Една партия получи мощно финансиране и такъв властови ресурс да се влияе върху избирателите, че трябваше да влезе в парламента с резултат от 10-12 %, но остана доста под 4-процентовата бариера, коментира пред БНР Илхан Андай от 24rodopi.com. Вероятно ще има много бърз анализ и санкции от Анкара, защото инженерите на партията са там, прогнозира журналистът.
„Тази сутрин някои социолози все още твърдяха, че ДОСТ има шансове да влезе в парламента с гласовете от Турция. Нека започнем с важно уточнение и да успокоим страстите - това не е възможно. Давам ви новина - 17 127 изселници в Турция са гласували за партия ДОСТ, но ДПС изненадващо получава подкрепата на 11 692 нашенци. Това е уникален резултат на ДПС, като се има предвид, че в кампанията на ДОСТ се включиха президентът, министри от кабинета „Йълдъръм“, ръководители на държавни институции, депутати от Меджлиса, всички изселнически дружества. Очакваше се смазваща преднина за ДОСТ, но уви, сметките не излязоха.
Другото важно нещо е да отбележим, че ако нова стандартна партия постигне 3 процента, то това би било успех, но в случая говорим за мощно финансиране и използване на всички властови механизми, в това число и репресивни структури, от което идваха очакванията за бомбастичен резултат“, каза журналистът.
Това била една от най-трудните кампании на ДПС, защото партията трябвало да гради, а срещу нея имало опонент, който само руши и къса гласове.
„ДПС затвърди позициите си. Но докато за ДОСТ може да се каже, че е опасно образувание в пределите на България, при ДПС се видяха и симптомите на болен партиен организъм, каквито има във всички основни политически сили. ДПС трябва да работи, страшно много да работи, за да върне обратно в редиците си хората, които гласуваха за ДОСТ не защото харесват ДОСТ, а защото не искат ДПС“, препоръча Андай. Той смята, че вътре в ДПС ще има санкции и този оздравителен период ще продължи не месеци, а години, защото вероятно тази есен няма да има нови избори, а стабилно управление на страната.
Логичен е изборният резултат в Кърджали на базата на дошлите изборни туристи, които бяха от порядъка на 12 до 15 хиляди и мнозинството от тези хора гласуваха за ДОСТ, заради насаждания в Турция страх „Внимавайте, ще останете без работа, внимавайте, имате имоти, внимавайте, имате роднини” и т. н. Светски настроените нашенци в никакъв случай няма да подкрепят това, което им казва Ердоган или някой от министрите в Анкара. Като цяло трябва да отбележим, че за първи път в българското Народно събрание  ще има толкова малко български турци и това се дължи на агресивната кампания, която от Анкара насаждаха и я реализираха в смесените региони.
Но най-важното е, че покрай намесата на управляващата партия в Турция във вътрешните работи на България, институциите в България започнаха да функционират. Показахме на Европа, а и на Турция, че държавата тук работи. В нито един момент оттук нататък не бива да си затваряме очите, тепърва предстоят провокации. Не забравяйте, че за Ердоган предстоят най-важните избори в живота му. Той се надява референдумът през април да бъде в негова полза и парламентарната демокрация в Турция да бъде заменена с едноличен режим“, каза журналистът. Турският посланик Сюлейман Гьокче ще си ходи, това е желанието на България, смята той и допълва, че отсъствието на българския посланик Надежда Нейнски в изборния ден в Турция е знаково.
ДПС категорично иска да участва във властта. Ако влезе през парадния вход е удар в десетката за новото ръководство на ДПС. Самият лидер Мустафа Карадайъ отправи снощи послание в тази посока, че ГЕРБ дано да са си взели поука от двата недовършени мандата. На следващо място депутати и лидери на ДПС отдавна коментират за евентуално формиране на коалиция в България, която да бъде в унисон с логиката в Европейския парламент, сиреч, те настояват в новото управление да не са Обединените патриоти. Ако те бъдат игнорирани от ГЕРБ, се отваря вратата за ДПС и партия „Воля“. Но следва и да отбележим, че все пак сме в България и тук всичко е възможно, така че не е изключено ДПС неофициално да поддържа новия кабинет на Бойко Борисов“, каза Андай.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.