Ако България бъде разделена на 240 едномандатни района и следващите парламентарни избори се проведат само по мажоритарната система, както поискаха 2,5 милиона българи на референдума, най-доволната партия ще бъде ГЕРБ. А най-разочарована - Цвета Караянчева от ГЕРБ.
При мажоритарен вот правило №1 гласи: Който има най-много структури по места и най-много пари, той има шанс да спечели най-много мандати. №2 е: Авторитетите по места или предпочитат да играят за богатата партия с много местни съвети, или не са будали да се изправят срещу нея.
Ако всички мандати в Кърджалийско - били те 5 или 6, бъдат едномандатни, ГЕРБ ще спечели общо между 13 и 17 хиляди гласа, но няма да получи нито една депутатска бройка. Всичките мандати ще влязат в актива на ДПС. Такава е логиката на мажоритарната система, а така също и пропорционалната, но при разпределяне на мандатите по методиката „Д`Онт“.
Но нито „Д`Онт“, която схема гарантира на ДПС „5 от 5“ ще бъде върната, нито пък едномандатните райони имат шанс (припомнете си защо тук). Едно е да се палиш пред телевизора, гледайки „Шоуто на Слави“, и да си мислиш, че смяната на избирателната система ще се случи в следващите седмици и напролет ще избираш „личен депутат“, за да може да му „дърпаш ушите“, когато си поискаш, а бамбашка е реалният политически живот в България.
Отново вървим към 5 мандата в Кърджалийски избирателен район. А това е добра новина за Цвета Караянчева. За да си удължи депутатския стаж, тя просто трябва да разчита на системата „Хеър – Ниймайер“, която отнема от ДПС винаги поне един мандат и го дава на пропорционалната листа, класирала се на второ място. Методът на най-големия остатък дава шанс дори на класиралия се на трето място. Разбира се, БСП трябва да вземе малко повече от 8 798 гласа (това е резултатът за Румен Радев и Илияна Йотова на първия тур на президентските избори – б. р.), за да не треперят „червените“ до последната минута на разпределянето на мандатите посредством прехвърляне на остатъци от други региони.
Потенциалът на БСП - това е друго „домашно“ на Караянчева.
По отношение на изборните резултати в Кърджали, ГЕРБ и БСП са като скачени съдове (преди бяха БСП и СДС – б. р.). Колкото повече гласове има едната партия, толкова повече губи другата, но сборът не се губи.
По последните прогнозни данни двете формации могат да постигнат сбор около 20-23 хиляди гласа в област Кърджали. Тези гласове „не изтичат“ към трета сила, а са „запазени“ за ГЕРБ или БСП. Важно е едната партия да има глас повече от другата. Всъщност, ако ГЕРБ и БСП се окажат с близък резултат около 10-те хиляди гласа, то и двете ще спечелят по един мандат в Кърджали.
А защо ви мътим главите с хеър-меър, а не отворим завесата на питанката „Цвета Караянчева ли ще води листата на ГЕРБ в Кърджали?“.  Защото няма казус, а само протоколно отбелязване. Това е формалност. Само мегаскандал би наредил кандидатска листа на ГЕРБ в Източните Родопи, която да не започва с „1. Цвета Вълчева Караянчева; 2….“ или Бойко Борисов да е измислил нещо, което на пръв прочит ще бъде необяснимо за актива и симпатизантите на партията.
Затова - както е ясно, че Местан ще води листата на ДОСТ (или коалицията) в Кърджали (припомнете си тук), така и Караянчева ще бъде първа за ГЕРБ.
Мнозина коментират, че има потенциал за вдигане на изборния резултат на ГЕРБ в 7-те кърджалийски общини, ако водач на листата е турчин или помак. Това е само куха теория, която при опит за реализация може да направи такива поразии на партията, че Борисов да пита своите „Вярно ли е, че НДСВ са имали 11 000 гласа в Кърджали? А сега колко имат?“.  Върнете се назад в текста и прочетете пак за „скачените съдове“ БСП и ГЕРБ и ще разберете защо Милко Багдасаров ще бъде най-доволен от този експеримент. А и това с турското име вече сме го виждали. Не работи. На парламентарни избори през 2009 година (когато всички харесваха Бойко Борисов и искаха да накажат БСП и ДПС – б. р.) Вежди Рашидов водеше листата на ГЕРБ в Кърджалийски многомандатен район, следван от Цвета Караянчева. Партията на Бойко Борисов спечели 18 648 гласа, а ДПС – 67 770 гласа. Рашидов се състезаваше и като мажоритарен кандидат, но загуби от Ахмед Доган. Бившият председател на ДПС спечели 67 675 гласа (68,38 %), а Рашидов – 19 395 гласа (19,60 %).
Между 747 гласа и 2 000 гласа е мажоритарният принос на Рашидов! И то когато Бойко Борисов беше „върха на сладоледа“ за избирателя. Две години по-късно ръководената от Караянчева организация (по това време Рашидов вече не стъпваше в Кърджалийско – б. р.) партията достигна котата от 18 000 гласа с кандидатските листи за общински съветници.
Възможно ли е повече турци в Кърджалийско да подкрепят листата на ГЕРБ през пролетта на 2017 година, ако тя се води от Вежди Рашидов? Този въпрос ще бъде посрещнат с още по-силен въпрос във всяко турско село: „А той защо закри „турския театър“ в Кърджали, който носеше името на покойната му майка, „Славеят на Родопите“ Кадрие Лятифова?“. Ще последва емоция, която носи само минуси на ГЕРБ.
Така, че Вежди Рашидов най-вероятно ще бъде пак спуснат в Пловдив, за да не пречи в Кърджали и за да може Бойко Борисов да казва „В нашите листи на избираеми места има мюсюлмани“.
(Следва)
След двамата ДОСТ-аджии и двамата ГЕРБ-ери, остава да видим и шансовете на 4-мата депесари, които са свързани с Кърджали, и които имат мераци за присъствие и в следващото Народно събрание – очаквайте по-късно тук

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/12/16 21:31

    Браво на вашата редакция за това, че написахте истината за Рашидов. Как той стана депутат, а после министър? Протестираше против изборния туризъм, а сам докара автобуси от къде ли не. Унищожи два театъра. Уволни директора, който създаде театър от нищото, защото му задаваше неудобни въпроси, а после пък назначи Бочуков да ЗАГЕРБИ и другия театър, в който е работила и майка му. Плачеше, че в Джебел хората минавали на другия тротоар, когато отиваше да ги кандардисва да гласуват за него, а като стана министър бягаше от хората, които го избраха. Ако има късмета пак да се кандидатира, от никъде няма да го изберат.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/12/16 09:24

    До Караянчева с тази структура която имаш в момента недей излиза кандидат от Кърджалийско
    Няма да изкараш 5хиляди гласа помни ми думата
    На предишните избори ви даваха гласа си хората от турско и помашко потекло които нямаха друг изход но в момента с партията на Местан са съвсем други нещата

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.