Областният управител Начо Ковачев свика спешна работна среща с ръководителите на „В и К" ООД, Регионалната здравна инспекция и Басейновата дирекция в Кърджали във връзка с риска от замърсяване на питейната вода от помпените станции на р. Върбица от хвостохранилището  „Ерма река" - Златоград. По този повод РЗИ забрани превантивно ползването на водата от помпените станции „Бенковски", „Крилатица 1 и 2", „Фотиново", „Островец", Птичар" и „Загорско" за пиене и готвене, а „В и К" излезе с официално съобщение, с което уведоми абонатите си в общините Кирково, Момчилград и Джебел, че водата може да се ползва само за битови нужди, а кметовете трябва да осигурят минерална вода за училищата, социалните и здравните заведения" На срещата при областния управител директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев докладва, че изследваните от специалистите проби не показват отклонения от стандарта. „Въпреки това, ще направим повторни тестове, за да защитим здравето на гражданите. И ако резултатите потвърдят, че показателите са в норма, в сряда ще отменим забраната за консумация на питейна вода", заяви д-р Кирчев. Според него, опасност за населението няма, но институциите са длъжни да вземат необходимите превантивни мерки. Паралелно с резултатите от пробите от кладенците по поречието на Върбица, се чакат и тестовете на сурова речна вода, които се изследват в Регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда в Хасково, каза Васил Пашалиев, главен експерт към Басейнова дирекция. От своя страна областният управител Ковачев проведе телефонен разговор и поиска от областния управител на Смолян, на чиято територия се намира хвостохранилище „Ерма река", да бъде упражнен строг контрол и наложени санкции на собственика, ако съоръжението не е в изправност и създава екологични рискове. Междувременно от РИОСВ Смолян излязоха със становище, че заради голямото засушаване през 2016 г. р. Ерма е била почти пресъхнала, в резултат на което постъпващият от флотацията хвост не се е разнесъл и се е натрупал като тапа. При настоящото пълноводие водите на реката отмиват пластовете отложен хвост и това предизвиква помътняването. От РИОСВ смятат, че отпадъчните води от флотационната фабрика не са фактор за замърсяването, причината са обилните дъждове, довели до изнасянето на хвост. От инспекцията вече са дали предписания на собственика „Горубсо-Златоград" да се предприемат технически мерки за нормализиране работата на хвостохранилището и недопускане на залпово замърсяване. Очакванията им са с подобряване на атмосферните условия ситуацията да се успокои.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/3/17 17:22

    Закъсаха с доставките на алуминиев сулфат за пречистване на водата, внесоха го и проблемите се оправиха.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/3/17 18:12

    Kak „В и К" Джебел извести гражданите за опасноста,а?! За митингите на ДОСТ и ДПС известяват,а касае ли здравето на хората, никой не го е грижа!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/3/17 19:00

    ,,че отпадъчните води от флотационната фабрика не са фактор за замърсяването, причината са обилните дъждове, довели до изнасянето на хвост." Това е цинизъм! Моля ви не приемайте обикновения български народ за неграмотен, малоимотен и малоумен електорат. Говорете като професионалисти, а не като профани.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/3/17 20:52

    Защо нямаше минерална вода за учениците в Кирково.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/3/17 13:57

    Като гледам тия около Ковачев все са калинки и боклуци на ББ.До сега нямаше басейни ,речни дирекции и др.салтанати на глупаците и неграмотните от ГЕРБ,всичко бе окей ..Е за тия гарги и лешояди около Ковачев,има информация ,които твърдяли ,че язовирите и водоемите , изградени преди престъпната демокрация на бандитите и мутрите ,не са били за поливане или напояване , а са били построени за отглеждане на риби от концесионери Идиоти ,мутри и бандити такива ,вие сте за .......,защото скоро ще възтържествува ,справедливостта и загрижеността към народа и труженика на народа ,а не паразити да ни управляват и да ни смучат като кърлежите

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.