14 души били арестувани, сред тях и 4-ма кърджалийци. Нашенците били проснати на земята от спецполицаи в заведение, където си поръчали одрински дроб
Турчин от Германия е организатор, а кърджалиец е №2 в групата трафиканти, която бе арестувана в Одрин.
Както първи 24rodopi.com писа преди повече от седмица, сред арестуваните има и 4-ма кърджалийци. Общо 14 души били задържани при спецакция на 10 февруари. 2-ма от нашенците бяха освободени на 20 февруари. Едва на 24 февруари полицейската дирекция в Одрин и службата за борба с организираната престъпност даде информация за акцията.
Заловените са помагали на издирвани от Анкара лица, свързани със сочената за терористична организация FETO. Те напускали Турция с автомобили на турски дипломатически мисии в Саудитска Арабия, Катар и др. и през България стигали в Западна Европа. Колите били временно спрени от движение по предлог, че ще бъдат продавани извън страната.
По тази схема на 10 февруари е направен опит за бягство на един от уволнените при чистките в Турция служител на Министерството на външните работи. За въпросния мъж
имало издадена заповед за арест. При разпитите по-късно нашенците твърдели, че им било казано, че през границата в България ще бъде прекаран учител.
По същото време в Одрин пък е арестуван и подполковник Али Ерджан, за когото има решение на истанбулски съд за задържането му под стража . Той е обвиняван, че участвал в неуспешния метеж срещу Реджеп Тайип Ердоган през юли м. г. След задържането му, Ерджан е признал, че в нощта на опита за преврат е управлявал хеликоптер „Кобра”. В съдебното решение за задържането му се посочва, че именно Ерджан е стрелял с „Кобра” срещу полицаите, които са охранявали главното командване на армията в столицата Анкара. Той също очаквал да бъде прекаран в България.
Турските спецслужби наблюдавали повече от 3 месеца трафикантите. Спецакцията на 10 февруари започнала, когато дипломатическите автомобили направили опит да минат през граничния пункт „Капъ куле”. Единият от тях дори успял да стигне до последната бариера. Последвали обиски на различни места в Одрин. Кърджалийците били арестувани в заведение за хранене, където си поръчали одрински дроб.
Общо 14 били задържаните заподозрени, 9 от тях вече са в затвора.
Трафикантите планирали да изведат от Турция през границата с България прокурорите Садреттин Саръкая, който е известен с това, че разпитвал шефове на турското разузнаване (МИТ) и Аднан Чимен, както и съдията Дурсун Али Гюндоуду, арестувани на 17 февруари в Истанбул заради връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния метеж през юли м. г.
„Организатор на трафикантската група е турчин от Германия, който се заминава с търговия на автомобили. Кърджалийци, които внасят коли от Германия, се запознали с него там. От задържаните Туни, Ергин, Кязим и Мустафа, първите двама са преведени в затвора и ще бъдат съдени за организатори на престъпна група. Мустафа и Кязим са освободени, защото нямат нищо със случая. Както вече вие писахте, те просто са били в неподходящото време с неподходящи хора. Трябва да благодарят на турските спецполицаи, че са си свършили перфектно работата, които са доказали, че Мустафа и Кязим са били на туризъм в Одрин“, коментира пред 24rodopi.com отлично запознат със случая източник.
В разпространения на 24 февруари полицейски бюлетин се посочва, че на 20 февруари са освободени А. А., К. Г., М. А. Й, Ю. В. А. и М. Й. М. В затвора са преведени сочените за организатори на групата за прекарване на членове на терористическата организация FETÖ/PDY T.E., T. Д. В., E.M.M., Ф. Н. Й., С. Ч., С. Ю., E.Ю., Г. С. и Й. К.
24rodopi.com
Видео: IHA

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/2/17 08:18

    Кажи им че повече няма да правиш така и ще те пуснат

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/2/17 08:37

    Koı sa be da gı znaem da nek sa nqkoı bıznesmenı koıto kradat ı obırat..?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/2/17 11:47

    Ei sega veche shte izqdat onaq rabota

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/2/17 12:00

    Tova Sezer ot Bosfor Turizym li e?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/2/17 12:07

    Ердоган майтап не си играе

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/2/17 12:14

    Koito kara skipi koli nesa iskareni sas trud a dalavera narkotik i t.n ima hora edin den ataj niamat sial den obikaliat vav grada a jiveyat po hubavo ot raboteshtite

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/2/17 21:27

    От кого и от какво се криеш бе, Туни? В Турция не е като в Кърджали. Там трудно ще купиш ченгетата особено сега. Радвам се, че най-накрая си намери майстора и ни отърва от наглото си присъствие. Селяндур си ти, Туни!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/2/17 21:40

    Безсрамници такива,на турци се пишат,това са национални предатели, защото помагат на национални предатели на Турция.Да не забравите годините на възродителния процес, ако не беше Турция майката щяха да ви ебат.Амсолаци такива на кого помагате вие.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/2/17 02:00

    Kolko godini zartor she imat ?

    ОтговорИзтриване
  10. PREDALI, MALODUSHNI CHENDILCETA. SHTE PRODADAT IMETO I CHESTTA SI ZA JALTI STOTINKI. KAKVI TURCI STE VIE BE MEKERATA MIZERNI! DANO DA GNIETE V ZINDANA.
    SETERELIITE OT USTRA ZA TOVA LI SE BORIHA TOLKOZ GODINI? DESETKI TURCI ZATOVA LI ZAGINAHA I MNOZINA BYAHA IZBITI I ZATOCHENI V BGSTAN.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен28/2/17 02:06

    Sidya sunay nezabrsvyatte toy si idva toya pit nyama da vi pridrusi sabri i t natatik

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.