Новите избори ще се проведат по старите правила – по-важно е как ще бъдат наредени пропорционалните листи, гласуването е на втори план!
Политическият елит не иска мажоритарен вот, а и Венецианската комисия не позволява съществени промени в изборното ни законодателство. Че 240 едномандатни райони няма да има, това е ясно на 100 процента. Няма шанс обаче и за компромиса „120 мажоритарно избрани депутати и още 120 уредени в парламента с партийните листи“ (припомнете си тук).
Кои от 8-те нашенци в Народното събрание какви шансове имат за парламентарно присъствие и след март 2017 година?
Лидерът на ДОСТ Лютви Местан, който има завиден парламентарен стаж под шапката „ДПС", е изправен пред един от най-важните изпити на живота си (политическата кариера). Той е убеден, че има качества на лидер и, че не е бил само функция на трите букви (ДПС), а с личните си качества и харизма е дал своя голям принос за процентите и мандатите на партията на Доган във всички предишни вотове. Настана време да го докаже!
И не само това. Местан трябва вече да е анализирал какво бушува във всеки дом на турци в България. И да е видял повече от видяното от конкурентите от ДПС относно това коя е „турската партия“ сега.
Но не само това. Шефът на новата и малка партия ще ни се разкрие дали знае що е това далновидност в политиката (извън ДПС) и дали може да реди коалиционния пасианс „кой с кого и за къде“.
Местан със сигурност ще води пропорционалната листа на ДОСТ в Кърджали, а ако има едномандатен район, ще се състезава и в него.
Според момчилградчанина, който преди години прозря, че турчин трудно би направил политическа кариера, ако не е в ДПС, и вярно служеше на Ахмед Доган до онази коледна вечер в „Сараите“, ДОСТ има реални шансове за депутатски мандат в 9-ти Кърджалийски многомандатен район. Анализът на Местан сочи, че на президентските избори около 10-11 хиляди души в Кърджалийско са подкрепили Цецка Цачева, защото там им било казано от ДОСТ. Сиреч, без да са имали кандидат от ДОСТ са постигнали 11 000 гласа.
Ако сметките на Местан са точни, ДОСТ със сигурност взима един депутатски мандат в Кърджали. Гласовете не стигат за цяла квота, но методът на големия остатък ще им помогне с преливане от други райони.
И тук вече възниква най-голямото „Ако“.
Ами ако въпреки успеха в Източните Родопи, ДОСТ се провали със сбора и партията остане доста под необходимите около 150 000 гласа в национален план за прескачане на 4-процентовата бариера? Тогава най-доволни ще са ДПС и най-вече Доган.
Затова най-вероятно ДОСТ ще се яви на предсрочните парламентарни избори в коалиция с дясна формация. Идеалният вариант е за съюз с ДСБ на Радан Кънев и други партии от бъдещия десен проект. Стига, разбира се, „големият мозък“ на този нов десен проект, може да е и Иван Костов, не стигне до извода: Тези повече ще ни навредят, отколкото да ни помогнат с недостигащите процент – два за влизане в Народното събрание!
Трудните пазарлъци „всички сме малки, ще оцелеем само в коалиция“ му предстоят на Местан, но той държи силни карти в ръцете си. Докато козът за ръст на гласове откъм Босфора (гласуване там, пътуващи насам, а и обработка чрез роднини) се казва Реджеп Тайип Ердоган, то подкрепата за приемане в дясна коалиция ще дойде от дипломати на западноевропейски страни, а защо не и на САЩ. Този нишан ни дава активността на Местан по темата „Крим“ и евроатлантическият пламък в очите му, когато я коментира.
Следва да отбележим и друго. На Местан много му се иска да мине предложението на „Шоуто на Слави“ (инициирали референдума) и националния омбудсман Мая Манолова за 240 едномандатни райони, 3 от които ще са в Турция. Изборно райониране, което му гарантира присъствие в парламента. Особено, ако се повторят резултатите от втория тур на президентските избори в турските секции.
По-доволен от Местан от евентуалните три турски едномандатни райони би бил Шабанали Ахмед.
Бившият председател на Висшия мюсюлмански съвет е другият от 8-те нашенци в Народното събрание, които мечтаят догодина по това време пак да се подписва във ведомостта за заплати в парламента. Бившият мюфтия е вървежен в Турция не сред изселниците, а сред тези, които могат да влияят на изселниците. Невидимите за обществото негови специфични функции го превърнаха в българския народен представител, който най-често минава ГКПП „Капитан Андреево - Капъ куле“ и най-често се среща с представители на властта в Анкара. Това би му гарантирало успех в един от трите едномандатни райони в Турция, но не го грее, защото вариантът на „Шоуто“ има шанс 0,0001 %.
Шабанали Ахмед трябва да мисли къде в България може да пробие. Абсурд е да бъде водач на листа в Кърджали. Дори за второто място, което дава теоретични шансове за 4 години пътуване до сградата с надписа „Съединението прави силата“, разумът на Местан дава предпочитания на Мехмед Ходжа.
И все пак, политикът от чернооченското село Водач не е за подценяване. Той с бум и трясък влезе в настоящия законодателен орган на България. Визата, негова и на още трима, се казва „Квота на Ердоган в ДПС“. Нещата, които не бива да се изхабим тук като "пълнеж" за анализ, в следващите месеци и седмици ще изскачат като тов новини!
Дори Местан не знае какво му се върви в главата на ходжата от Водач в политиката.
(Следва)
24rodopi.com
Какво са шансовете на останалите 6 – четете по-късно само в 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/12/16 09:49

