Точно преди една година.
На 17 срещу 18 декември 2015 година в така нар. „Сараи“ в столичния квартал „Бояна“. Ахмед Доган е събрал видни депесари и приятели на вечеря за настъпващите коледни и новогодишни празници. Реч държи председателят на ДПС Лютви Местан. Доган прекъсва сипещия хвалебствия свой подчинен и сам започва да говори.
Да говори с… историческа значимост – така анализатори в следващите дни и седмици определят словото на Ахмед Доган.
В частта за морфичния резонанс Лютви Местан правилно поглъща красотата на философските изрази, зад които се крие грубото „Подай си оставката, защото управляваш еднолично! А когато чува "декларацията за сваления самолет е грешка“ се свлича на стола си. Колабирането на подчинения си Доган приема като признание за слабо лидерство и смята, че скоро след словото му Местан ще дойде на себе си, ще импровизира нещо благодарствено и ще подаде оставка. Или, ако наистина не се чувства добре, ще го направи в късния следобед на 18 декември, с което ще си гарантира едно пребиваване в парламента почти до края на живота си.
Не се случва. Защо? Имайте търпение да научите неща, които не са казани и писани досега.
Година по-късно Лютви Местан е №2 в новосформирана партия!? Защо пък №2? Имайте търпение и това ще го научите.
Но първо си припомнете словото на Доган и през призмата на сваления руски самолет, последвалите обтегнати отношения между Москва и Анкара и рестарта на дружбата между Путин и Ердоган, се опитайте да познаете: Аджеба, чел ли е Реджеп Тайип Ердоган словото на Ахмед Доган? И колко пъти?

