Можеш да убиеш кюрд, но никога няма да убиеш Кюрдистан, защото дори и да смачкаш цветето, не можеш да спреш пролетта, гласи пост в профила на Мира Абдулселямоглу
„Във вилата са настанени 3-ма членове на терористичната организация PKK“, този анонимен сигнал бил получен на електронната поща на Областната дирекция на полицията в турския град Айдън. Неизвестният посочил адреса на къщата за гости, в която се намирали британецът Джоузеф А. Р., приятелката му Мира Й. А. и майка й Веселина П. Р. - А. Последвал арест и задържането на британеца и двете български гражданки.
Това разкриха пред 24rodopi.com репортери от Айдън, които следят скандала.
Според неофициални източници, акцията е проведена в сряда вечерта. Конфискувани са телефони, лаптопи, фотоапарат и видеокамери.
При разпитите и от свалената информация от профилите в социалните мрежи на арестуваните, станало ясно, че британецът е свързан с въоръженото крило YPG на сирийската Партия на демократичния съюз (PYD), а Мира е поствала снимки, които са възприемат от турската полиция като пропаганда в полза на терористите.
„Можеш да убиеш кюрд, но никога няма да убиеш Кюрдистан, защото тори и да смачкаш цветето, не можеш да спреш пролетта“, гласи пост във профила на Мира Абдулселямоглу на английски, български и турски езици.
„Задържаните жени носят фамилията Абдулселям. Бащата на Мира е Яшар Абдулселям, който е от кюрдски произход и е университетски преподавател. Мира открито апелира в социалните мрежи за независим Кюрдистан, качвала е на профила си снимки на въоръжени терористи“, допълниха журналистите. Проверка на 24rodopi.com установи, че Яшар Абдулселямоглу е преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Припомняме, че при разпитите Мира обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим преди 10 дни.
Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници от YPG, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си. Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с въпросната организация, обявена за терористична в Турция.
Припомняме, че възрастната българка вече е освободена, защото за нея не са открити  престъпни връзки и дейности. Дъщеря й Мира казала пред разследващите, че майка й не знае какво качва тя в интернет.
Подобен развой на събитията прогнозира по-рано в студиото на бТВ Илхан Андай от 24rodopi.com.  
„Единственото сигурно към този момент е, че задържаните в Турция нашенки не са имали помагачи и не са участвали в по-голяма група. В противен случай полицията нямаше да оповести информация, че са задържани две българки и британец. На британеца присъдата му е гарантирана, защото има снимков материал. Майката най-вероятно ще бъде освободена на осмия ден, защото дъщерята ще поеме отговорност за нея. Със сигурност те не са в "черния списък". Това е ясно. Турските власти имат право да не огласяват информация, защото се намират в извънредно положение. Вероятно МВнР има повече информация кога са задържани двете жени. Според мен дъщерята е направила несполучлив избор на спътник в живота чрез социалните мрежи. Тя е учила на Запад и изглежда умно момиче, което не би се забъркало в подобно нещо. Надявам се да е така", допълни Андай.
Същевременно в Генералното консулство в Истанбул е бил получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани Веселина П. Р. -А. и дъщеря й Мира Я. А., съобщава бТВ.
Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/7/17 14:54

    Eто виждате ли положението в което сме, българка забравила за страната си, за обичаите си ми говори за Кюрдистан, да живее Глобалния свят и Неговите Повелите - Билденберги, Рокфелери и други американо-еврео-англичани. Събуди се народе, по-свято от родината немаааа...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/7/17 15:34

    Kıde ima Kurdistan ma prostacko dolna.takiva kato vas na vijeto

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/7/17 16:02

    Прави любов момиче, а не си играй на революция и война.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/7/17 20:07

    Дано да остане задълго в затвора та влезне малко акъл в тъпата и глава....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/7/17 21:26

    15:34. Ще има скоро !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/7/17 23:52

    Баща и е кюрд,нормално е и тя като вас манерките да си защитава кюрдистан.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/7/17 11:01

    До 21.26
    И майка ти си мечтаеше за същото но изяде на караденизлийте и на турците паламарката докато и твоя баща си симпатизираше като теб на терористичната ви група и мечтаеше за убийства и атентати но му ебаха майката негова и твоята и ти с тази омраза си мечтаеш за нещо което само може до го духаш.такива копелета терористи и симпатизанти като теб трябва да се екстрадират незабавно в Турция и да ви ебат майката там а не да се укривате като путки в нашата родина България и да се възползвате от българки икономически слаби като се правете на милионери когато само сте извън Турция за продължаването на терористичните ви атентати и убийства на невинни хора мамка ви мръсна онун бунун чоджуклари

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/7/17 15:14

    До 11:01. Ела ме хвани за "дългата нянка" и ме "екстрадирай" в кревата на майка ти ! Идиот !!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/7/17 15:15

    До 11:01. Ела ме хвани за "дългата нянка" и ме "екстрадирай" в кревата на майка ти ! Идиот !!!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/7/17 16:55

    До 11:01. Аз съм Българин,г-н ИДИОТ !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.