Изселниците от най-голямата организация на нашенци в Турция – „Балгьоч“, ще гласуват по съвест.
Това твърди пред БТА един от най-авторитетните ръководители сред изселническата общност - професор д-р Юксел Йозкан, председател на „Балгьоч“ в Бурса, най-голямата федерация на балканските изселници. 150 000 са имащите право на глас нашенци в Турция, 100 000 от тях са свързани с „Балгьоч“.
„Нашата федерация обхваща областите Бурса, Ялова, Измир, Коджаели и Истанбул. По наши разчети в Република Турция живеят около 500 хиляди български турци. От тях около 150 хиляди са гласоподаватели. Основното недоволство сред изселниците е от ограничаването на броя на секциите. Ние изразихме това съвсем отговорно и пред посланик Надежда Нейнски. Заради ограниченията има много хора, които желаят да гласуват в България. В нашата федерация не сме обсъждали организация за изпращане на автобуси. Представители на някои организации са направили подготовка за такава организация. Дори да предположим, че стотици автобуси отидат в България, което не е възможно, смятам, че това няма да повлияе особено върху резултатите от вота, но създава почва за напрежение, което се използва от определени среди в България", твърди професорът.
Запитан очаква ли да има борба за спечелване на електорат между трите формации на българските турци, професор Йозкан каза, че във федерацията членуват около 100 хиляди души и всеки ще гласува по съвест. "Всички трябва да се уважаваме и политическите ни различия не трябва да ни разделят и да нанасят дълбоки, нелечими рани. Нека никой не забравя, че културните и етническите различия са нашите богатства. Богатства на България като членка на ЕС. Подкрепата за една или друга партия трябва да се изразява отговорно, а не като пристрастия към футболните отбори. Нашата общност е образована и е със съзнание за процесите в България и смятам,че ще подходи към вота на 26 март съзнателно и изразявайки собствената си воля. Ние като федерация по никакъв начин не одобряваме провокационни изявления, предизвикани от политически сметки, които създават напрежение, страх и омраза у хората. Двустранните отношения между Турция и България не трябва да се свеждат до толкова прости сметки“.
Според лидера на най-голямата изселническа организация, напрежението през последните дни в България е под въздействието на кризата, разразила се между Турция и европейските държави заради референдума в Турция на 16 април.
"Макар че има известни прилики, картината на отношенията между Турция и България е доста по-различна от отношенията с други европейски страни и смятам, че е нереално да се говори за сериозно напрежение между Турция и България", каза проф.Йозкан.
Общата география, общата съдба, която са споделяли двата народа и не на последно място изселниците са основата за укрепване на връзките между двете страни, посочи той.
"След независимостта на България няколко милиона турци в различни периоди/от Руско-турската война през 1878 до наше време/ се изселиха в Република Турция. Над 10 милиона души в Турция имат корени от България. Те са най-важното звено в дружеските връзки между двете съседни държави, които са и съюзници в НАТО.
Разбира се, негативни изявления във връзка с парламентарния вот на 26 март и гласуването на българските турци предизвикват безпокойство както сред ръководствата на изселническите асоциации, които са влиятелни неправителствени организации, така и сред общността на изселниците", каза той.
Помолен да разкаже за подготовката за изборите и как федерация Балгьоч ще съдейства за спокойното протичане на вота, професор Йозкан каза:
"Както на предишни избори, и сега нашата федерация ще съдейства не само на българските държавни представители, но и на представителите на българските медии, които ще дойдат тук да отразяват изборите. На 18 март проведохме съвещание с генералното консулство в Истанбул и консулската канцелария в Бурса. Ще оказваме логистична подкрепа на хората от ЦИК - техническа помощ, транспорт от хотела до секциите, кафе,чай, вода, сандвичи за екипите в секциите, поемаме разходите за това от нашия бюджет. Финансирането на изборите става от бюджета на Република България, но ние като федерация финансираме логистичната дейност. За нашите възрастни, инвалиди и болни членове организираме безплатен градски транспорт до секциите.
Не на последно място искам да отбележа и дейността по сигурността на изборите, секциите и хората, които се осигуряват от турската страна. Органите по сигурността, валийствата и всички държавни институции по места координират дейността си по охраната на изборните места, бюлетините и всички други подробности. В деня на изборите навсякъде ще има екипи. Смятам, че не отговарят на истината твърдения,че извънредното положение в Турция е заплаха за прозрачността на вота на 26 март. Представители на редица национални български медии на президентските избори бяха свидетели на прозрачността и честността на вота.Така ще бъде и на предстоящите в неделя избори", каза проф. Йозкан.
Запитан за това каква избирателна активност очаква в неделя, професорът каза: "На балотажа на президентските избори през 2016 г. гласуваха около 36 хиляди души. В неделя очакваме да гласуват двойно повече, ако успеят, защото има и такъв риск.
Накрая искам да пожелая успех на всички политически партии на предстоящия вот. Ще гласуваме за повече човешки права, срещу дискриминацията, която вреди на родината ни като членка на ЕС. Ще гласуваме за икономически и политически стабилна България", каза в заключение професор Юксел Йозкан, председател на най-голямата федерация на балканските изселници Балгьоч.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/3/17 13:40

    Юксел Йозкан да не мислиш че ще гласуват за вашия дОсТ ще гласуват но не е сега след 16,04,2017 като гласуват за еРдОгАн не(xayir).

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/3/17 13:48

    Браво професоре Вие сте много умен!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/3/17 14:00

    Много добре звучи казаното от професора. Ненапразно е високоуважаван човек и специалист.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/3/17 14:03

    По съвест....., само дето г-н професор Юксел ЙОЗКАН забравя да споменава че е наредено на местните структури на Организацията че ще работят за ДОСТ, и по фейсбук страницата на БАЛ-ГЮЧ “БАЛКАН“ тече само пропагандата за тази формация

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/3/17 14:22

    14.03 часа, прав си, точно така е във всички фейсбук страници на Балгьоч се прави пропаганда единствено на партията на Местан. Може би това по тяхному е гласуване по съвест? Егаси и падението, егаси и политиците, разделиха хората, насадиха омраза помежду им. Никога не съм вярва, че турчин срещу турчина ще застане.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/3/17 14:31

    МНОГО ЧОТУЦИ И ЧАТРАЦИ ИМА, ХЕЛЕ КАТО ЗАГОВОРЯТ ЗА СЪВЕСТ .

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/3/17 16:02

    BALGÖÇ-E RAMEN BULGARİSTAN GOÇMENLERİ OYLARINI KENDİ İRADELERİYLE KULANACAKLARDIR,

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/3/17 20:33

    16;02 Sen onayini anana ver hainler cifte vatandaslik kaldirilsin sizin gibilerine

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.