„В момента има не местно самоуправление, както се твърди официално, а местно управление, защото местната власт е зависима от централната по всички показатели", каза в предаването „Денят започва" по БНТ, зам.-председателят на НСОРБ и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той бе гост в студиото на предаването заедно със своите колеги Донка Михайлова, кмет на Община Троян и Иво Димов, кмет на Димитровград, които коментираха в разговор с водещия Иво Никодимов финансовата децентрализация у нас, която се оказва сред най-сериозните проблеми пред местната власт. В хода на разговора инж. Хасан Азис обърна внимание на приетото вчера на Общото събрание на Националното сдружение на общините, Общинско послание към бъдещето Народно събрание и Министерски съвет. В него основния акцент е за реална децентрализация и реалната местна власт, която трябва да се осъществи в страната. За реална финансова децентрализация и реално местно самоуправление по думите на инж. Азис са необходими редица фактори.
Един от важните акценти, според него, е за устойчивост или независимост на местните власти. Всяка година те се натоварват с нови правомощия и отговорности без да бъдат за това финансово осигурени. В момента местните власти са натоварени с над 100 такива дейности. Сега една от тях е организацията на предсрочните парламентарни избори като местната власт осигурява дофинансиране на избирателния процес, което й струва 20-30% от всички финансови ресурси. Затова кметовете искат държавата да не им прехвърля отговорности без те да бъдат финансово осигурени. На базата на Европейската харта за местното самоуправление местните администрации в България вече ще си търсят правата в съда по отношение на финансово необезпечените задължения, които им се вменяват, категоричен беше инж.Хасан Азис.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/2/17 22:32

    27 години се нагледахме на "независима" съдебна власт, на "автономни" и "свободни" университети остава и общините да станат такива и ще настане "такъв живот" - направо "пей сърце"....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.