Еврейският исторически музей при Организацията на евреите в България „Шалом" ще посрещне 25-годишнината си в Кърджали в рамките на Инициативата „Мултикултурният град-2017" по покана на Арт движение КРЪГ и Община Кърджали. Музеят е наследник на съществувалата в периода 1968-1990 г. постоянна експозиция "Спасяването на българските евреи 1941-1944" и се помещава в сградата на Софийската синагога.
Гостуващата експозиция „Духовната светлина на Синагогата" се открива на 8 май в 18 ч. в Арт галерия КРЪГ от директора на Еврейския исторически музей – историкът Владимир Пауновски.
Кои са духовните водачи на еврейската общност след Освобождението на България през 1878 г.? Какви са насоките на тяхната дейност? Кои са инициаторите и създателите на Софийската централна синагога – една от най-големите и красиви еврейски сгради в Европа и в света? С какви проблеми са се сблъскали те при осъществяването на този огромен проект и защо е бил необходим? Кои са онези многобройни културно-политически и социално-икономически дейности, освен религиозните функции, които Синагогата, като учреждение, изпълнява от създаването си до днес? Защо тя се превръща в естественото място, където се създава през 1992 г. вторият на Балканите еврейски музей? Какво културно влияние е оказала синагогалната институция върху развитието на духовния живот на българското общество като цяло в продължение на вече повече от век?
На тези и много други въпроси отговаря гостуващата изложба на Еврейския исторически музей – София.
24rodopi.com 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.