Часове преди атаката на "Рейна", терористът получил от Ракка видео с разположението вътре в клуба. При залавянето му се напикал в гащите от страх. Часове по-късно го приспали, за да не получи мозъчен кръвоизлив

Не съжалявам за "Рейна", пак бих го направил - това заявил пред разпитващите го терористът.
Три млади жени били изпратени от „Ислямска държава“ в жилището на Абдулгадир Машарипов като награда за терористичното нападение в нощния клуб „Рейна“ – 27-годишната Дина А. от Сенегал, 27-годишната Айша М. от Сомалия и 26-годишната Тене Траре от Египет. Терористът с кодовото име Абу Мухаммед Хоросани избрал сенегалката Дина, с която сключили религиозен брак. Предполага се, че в апартамента в луксозния жилищен комплекс в квартал „Есенюрт“ е дошъл имам, свързан с групировката, за да извърши ритуала.
Това става ясно от разпитите на заловения джихадист и обиските в жилището.  След като Машарипов избрал за жена най-пищната от трите изпратени от „Ислямска държава“, съквартирантът му Али Жамеел Мохаммед от Ирак сключил религиозен брак със сомалийката Айша.
Припомняме, че гражданинът на Узбекистан, който преди 6 години заминал на обучение в Афганистан, има официален брак с друга жена - Ф. А., от която има две деца – дъщеря на година и половина и син на 4 години. Терористът беше взел със себе си момчето и то все още се издирва.
От бележките в жилището става ясно, че Машарипов показал на Дина как се пише на руски „Аз обичам Дина“, а после го написал и на турски, макар и с грешки.
Турски медии пишат, че Ф. А. научила, че Абдулгадир я изоставил и се оженил за Дина. След като била задържана, тя казала на полицаите, че мъжът й е заедно с Дина. Ревнивата Фатима била готова да предаде мъжа си, но не знаела къде е жилището им с Дина.
По време на разпитите терористът отговарял предимно на руски език. Слабо владее турски и английски езици, затова се налагало да му превеждат на руски, съобщават турските медии.
Пред разпитващите го Машарипов е казал, че никога преди нападението в новогодишната нощ не е влизал в клуба „Рейна“, но научил разположението на помещенията вътре от видео, което получил от Ракка (градът в Сирия е сочен от "Ислямска държава" за тяхна столица). След като преценил, че е твърде рисковано да атакува площад „Таксим“ и предложил нова цел – „Рейна“, той получил от Ракка кадри от заведението. „Изгледах няколко пъти материала, за да запаметя в детайли разположението вътре“, казал терористът. Полицията работи по две версии – че „Рейна“ е стара цел на „Ислямска държава“ и пратеник на организацията е бил вътре с проучвателна цел или снимки и видео са свалени от сайта на клуба на 31 декември, минути след като Машарипов е избрал „Рейна“ за атаката.
Роденият през 1983 година в град Коканд, Убзекистан, Машарипов е завършил университета „Фергана“, специалности „Физика“ и „Компютърни технологии“. По време на разпитите разкрил, че първо станал член на „Ал Кайда“, но заради разминавания в идеите се прехвърлил в „Ислямска държава“.
Както вече 24rodopi.com писа, в следобедните часове на 17 януари Машарипов бе закаран по спешност в специализирана клиника в квартал „Фатих“, а 250 полицаи го пазеха. Според медиите, той се оплаквал от световъртеж и позиви за повръщане. Медицинският екип установил, че има риск от мозъчен кръвоизлив и той бе оставен известно време на спи.
Турските медии посочват, че по време на ареста Машарипов се напикал в гащите от страх.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/1/17 14:43

    обесете изверга

    ОтговорИзтриване
  2. Той се е напикал от страх или журналистите отново си съчиняват... ???

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.