцяло от концепцията на колегата Хайгухи Бодикян. Дали това е честно спрямо нас и спрямо колегите съдии", попита Карагьозова.
Кандидатът отвърна, че преценката дали някой от двамата явили се днес ще бъде избран, е на ВСС. Обясни, че концепцията му стъпва на друга негова такава, защитена пред предишния състав на съвета на 9 февруари 2012 г. Добави, че е спазил и стандартите, заложени от кадровия орган.
По време на дискусията Карагьозова напомни, че при първата процедура е подкрепила Ангел Момчилов. Поясни, че не оспорва качествата на другия кандидат - Иван Йорданов. "Той е човек на действието. Виждате колко много подкрепа си е осигурил", добави Карагьозова, имайки предвид становищата в негова подкрепа от Съюза на съдиите, от шефа на РС-Крумовград и от зам.-председателя на ОС-Кърджали.
Но на практика, продължи Галина Карагьозова, Иван Йорданов няма как да бъде подкрепен за поста, за който кандидатства на база неговите професионални и нравствени качества. "Той не представя концепция, с която да развие вижданията си, тя е изцяло копирана, дори с дребните технически грешки, от концепцията на колегата Бодикян. Не зная дали изобщо може да участва в конкуренцията. Това не са негови идеи, те са защитени от друг човек, за други условия и за други съд (става дума за концепцията на Хайгухи Бодикян при избора ѝ за председател на АдмС-Хасково през 2015 г. - б.а.)", заяви Карагьозова.
Тя изтъкна, че това е опит за заблуда на съдиите от АдмС-Кърджали. Обясни, че на проведеното изслушване от общото събрание е бил повдигнат този въпрос и отново повтори, че концепцията на Бодикян с копи-пейст е пренесена в неговата.
Карагьозова заяви, че ще подкрепи другия кандидат - Ангел Момчилов, който вече е осъществил по-голяма част от идеите си като шеф на РС-Кърджали. "Между тази конкуренция ще заложа на човека, който има собствени виждания. Ако подкрепим колегата Йорданов, означава да подкрепим опит за заблуда, че се явява със собствена програма", заключи Карагьозова.
Светла Петкова започна изказването си с коментар за поведението на колежката си Карагьозова. "Това, което излъчва г-жа Карагозова нека не ни се отрази на работата, която е съществена", заяви Петкова.
После каза, че в АдмС-Кърджали се забелязва спад в резултатите, а преписаната концепция не влияе на мнението ѝ.
"При този избор трябва да мислим в перспектива. Колегата Момчилов е успешен ръководител, той е по средата на мандата като административен ръководител на РС-Кърджали", каза Петкова. И изтъкна, че ако сега Момчилов бъде избран за шеф на АдмС-Кърджали, ВСС може да допринесе за това районният съд в града да страда, а после и окръжният дори, защото виждала, че Ангел Момчилов е "един потенциален успешен кандидат" за ОС-Кърджали.
Позова се и на мнението на съдиите от общото събрание, които в мнозинството си (трима магистрати) са подкрепили Иван Йорданов. Поясни, че само досегашният председател на административния съд Виктор Атанасов не го подкрепя.
"Колегата Атанасов може би има някакви свои планове за бъдещата си дейност. На събранието направо е атакувал единия кандидат за сметка на другия. Проявил е пристрастност към първия и негативното си отношение към втория. Това не е повлияло на колектива, който всъщност ще остане в Кърджали. Те са единодушни и искат Иван Йорданов. Атанасов изпитва ревност, че трябва да продължи да диктува положението в този съд. Животът си върви напред, има нови кандидати и те са желани от другите. Нека да дадем вяра на техните предпочитания", каза още Петкова.
На финала призова останалите от ВСС да оставят емоциите и да направят избор, за да стабилизират положението.
"Г-жо Петкова, не тълкувайте поведението и емоциите ми. Те са от огорчение, че се прави опит да бъдем заблудени. Не мисля, че трябва да толерираме нагло и драстично преписване на чужда концепция. Не виждам къде видяхте влошаване на показателите откакто Атанасов не е ръководител. Точно обратното. Процентът на свършените в едномесечен срок дела се е повишил. Не виждам на база на какво правите изводите, че Ангел Момчилов няма да се справи с микроклимата в Административния съд в Кърджали. Абсурден е разборът, който направихте - Ангел Момчилов има качества дори за бъдещ ръководител на ОС-Кърджали, но дайте да изберем другия, който се опитва да ни заблуждава без концепция, а и не се представи добре днес. Не гледаме качествата на кандидатите, а преценяваме други ирелевантни към настоящата процедура обстоятелства", отговори Галина Карагьозова.
Калин Калпакчиев на свой ред заяви, че не бива да се опростяват нещата от гледна точка на общото събрание и да не се брои кой колко гласа е получил, да не се гледа само диспозитивът от протокола, а да се гледа по същество. "Подкрепа е дадена и за двамата кандидати, трябва да уважаваме всеки един подаден глас - и малцинството, и мнозинството имат право да заявят позицията си и да ги вземем предвид. Справедливо и демократично е, независимо от числеността, да бъде обсъдено всяко едно мнение. Не може да игнорираме представянето на кандидатите в хода на процедурата пред нас и техните качества", посочи той.
Напомни, че при първата процедура е подкрепил Ангел Момчилов и сега няма причина да промени становището си, ще прояви "тази последователност, която се изисква от член на ВСС".

При вота Ангел Момчилов получи 4 гласа, Иван Йорданов - 5, а четирима членове на ВСС не одобриха нито един от двамата кандидати.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/9/17 17:06

    Партийната борба кой да бъде шефа на Съда.
    Welcome to Bulgaria!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/9/17 18:19

    Голям цирк!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/9/17 20:52

    Няма такъв резил. ГОЛЯМ СРАМ,ЙОРДАНОВ....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/9/17 20:54

    Не е резил, и не е цирк! Такава е действителността!

    ОтговорИзтриване
  5. Огнян Александров13/9/17 06:09

    Концепция представена на принципа "copy-pasta" си е както и да го погледнеш опит за измама ! Изглежда това не важи за съдийските среди ??? ...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/9/17 07:45

    Голям цирк!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.