122 подписа е събрала стартиралата преди дни петиция в интернет от Фейсбук групата „Справедливост за Стайко Иванов”, съобщиха за 24rodopi.com организаторите на подписката в защита на осъдения за убийство делтапланерист.
Както вече писахме, кърджалиецът в момента излежава 8-годишна присъда. Той бе признат за виновен за убийството на македонския гражданин Киро Тодоровски.
На 11.05.1997 год. Стайко Иванов отива на Пловдивския панаир да гледа летателни машини и решава да се върне в Кърджали на автостоп. Около час, в близост до автопатрулка, той маха за стоп. Спира му македонски микробус, пътуващ за Турция. И както става в такива случаи между него и шофьора се завързва нормален разговор. По-късно македонецът Киро Тодоровски качва и втори пътник в микробуса. Когато Стайко казва на шофьора да спре, за да продължи към Кърджали, вторият качен пътник вади оръжие и стреля по шофьора в движение и катастрофират. Убиецът избягва, а Стайко тръгва да търси помощ и е в абсолютен шок от това, че е станал неволен свидетел на убийство. Пристигналите полицаи първоначално разглеждат случая като ПТП, въпреки, че Стайко им казва, че е стреляно. Но те не му вярват, поради силното му шоково състояние. Едва при аутопсията се разбира, че е имало изстрел и реакцията на досъдебните органи е да арестуват Стайко. Държат го в Хасковския арест 7 месеца. Отказват му адвокат и разпит пред съдия, въпреки неговите искания. Принуждават го да
подпише показания, различни от неговите и впоследствие съдът ги разглежда в негов ущърб. Още първия месец Хасковската прокуратура се отървава от микробуса като го връща на наследниците и така заличава доказателства и прегражда пътят на Стайко да се защитава. В микробуса са открити празни тайници и никой от разследващите не е работил в тази посока и не е изследвал личността на убития македонски гражданин Киро Тодоровски. Според Стайко, хасковските полицаи са манипулирали доказателства - стреляно е по ноктите му и от там идва разликата в химичния състав на барута. В нито един стадий от делото не е изяснен въпросът каква е връзката между Стайко и куршума, убил македонеца. Има още доказателства за невинност, които са пренебрегнати от съда, който и същевременно тълкува превратно доказателствата. Стайко се разболява в ареста и едва не умира там, след което го освобождават. А на 20.12.2005 год. делото е прекратено от хасковската прокуратура поради липса на доказателства и с всички реквизити на влязло в сила постановление за прекратяване на дело. През 2006 год. Стайко решава да съди България по закона ЗОДОВ. И изненадващо Пловдивската апелативна прокуратура му възобновява спряното дело, без да го уведоми за това и без да му даде възможност да обжалва. Научава, че ще го съдят 6 месеца след това. В постановлението за възбуждане на дело в заключителната му част се съдържа абсурдното изречение - "не следва да му се връчва". Осъден е на всички инстанции на 8 години затвор! В единия случай доказателствата са негодни за дело, а във втория случай са годни той да бъде осъден. Делото е пълно с правни абсурди и процесуални нарушения. Целта ни е връщане на делото, отговори на въпросите, поставени от Стайко в жалбите му, на които никой съдия не е отговорил, но има присъда”, се посочва в текста към петицията „Справедливост за Стайко Иванов”.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/4/17 23:22

    Абсурдна присъда. `По добре 10 виновни вън, отколкото един невинен в затвора!` Що за правосъдие е това?! Как може така безотговорно и повърхностно да се подхожда към един такъв случай, и да се осъжда невинен човек, просто за да се приключи с делото.
    Как може да се осъжда човек, без да му се дава възможност да се защити!? А после, младите бягали от България! Ще бягат не, ами и ще я проклинат.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/4/17 09:43

    Вече сме над 220....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/4/17 15:50

    Ето линка на петиицята.
    https://www.peticiq.com/171714

    ОтговорИзтриване
  4. Вярвам че Стайко е невинен а виновна за това да е осьден е сьдебната ни система .

    ОтговорИзтриване
  5. 100 % невинен, но това не променя нищо един разсипан живот и един човек в затвора. Нашата държава за сетен път се нарича АБСУРДИСТАН!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.