Великден е!
Христос Воскресе!
Нека Великденските празници бъдат изпълнени с радост и много щастливи моменти! Желаем Ви много мир и надежда, сбъднати обещания и прекрасни нови спомени! 

Днес е Възкресение Христово, най-големият празник на християните, наричан още празник на празниците.
Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние. 
Подготовката за честването му започва преди седмица, наречена Страстна седмица.
В християнската религия Възкресението Христово се чества на третия ден, след като той е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба.
По Великденските празници на трапезата има козунаци и боядисани яйца. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос. Яйцата се носят в храма за освещаване.  
Боядисването на яйцата е традиция, запазена вече 4000 години. В България с първото яйце, задължително боядисано в червено, са свързани различни обичаи. На някои места то се поставя под иконата и престоява там до следващия Великден. На други места се поставя в сандъка с момински чеиз, на трети пък се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка. Също се хвърля и в река.
Великден се празнува от днес в продължение на три дни. Сутринта в неделя цялото семейство посещава църквата за тържествената литургия. По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.
Седмицата след Великден се казва Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/4/17 08:52

    Честит празник здраве и късмет

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/4/17 09:39

    Бъдете благословени!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/4/17 12:10

    Востина воскресе!
    Много здраве, шарено настроение и усмивки.Весел празник!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.