Образователни експерти ще обиколят над 6 000 адреса в област Кърджали и ще се опитат да върнат в училище отпаднали ученици.
Екипите, които обикалят в момента са с педагози, социални работници, представител от детска педагогическа стая, като се провеждат разговори с родителите. С родителите се провеждат разговори да пуснат детето на училище, разяснява им се, че законът предвижда налагане на глоби и обвързване на социалните помощи с ходенето на училище.
Акцията ще продължи до края на октомври. Информацията за всяко дете ще бъде изпратена от началника на Регионалното управление по образование Гроздан Колев на министъра на образованието Красимир Вълчев.
Както вече 24rodopi.com писа, 6 155 са децата в 7-те кърджалийски общини, които не ходят на училище.
„Това са предимно деца на гурбетчии. Данните се отнасят за последните няколко години“, потвърди началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев.
„Все повече гурбетчии прибират семействата си в Западна Европа, в страната, в която работят. Тези деца вече учат в съответната държава и се връщат в родния край само по ваканциите“, коментира преподавател от Кърджали.
Сред отпадналите от училище има и ромски деца.
"Има много деца, които са преждевременно отпаднали, такива които не са включени в предучилищна подготовка. Все още не можем да кажем колко деца са обхванати, но като обща информация е, че малко над 200 хиляди деца липсват, но една част от тях са трайно извън страната. Само вчера са обходени над 50 хиляди адреса, една част не са в страната, други са със сменен адрес", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред бТВ по повод програмата на правителството всички деца да се върнат в училище.
Министърът заяви, че до края на октомври ще има информация за всяко едно от тези 200 хиляди деца в различните региони.
На снимката: Докато другите са в класните стаи, те се радват на последните дни на плувно лято`2017 в... езерото в парк "Арпезос Север". Снимката е направена на 18 декември от Мерт Метин
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/9/17 09:10

    Kakvo tiraite be musenisi horata otidoha koy ste vi tirpi. Ostavi horata pri vas i jivotni nyama da ostanat

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/9/17 11:39

    Целта на екипите, които обикалят в момента не е от грижа към децата и тяхното образование,а е осигуряване на заблатите си.В тази държава никой не е еня за друг,иначе декларации и лозунги колкото си искаш.
    Ако се обикалящите са активни както по време на изборите акцията ще е успешна.
    Акцията ще продължи до края на октомври. Информацията за всяко дете ще бъде изпратена от началника на Регионалното управление по образование Гроздан Колев на министъра на образованието Красимир Вълчев.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/9/17 12:38

    09:10, спешно тръгни на училище!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/9/17 00:41

    Всички учители следва да се запознаят какви са промените в наредбата за заплатите и да излъчат за екипите тези, които ще убедят родителите децата им да тръгнат на училище. Гроздан Колев да обяви публично имената на учителите в екипите и защо са там иначе от колективите ще бъдат отритнати.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/9/17 22:45

    Abe kakvo obikalqne napravete edna naredba na kmetovete i sledvastiq den ste znaete koi sa v uciliste.prost narod slaba darjava

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.