200-годишна воденица възстанови кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман в село Шумнатица, съобщава „24 часа.
Съоръжението е едно от малкото запазени на Балканите.
"Воденицата е на хората от селото, преди да я ремонтираме взехме тяхното разрешение. Те нямаха финансовата възможност да я възстановят", заяви Шинаси Сюлейман. Освен воденицата е ремонтиран и намиращият се на метри от нея стар каменен мост, за който местните твърдят, че е римски. Въстановяването на воденицата и на римския мост е излязло около 5 000 лева. Използвани са естествени материали като камък, дърво и глина. Целта е била да се запази автентичния вид на воденицата.
"Укрепихме стените и ремонтирахме покрива. Най-сериозният проблем, с който се сблъкахме беше постанявето на каменните тикли по покрива. Оказа се, че майстори за това вече няма", разказа пред „24 часа“ Шинаси Сюлейман. Все пак успели да открият старец в близкото село Лозенградци, който показал как се редят тиклите.
"До преди няколко години воденицата функционираше. За нея години наред се грижише местния жител бай Хашим Кехайов", разказа кирковският кмет. След смъртта на стареца съоръжението било изоставено.
Воденицата е от типа караджейка и една от малкото оцелели през 21 век в България. Съоръжението има два камъка. Върти се горният камък, задвижван от вертикално поставено дърво. На другия му край има колело с лопатки, които се задвижват от водата. Воденицата се пуска, а зърното се сипва в коша, кречеталото го разпределя равномерно. За час могат да се смелят до 80 килограма зърно за брашно и до 150 за фураж, обяснява Шинаси Сюлейман. Той е категоричен, че качеството, което дава воденицата му е много по-добро от продуктите на пазара.
"Съвременните мелници са с метални валци, които се въртят бързо и се загряват. Брашното се запарва и качеството му пада. Зърното, смляно в истинска воденица, няма равно по вкус", твърди пред „24 часа“ Шинаси Сюлейман.
Ремонтираната воденица се нарича Пехливанската. Казват й така, защото е в Пехливанската махала. Воденицата и е собственост на всички семейства, които живеят в района. Правили са я техните деди.
"Навремето сами си я ремонтирахме. Пари давахме само за камъните", твърдят местните хора. За камъни за воденицата са купувани в средата на 60-те от майстори в момчилградското село Равен.
В началото на 20-ти век воденицата е използвана и за култови практики около Хъдърлез /Гергьовден/. На 5 май момите наливали бакър с вода, минала през колелото на воденицата и го слагали да пренощува под дюлево дърво. На Хъдърлез се миели и пиели от бакъра за здраве, разказват възрастните хора от Шумнатица. Магическият ритуал не се практикува отдавна.
"Навремето по Шумнатенска река е имало 5 караджейки. Освен възстановената има още две, които от години са запуснати. Намерението ни е те също да бъдат възстановени в автентичния им вид. Така Шумнатица ще се превърне в селото на водениците и ще бъде притегателно място за туристи", казва общинският кмет. Той е твърдо решен да включи воденицата в туристически маршрути.
Караджейката в Шумнатица вече е доста популярна. Често да я видят идват не само български, но и английски и руски туристи.
Снимки: Ненко Станев, „24 часа“
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/4/17 12:56

    БРАВО ГОСПОДИН КМЕТ !КАТО КАМЪК СИ ЗА МЯСТОТО СИ !ЖЕЛАЕМ ТИ УСПЕХИ.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/4/17 17:38

    Поздравления за кмета. Дано има повече такива хора, да милеят за родното.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/4/17 18:20

    Браво истински патриот

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/4/17 20:20

    Поздравления за кмета на Кирково - интелигентен човек с нестандартни идеи, които успешно реализира. Да е жив и здрав, с успех да му се увенчават всички начинания!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/4/17 08:40

    Нека предишните кметове на общината да видят как се работи.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/4/17 09:05

    Г-н кмет в двора на училище фотиново има опасни дървета да не се чака да стане беля моля съдействайте

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/4/17 19:55

    Защо искате съдействие от кмета на общината, директора на фотиново
    да не спи и да се занимава с политика,а да махне опасните дървета.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.