    Местан е велик лидер и задължително трябва да се яви самостоятелно на изборите. Нали по неговите сметки , на които всички повярваха той получи 200 000 гласа на ДПС. Ако прибавим и други гласове той е на път да бие ДПС.
    Ако потърси коалиция това значи , че започва да търгува с нашите гласове и ни е излъгал в сметките. Чакаме да видим какво ще стане.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/12/16 09:53

    11-12 гласа взеха ГЕРБ, на ДОСТ е 3500-4000 гласа. Максимум.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/12/16 10:08

    Ние съвестните турци няма да подкрепяме и да приемаме една партия като чиста партия на турците когато в нея са начело другарите бивши комунисти и агенти от които ние турците точно пострадахме. Независимо че сме привърженици на големия ни днешен лидер и сме днес до бащата на НОВА ТУРЦИЯ ЕРДОГАН ние турците казваме на местан и тайфата му ГЮЛЕ ГЮЛЕ ако не АГЛАЯ ЯГЛАЯ ГИТМЕ ЗАМАНА ВИ Е ДОШЪЛ..
    Да живее Ердоган но същото Не можем да кажем за индивидите от които страдахме и страдаме все още НИЕ ТУРЦИТЕ

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/12/16 10:30

    Ako Mehmed Hodja e sled Mestan v listata Dost ste vzeme 3 mandata v Kirdjali ako ne daje edin mandat ne e sigurno mnogo hora sa zaradi nego v DOST

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/12/16 10:32

    Местан дай път на младите стига като ДПС със стари к.р.и нов бардак не става
    Мехмед Ходжа нали пенсионер нямаш ли млади кадри ако нямаш да ти даваме от ДПС

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/12/16 10:44

    DA VIRVIAT PO DIAVOLITE ,VASITE LIDERI POGREBAHA BiLGARSKIA NAROD!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/12/16 10:57

    Местан винаги ще стане народен представител. Няма човек като него. Даже българските политици не могат да говорят като него бълг.език, въпреки че е турчин. Завистливите винаги говорят против него - защо ли ? Защото искат да станат като него, НО НЕ МОГАТ.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/12/16 12:10

    Ходжата Шибанали знае ли български,един път изказвал ли се е в Парламента ?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/12/16 13:04

    Кой ти гледа българския или турския, хората гледат дали си хиена мислещ само за себе си. Пука ми за тези дърдорковци, които знаят само да лаят "ДОСТ" а он си плете кошницата.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/12/16 13:46

    Novata partiya napredva bavno no slavno.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен5/12/16 15:22

    Po dobre govori ot M.Karadayi bez da sri4kuva.😁

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен5/12/16 16:03

    ДО 5/12/16 10:57 неговото говорене храни ли те?Говори за да печели,той да е добре икономически,а в твоя джоб влиза ли една стотинка?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен5/12/16 19:13

    Както Солисти Артисти и Фудболисти от даден Одбор които печелят прехраната си си очакват шанс от публиката.така и Народните Представители се борят упорито и чрез трудните си боричкания ги очакват да печелят народното доверие чрез големите изборни резултати от парламентарни избори народа иска добри Национални и етнически промени в Българската Държавна политика.добра национална и професионална и етническа култура високо развитие на производство и висока заплащане и достойна Икономическо развитие.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен5/12/16 19:13

    ДПС Е ВЕЧЕ ИСТОРИЯ ТОВА ГО ЗНАЕ ВЕЧЕ ВСЕКИ КМЕТ НА СЕЛО И ВСЯКО ДЕТЕ НА 4Г
    НО ВЪПРОСА Е ДОСТ С КОЛКО % ЩЕ ВЛЕЗНЕ В ПАРЛАМЕНТА С 4 ИЛИ 24%

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен5/12/16 20:08

    ДПС И ДОСТ ЩЕ ИМАТ ПО ДВА ДЕПУТАТА АКО МИНАТ 4% АКО НЕ ДРУГИЯ ЩЕ МУ ВЗЕМЕ ЕДИН И БСП И ГЕРБ ЩЕ СИ ПОДЕЛЯТ ДРУГИТЕ ДВА САМО ЗНАМ ЧЕ ДПС МНОГО ТРУДНО ЩЕ МИНЕ С ТЕЗИ 130ХИЛЯДИ СВОИ ЧЛЕНОВЕ КОИТО КАТО ВИДЯТ СЛЕД БЛИЗКО ВРЕМЕ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ НЕГОВИТЕ ГОСПОДАРИ ОТ САРАИТЕ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ ОТ ДПС И ТОГАВА ЩЕ СТАНЕ 3+2 ЗА ДОСТ

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен5/12/16 20:49

    Глупави турци ДОСТ ли ще Ви храни. Децата Ви пръснаха по цял свят Вие се чешите за Павел И САВА. ТЕ СА МИЛИОНЕРИ, А ВИЕ...? ТЪПАНАРИ-СЕЛЯНДУРИ!!

    ОтговорИзтриване
  17. zaferiyus6/12/16 08:23

    zaferiyus е казал.
    Двете Наши политически партии ще спечелят.
    Единствено Караянчева ще се прости с кърджалийския си мандат.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.