Бизнес-ориентирано обучение без откъсване от производството бе идеята, която бе дискутирана на среща с представители на големи структуроопределящи фирми от регион Кърджали и ръководството на Техническия университет в Габрово. В ролята на партньор за осъществяване на „живата" връзка между висшето образование и представителите на бизнеса бе кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. „Моята задача е да правя стъпки в реализиране на истинско партньорство между бизнеса и образованието, както висшето така и средното, и вярвам, че следваме правилната посока", подчерта кметът.
Идеята хора, работещи в производството, да бъдат студенти бе представена от ректора на ТУ Габрово професор дтн Райчо Иларионов, който подчерта, че тя включва както изнесено обучение тук, на място в предприятията, така и в университета. Бъдещите студенти трябва да бъдат предложени от самите предприятия, където работят, а обучението им ще се извършва и с помощта на експерти от бизнеса тук.
Подобно обучение по определени специалности Технически университет Габрово вече е започнал с фирми от Севлиево и Лясковец и сега прави стъпки това да се случи и в Кърджали.
Представители на бизнеса от Кърджали, Черноочене, Джебел и Кирково, сред които и на фирма Теклас, Пневматика, Джебел 96 и Ай Пи Ес, която предстои да отвори своето производство след броени месеци, изразиха мнение, че идеята е много добра. Те обаче не скриха, че реализирането й в малките предприятия ще стане трудно, най-вече поради липсата не само на квалифицирани кадри от средното образование, а поради липсата изобщо на кадри.
След разширена дискусия представителите на бизнеса заявиха, че ще подкрепят идеята. От страна на представителите на университета бе поет ангажимент за срещи на място в предприятията и уточняване възможността за сформиране на групи за изнесено обучение. Бизнесът пък поиска преподавателите, които ще работят с тях, да бъдат на много високо ниво, защото фирмите им работят с най-висок клас техника и изнасят на световните пазари, където изискванията са изключително големи.
В заключение инж. Азис заяви, че Кърджали се очертава да бъде лидер в автомобилостроеното, машиностроенето и електроника и той ще подпомогне всички усилия на местния бизнес да разшири производството, и да осигури заетост на местните хора, както и възможност те да повишават своя образователен ценз.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/9/17 15:21

    Тези Габровски инженери ги събирайте и купом да потеглят там в подножието на големия Балкан. Взимайте си ги, обучавайте ги там. Никнаха като гъби в Кърджалийско. Заеха не малко работни места в администрациите на общини и обществени организации. И за нищо не стават. Затова сме най бедни, най неоценени, най нещастни. Защото на сватба вместо кларнет свири кавал.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/9/17 15:43

    Simulanti! Uuuuuuu! Nemate daje eltehnici koi da montira boileri, peralni, sushilni, mialni! Uuuuuuu!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/9/17 16:58

    Ако даден работник попита как ще направи примерно една част един професор професора като седне на стола вместо работника да не гледа като паднал от марс

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/9/17 16:58

    Ако работника покани на неговия стол професора и му каже я покажи как се прави това на практика Професора да не остане като паднал от МАРС

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/9/17 17:01

    На времето като учехме имахме стаж в дадено предприятие,то ни даваше стипендии и ние после работехме в това предприятие готови както със знания технически така и практично което ни помагаше в учението ни
    Сегашните висшисти нямат практика

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/9/17 18:16

    Господата седнали да умуват за кадри, само че младите не искат да работят и искат само големи заплати, а са само въздух под налягане!
    Ще има глад за кадри , защото има дефиниция " между две еднакви фирми с еднакво оборудване, кой печели накрая? Печели този , който има по-добрите кадри"

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/9/17 12:58

    Predi godini pocnah rabota v tekstilniya sektor.kato glada4,s vremeto stanah.profesionalist.no-kato ne si dootsenen ot shefa si-za zora koyto si davash.adoyde li vreme za pari. Zabravyashe za rabotnitsite si.i na covek nemuostava nishtodrugo osven da si dade molba za napuskane.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.