За първи път в страната в Кърджали бе подписан договор за сътрудничество между общинска фирма и висше учебно заведение. Контрактът бе сключен в присъствието на кмета Хасан Азис от „Озеленяване, чистота и благоустройство" ЕООД и Технически университет Габрово. Под него подписи сложиха директорът на ОЧБ ЕООД Кърджали Раид Идриз и ректорът на ТУ Габрово Райчо Иларионов (на снимката - първият от дясно наляво).
„В практиката на университета това е първи по рода си Договор, реализиран със съдействието на община и с конкретен партньор общинска фирма", подчерта Иларионов. И към момента висшето заведение има редица договори за партньорство, но всички те са с фирми от реалния бизнес. „Вярвам, че съвместната ни работа ще доведе до конкретни резултати и за двете страни", каза още той.
Договорът за сътрудничество е за срок от три години и урежда отношенията, свързани с научноизследователската дейност между „Озеленяване, чистота и благоустройство" и Техническия университет. Конкретните съвместни дейности ще бъдат насочени към извършване на научни изследвания и създаване на научно-приложни продукти, работа по съвместни научноизследователски проекти, обучения във връзка с постигнатите от проведените изследвания резултати, както и участие в договори за научни изследвания.
Първата стъпка за реализиране на съвместните дейности между партньорите вече е направена. Техническият университет в Габрово в партньорство с кърджалийската общинска фирма кандидатства с проект по ОП „Иновации и конкурентноспособност" 2014-2020. Основна цел на проекта е да се разработи иновативна система за интелигентно улично осветление с адаптивно управление на светодиодни осветители и да се създаде и тества прототип в реална оперативна среда на 2 избрани пилотни улици в областния център Кърджали – бул. „Тракия" и ул. „Сан Стефано".
Резултатите от този проект ще бъдат основа за повишаване на иновативния капацитет и конкурентоспособността на общините като собственици на уличното осветление в България чрез използване на най-новите и модерни постижения на техническите науки.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/9/17 13:53

    Значи още три години ще тънем в мрак

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/9/17 14:25

    Може ли преди да се създаде "интилигентно улично осветление" поне на първо време да се пуснат обикновените лампи на ул."Отец Паисий|"?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/9/17 14:50

    А на бас, че нищо няма да стане пак........

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/9/17 15:46

    Simulanti! Uuuuuuu! Out! Vijte si obstinskia starcheski dom i hospis!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/9/17 21:51

    Като лъжете срам нямяте от десет години живея в ул.5-ти септември ,а вие от толкова години обещавате....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.