Гюнер ШЮКРИ
Вечер, посветена на оркестъра за местен турски фолклор към читалище „Родопска искра" в Ардино, под надслов „Пътят към успеха" се проведе в комплекс „Перла".
Сред официалните гости бяха общинското ръководство начело с кмета Ресми Мурад, председателя на Общинския съвет в Мадан Хайри Садъков, художествения ръководител на хор „Севги" (Обич) от Бурса Мелтун Кадъоглу, майстора на 3D-картини Идрис Йоздоган. Културната вечер уважиха още Рамадан Шанов, секретар на читалище „Светлина" в девинското село Гьоврен, бивши участници в ансамбъла за местен турски фолклор от 60-те и 70-те години на миналия век като Гюлшен и Юсеин Еминови, Хайрие Нуриева, първият озвучител на ансамбъла Митхат Мехмедов. Тук бяха още културни дейци, общественици, местни творци, учители.
Дейността на оркестъра за местен турски фолклор през годините бе представена с мултимедийна презентация от общественика и бивш художествен ръководител на турския фолклор в Ардино Селяхидин Карабашев.
„Изключително ми е приятно да бъда сред дейци на културата, които имат огромен принос за развитието на читалищната дейност и за историята на турския фолклор в Ардино. Ръководството на общината винаги е било съпричастно към вашите инициативи. Така ще бъде и занапред", заяви в приветствието си кметът на общината Ресми Мурад.
Художественият ръководител на хор „Севги"  Мелтун Кадъоглу отбеляза, че музиката е обединител, храна за душата, а солистът е този, който пръв усеща светлината на челото си.
Оркестърът към ардинското читалище е един от малкото у нас с репертоар главно от местен турски фолклор. Солистът Юксел Исмаил е дългогодишен организатор и ръководител на читалище „Родопска искра". Под негово ръководство групата придоби популярност със своите успешни творчески изяви. Има богата концертна дейност с над 50 изяви в страната и в чужбина.
За доброто настроение на всички присъстващи и гости на вечерта се погрижи музикалната група „Достлар" (Приятели) от Кърджали с ръководител Осман Осман.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/12/16 14:08

    Готин е кмета!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/12/16 21:46

    "Достлар" от Кърджали и"Достлар" от Ардино -Чудесно звучи !!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/12/16 06:40

    Сбирка на червени сатани. PS- Админ пусни всички коментари да се знае какво мислят хората.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/12/16 10:11

    По-възрастните ардинчани с умиление си спомнят годините когато в ардинското читалище са функционирали 14-15 курсове, кражоци, театри, ансамбли и други подобни Сега там е мъртвило... Чудно е как общинското ръководство нахално се хвали с някаква група за местен фолклор, ръководена от местен пияница и нищо друго...От както млечанци са шефове в общината, читалището е разсипано...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.