Честит празник, джебелчани!
Яжте, пийте, веселете се, но и не забравяйте защо 19 май е Денят на Джебел.
Опитайте от прословутите джебелски кюфтета на майстор Касим или от чеверметата на майстор Сезгин, но си припомнете какво се е случило на този ден преди 28 години. Отдайте почит на жертвите на „Възродителния процес“.
Не позволявайте кебапчето да победи Майските събития!
На площад „19 май“ винаги е имало възпоменателен митинг на тази дата. ДПС даде заявка да не изневери на традицията, да не останат забравени героите на етноса и тази година. Дано обещанието бъде спазено.
Джебелчани и гости на града, чуйте политическите послания, защото цяла България знае, че на 19 май Джебел е първо политика, после шенлик (веселата част на празника).
Чуйте и другите оратори, позиционирани около кмета Бахри Юмер на другия край на площада.
Чуйте какво ще ви каже тази година и онзи, който изнесе торби с пари в Турция и само една от тях попадна в ръцете на властите на ГКПП „Капитан Андреево“. Чуйте всеки един, защото нали ви учеха, че Джебел е Толерантност и Заедност.
Всъщност, тази година на площад „19 май“ Заедността е табу. За съжаление, така е зададено от Инженер Сюлейман. Заедност по целесъобразност!

*
Проспиване!
Създаденият от Бахри Юмер и от партия „ДОСТ“ организационен комитет тайно се надява ДПС да проспи невидимата част от сценария. На трибуната уж да се качат само кметът и гости от Турция за приветствия, а по-късно в медиите в южната съседка акцентът да падне върху „напълнения от ДОСТ площад“. Такъв е замисълът на горепосочения партиен строител.
ДПС трябва да действа като домакин на Деня на Джебел, а не да изпадне в ситуацията „да играе кючек на чужда сватба“.

*
Извинения няма да има.
Ако не беше ДПС, никой нямаше да знае за Лютви Местан. Това казва Мустафа Карадайъ и настоява Местан да се извини на 500 000 избиратели в България, но няма да се случи. Защото както Заедността върви в калъп с Целесъобразността, така и Извиненията на политиците са по Сметка.
Клетвите също са по Сметка.
„Ако някой ден бъда отстранен като Касим Дал, но вдигна ръка срещу ДПС, нека тази ръка изсъхне. Нека онемея! Това е моята клетва", тези емоционални думи изрече на 19 май 2011 година на площад „19 май“ в Джебел Лютви Местан. Непоискана клетва. Чак пък толкова не бива да се престарава човек, за да се хареса на Ахмед Доган!
Извинение няма да получи и зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Защо пък на нея да се извиняват ли? Защото, виждайки на колко много бивши възродители, бивши агенти на Държавна сигурност, бивши комунисти им се дава трибуна в Джебел, като депутат на демократична формация и областен лидер на ГЕРБ тя поиска думата преди години. Тогава хората от оргкомитета я изблъскаха грубо, а Бахри Юмер отсече: Ако иска да прави митинг, да ходи на автогарата!
*
За втора поредна година площад „19 май“ ще бъде разделен на „бизимкилер“ (нашите) и „сизинкилер“ (вашите). Вероятно догодина няма да е така, защото Сюлейман е пътник. Което пък си е добра новина за турците в България, за националната сигурност, за всеки дом, в който преди години влезе злото „Възродителен процес“… Човекът, който вкара напрежението от онези страшни години отново в тези домове, вече си отива.
Майските събития в Джебел нямат нужда от инженер.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.