90% от заетите на обекта по време на експлоатацията 230 души ще бъдат местни жители, твърди оперативният директор на дружеството Ирена Цакова

"Подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за проекта, който е категория А, означава придържане към най-високите стандарти за опазване на околната среда и социална ангажираност", коментира оперативният директор на "Дънди Прешъл Металс Крумовград" Ирена Цакова, цитирана от "Капитал".
Както вече 24rodopi.com писа, (ЕБВР) ще стане инвеститор в канадската Dundee Precious Metals (DPM), която е собственик на две добивни дружества в България. Финансовата институция ще придобие 9.99% от капитала на DPM срещу инвестиция от 43.7 млн. канадски долара (около 32.7 млн. долара), която ще бъде насочена към разработването на златно-сребърна мина и обогатителна фабрика в Крумовград.
Сред социалните ангажименти на компанията са създаването на фонд за подкрепа на малкия и средния бизнес, който ще насърчи развитието на предприемачеството в региона след приключване на добива, което се очаква да продължи осем години. Освен това 90% от заетите на обекта по време на експлоатацията 230 души ще бъдат местни жители.
Канадската компания работи в България от 2003 г., когато придоби оператора на мината в Челопеч. Проектът в Крумовград, който е вторият й обект, ще бъде първата изцяло нова мина в страната след промените.

Финансиране
Инвестицията ще бъде направена чрез частно пласиране на 17 843 120 обикновени акции в полза на ЕБВР на цена от 2.45 канадски долара, казаха от DPM. В резултат на транзакцията банката ще държи приблизително 9.99% от капитала на дружеството. Сделката се очаква да приключи до 23 януари 2017 г. и подлежи на стандартните регулаторни одобрения, включително от борсата в Торонто, където се търгуват акциите на канадската компания.
DPM планира да инвестира 184 млн. долара в Крумовград, където ще бъде изградена открита мина с обогатителна фабрика. Проектът ще бъде финансиран с комбинация от собствени и заемни средства и други инструменти. Наскоро компанията сключи договор за предварителна продажба на част от златото, което ще бъде добито в новата мина. Според него тя ще получи авансово 50 млн. долара срещу приблизително 9% от очаквания добив през 2019 и 2020 г. Сделката беше сключена с BNP Paribas, която е водещата страна в нея, Canadian Imperial Bank of Commerce, Уникредит Булбанк и централната банка на Канада.
Успоредно с това канадската компания съобщи, че е получила съгласието на кредиторите си за промяна на падежа и отпускането на третия транш в размер на 80 млн. долара от револвиращия си кредит в съответствие с графика на строителство и въвеждане в експлоатация на проект "Крумовград". Цялата кредитна линия е на стойност 275 млн. долара.
През пролетта на миналата година DPM продаде добивното си предприятие в Капан, Армения, на Polymetal International, и обяви, че част от средствата ще бъдат използвани за проекта в Крумовград.
В началото на декември дъщерното дружество "Дънди прешъс металс Крумовград" е увеличило капитала си повече от два пъти, показва справка в Търговския регистър. Това е станало чрез решение за едновременно намаление с 5.79 млн. лв., за да се покрие натрупаната загуба за 2015 г., и увеличение с 14.5 млн. лв. до 16.860 млн. лв. чрез повишаване на номиналната стойност на акциите. Увеличението е покрито изцяло с вноска на едноличния собственик DPM.

"Интернет на нещата" в Крумовград
От съобщението на ЕБВР става ясно, че на обекта в Крумовград ще бъдат въведени дигитални и технологични иновации, които "ще променят основни аспекти на добива". "Инвестицията ще бъде използвана за подобряване на ефективността и сигурността чрез модерна телекомуникационна система, базирана на интернет на нещата, в която оборудването може да изпраща, приема и анализира данни, с което ще се оптимизират разходите и ще се управляват рисковете", казаха от банката. Оттам посочват още, че в Крумовград за пръв път ще бъде изградено интегрирано съоръжение за минни отпадъци вместо стандартно хвостохранилище. Проектът предвижда също висока степен на повторна употреба и рециклиране на отпадъците, както и свръхмодерен флотационен процес за преработка на рудата и извличането на метала.
Проучванията край Крумовград започнаха още през 1997 г. по времето на предишния собственик Navan Resources. Последното необходимо разрешително за изграждането на обекта беше издадено на "ДПМ Крумовград" в началото на август миналата година. "Проектът върви по график, през ноември започнахме земно-изкопните дейности, които ще продължат около година, после следват строително-монтажните работи", каза Цакова. Добивът се планира да започне през третото тримесечие на 2018 г.

Стратегическа инвестиция
ЕБВР е работила и преди с DPM – преди няколко години подпомогна модернизацията и разширението на дейността в Челопеч. "DPM е дългогодишен партньор на ЕБВР в България. Като ставаме акционер, ние издигаме сътрудничеството си на следващото ниво. Това ще ни позволи да работим заедно, за да повишим още повече стандартите в минния сектор, като се фокусираме върху иновациите, устойчивостта и възможностите за заетост", казва Ерик Расмунсен, директор "Природни ресурси" в ЕБВР.
"Радваме се, че задълбочаваме съществуващото си партньорство с ЕБВР. Гледаме на тази стратегическа инвестиция като на силна подкрепа за нашия проект в Крумовград и за екологичните и социално отговорни практики на дейността ни", коментира президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус.
От ЕБВР посочват още, че банката ще насърчава партньорството с местни училища и университети, както и възможностите за заетост и обучение на жени, които да навлязат в този доминиран от мъже сектор. "Подкрепата за чуждестранни инвеститори, които носят технологични иновации в икономиката и осигуряват заетост, особено в региони, които се нуждаят от икономическо съживяване, е приоритет за ЕБВР в България", добавят от банката.
24rodopi.com
На снимката:

Ирена Цакова, оперативен директор в „DPM Крумовград“
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.