“Едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени държавите-членки в процеса на усвояване на средствата в ЕС, е опростяването на процедурите. В тази връзка намаляване на административната тежест за бенефициентите, по-ефективното използване на финансовите инструменти, както и оптимизиране на администрацията на ЕС са точно мерките, които следва да бъдат предприети.”
Това заяви евродепутатът Неджми Али в качеството си на координатор от  Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ)  на съвместно заседание на Комисиите по Бюджети, Бюджетен контрол и Правни въпроси в Европейския парламент. На това заседание бе проведено изслушване на комисар Гюнтер Йотингер във връзка с поемането на портфолиото на комисар Кристалина Георгиева.
Българският евродепутат насочи вниманието и към изпълнението на Многогодишната финансова рамка (МФР). От името на групата на АЛДЕ той даде висока оценка на заявката на Йотингер за приемственост по отношение на ангажиментите, поети от неговата предшественичка, както и за продължаване на ползотворното сътрудничество с парламентарните комисии. „Продължаването на усилията за пълното прилагане на Бюджетиране, ориентирано към резултатите е необходимо за повишаването на доверието към ЕС”, посочи Неджми Али.
Евродепутатът от АЛДЕ насочи вниманието и към Инвестиционния план за Европа, оценявайки като основно положителни резултатите от прилагането му досега. Той се обърна към Йотингер с въпрос за възможното стартиране на няколко големи проекта на европейско ниво, с цел повече страни-членки да се възползват от Плана.
„Бих искал да привлека вниманието Ви и върху един проблем, свързан с изпълнението на програмите в рамките на МФР, а именно забавеното им стартиране в настоящия програмен период. Като се има предвид, че бюджетните кредити за плащания през 2017 г. са сравнително малки и по-голямата част от дейностите са отложени за последните години от програмния период, кои са основните проблеми за бюджета на ЕС, които биха могли да се появят, особено във връзка с предстоящия Брекзит?“, зададе въпрос към Йотингер Неджми Али.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.