Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов ще проведе приемна за граждани в Кърджали. Инициативата ще се състои на 15 септември между 11 и 13 ч. на входа на Градската градина откъм ДМТ „Димитър Димов", посочиха от КЗП. Посетителите на приемната ще имат възможността да отправят въпроси в сферата на потребителската защита и да подадат сигнали за конкретни нарушения в директен разговор с председателя на Комисията и инспектори на контролния орган. В работата на приемната ще вземат участие представители на местната и централната власт.
„Виждаме как потребителската култура на гражданите все повече се повишава. Надявам се, че това е и в резултат на информационните кампании като тези приемни, които от няколко месеца разкриваме в различни градове от страната", каза Маргаритов.
„Сега си давам сметка, че е знаково нашето присъствие в Кърджали точно в първия учебен ден, защото ние трябва да полагаме много сериозна грижа за това децата и учениците също да са наясно със своите права, когато пазаруват. Тук отваряме нова голяма тема, свързана с образоваността на най-младите потребители и с необходимостта те да получават базови знания за своята потребителска защита още в класната стая", допълни Маргаритов.
От началото на годината Комисията е извършила близо 400 инспекции на територията на област Кърджали, като в около 6% от случаите са констатирани различни несъответствия. „Най-често констатираните нарушения са липса на етикет на български език върху вносни стоки. Или отсъствие на някои от задължителните реквизити върху етикетите с информация за производителя, вносителя, вида на стоката, съществените характеристики, срока на годност и условията за съхранение. А за някои стоки, които изискват определени технически познания – съответните указания за употреба", посочи Маргаритов.
През май Комисията временно е спряла продажбата на три модела детски легла след проверка в магазин в Кърджали. Търговецът не е представил документи за произход и сертификати, удостоверяващи покриването на европейските изисквания за безопасност. 
По уведомления на Агенция „Митници" е спрян вносът на около 70 броя от три вида детски облекла, които биха могли да създадат рискове за децата поради по-дълги връзки или лесно откъсващи се пришити към тях малки предмети. 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/9/17 15:33

    Най-после да има една комисия, която да работи и спира некачествените стоки, а не да политизира нещата. Поздравления!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.