Уважаеми дами и господа!
По традиция всяка година политическият елит на ДПС се събира, за да направи равносметка на изминалата година и да проспектира следващата година.
Най-характерното за този цикъл на политическото време е ускореният му темпоритъм и дълбинния му рефлекс върху всички сфери на живота.
Основни причини за ускорената вътрешна пулсация на времето, според мен, е тенденцията за прерастване на глобалната финансова криза в световна политическа криза, която поставя под въпрос стабилността на световния политически ред.
За първи път съм притеснен.., въпреки че по природа съм оптимист… Тревожно е, че Европейският съюз и страните членки първо не знаят какво да правят, второ, ако правят нещо, го правят съвсем формално и трето - ако решат „да се освободят" от евроидеята и евростратегията за интеграция, не знаят как да го направят и какво следва след това. ЕС в момента няма дълбока мотивация за развитие. Дори, мисля, че няма мотивация и за запазването си. Всичко се прави инерциално. ЕС няма необходимия за развитието си инвестиционен ресурс. Не са добре нещата и на равнище властови капацитет, за да се направи следваща крачка. Което означава формално съществуване, формално инвестиране във формална супер-общност. Създадена е политическа илюзия за ЕС, която ще бъде, дай Боже, ако не първият, то поне вторият субект в планетарен мащаб. Но това не става. И в близките 10 години това няма да се случи. Бюджетът на ЕС (за интеграция) е около 120-130 млрд, а военният бюджет на САЩ е 600-650 млрд. ... Тоест, съучастници сме в политическа игра с неясни правила и аморфни приоритети. Аз вече дълбоко се съмнявам, поне в някои отношения, не цялостно, разбира се, дали ще има изобщо Европейски съюз. До сега Европа не е показала, че има дълбока вътрешна мотивация да превърне ЕС в единен общ субект с геополитически мащаб. Например, има различни конфликти по света, по отношение на които европейската позиция се свежда до самооправдание, защото ЕС е джудже във военно-политическо отношение...
Но, уважаеми колеги, кризата, която започна преди 6-7 години се задълбочава и то много сериозно, придобивайки много странни форми, вече извън сферата на финансите и икономиката. Според мен, кризата мимикрира и се развива към политическа криза в планетарен мащаб. Защото тя поражда, задава и продуцира условия, които поставят под съмнение политическия ред в света. Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. И, разбира се, Русия. И това се случва на фона на пасивната политика на ЕС... Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово. От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО – адекватна система за отбрана ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално, като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят.
С други думи, световният ред с един геополитически полюс е на път да се преобразува много сериозно. Вероятно ще бъде многополюсен. Но в този контекст ЕС е в състояние "заспи" и се чуди какво да прави и къде да се закачи. Симптоматиката за политическа криза, започва с криза на толерантността. Кризата на толерантността създава условия за събуждане на различни национализми.
Ако някой от ЕС говори реално за приоритет на свободата, толерантността, отговорността и дори на сигурността и стабилността - значи не познава реалността. Няма такова нещо. Не виждам следващите 10 години да има условия за романтична политика. Защото големите, дълбоките пластове на геополитиката се разместват, главно от гледна точка на полюсите и ние не трябва да си затваряме очите за необходимата реформа на нашата партия - като очакване, като адекватно структуриране, и като адекватно действие. Светът не върви на добре. Това за мен е факт, а не предположение. В този контекст, гаранция за нашата сигурност е целостта и стабилността на България.
В региона, освен Русия, Турция иска да намери новото си място в световния ред и това може да породи много сложни взаимоотношения и кризи в региона на Балканите и Европа. Изобщо новото препозициониране в целия регион е толкова сложен и подмолен процес, че на този етап трудно могат да бъдат предвидими последиците. Само едно камъче може да обърне каруцата на стабилността в международен мащаб. Това е моето усещане. И когато говорим за политическо време, за национално политическо време, ние трябва да си сверим часовниците с това общо геополитическо време, ако не изцяло, поне с европейското политическо време. За съжаление това европейско политическо време, поне на този етап, сериозно изостава. Европейският съюз не е на ясно със себе си като идентичност, какво иска всъщност. ЕС все още няма идентичност, това е само проект на идентичност. И именно заради това ние се намираме в такава ситуация на разкрачен стоеж.
Затова, от гледна точка на тази ускорена пулсация на политическото време партията трябва да се реформира с ясен проспект на развитие. А един модел за развитие във всички случаи трябва да включва рисковите параметри за развитие на Колективното тяло. За голямо съжаление аз не виждам приоритетно мислене за Колективното тяло. И това е най-важният въпрос, който ние като че ли не поставяме, а го подменяме с текущи проблеми на политиката.
Понятието за „Колективното тяло" ползваме само като метафора. Но Колективното тяло има особена система на усещане, възприятия, оценка, очакване… В етнологията има един интересен термин - морфичен резонанс, който отчита именно вътрешната пулсация на общността. Ето аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим.Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам.
Не може едно колективно тяло, или цялото, да не си дава сметка за това, каква колективна пулсация произвежда и излъчва. Пулсацията на колективното тяло е феномен. Ако не се култивира, някой ще го овладее. Колективното тяло има вътрешен живот, който включва съзнаваното и несъзнаваното от гледна точка на оцеляването.
Да, кризата дава възможност, но кризата и отнема възможности. Би трябвало да сме доволни, че българският политически елит се научи да управлява кризисните ситуации, но този факт не трябва да ни приспива.
Моето желание е с политиката да се занимават хора, които разбират от политика. Аз харесвам музиката, обаче не съм компетентен да я оценявам . Хора, които са без понятие за политика, да правят политика –с това не съм съгласен. Не всеки може да прави политика. Не всеки човек може да прави музика. В никакъв случай не мога да пея като Галена, тя е талант. Но тя не може да прави това, което аз правя, примерно. Така е устроен светът...
Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави…
Искам много сериозно да погледнем на този въпрос. Ние не се намираме в някакъв рутинен период на развитие, ние се намираме в криза, която не осъзнаваме като мащаб и дълбочина. И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция. За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… Ние сме в периметъра на потенциални военни действия… Или мислите, че това не е възможно?! Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическият смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час. Едно наше непремерено действие може да породи такива последействия, за които после да се чудим - ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така нататък....
Затова с известна тъга искам да ви кажа, че времето е много сложно. Защото вибрира негативно в различните си пластове. Пожелавам ви да потърсите основите в себе си, от гледна точка на най-важното за нас, стабилността и сигурността на региона. Всяка концепция, всяка идея, всяка стратегия, която поставя нашата сигурност под въпрос – не трябва да се поощрява. Уточнявам - всички страни са заинтересовани от етносите, които са в съседните страни. Балканите са мозайка от етнорелигиозни малцинства, господа. Много пъти сме говорили за това. При една такава ситуация всеки се стреми да потърси пета или шеста колона. Ако искате да играете тази игра - това е политическо бедствие. Аз не искам да бъда нито пета, нито шеста колона. Моята философия е в България и в региона да има сигурност, и то независимо от външните обстоятелства. Много важно! Но затова трябва да се прави политика на баланси във всеки конкретен момент и всеки конкретен политически акт да е свързан с този контекст. Защото тези генериращи тревожност реалности изкривяват и ускоряват политическото време. И политическият разум основателно се изкушава да организира и конструира света, в който живеем, по същата матрица.
Не трябва да си въобразяваме, че това, което правим като политика в парламента няма връзка и със световна политика, европейска политика, регионална политика и т.н.
Информационната епоха фундаментално се отрази в самото битие на политиката. В политиката вече всичко е във всичко, така да се каже онлайн.
Няма изолирани действия. Всичко е във всичко. Дори когато правим нещо несъзнателно ние подпомагаме или захранваме процеси, които са извън нас, но рефлектират непосредствено и върху нашето съзнание, нашата държава, нашия свят…
Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде на сериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката!
Накрая ви призовавам да направим обща молитва за новата 2016 г.: Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

53 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/12/16 14:21

    Ако това е истинският текст,аз и много други ще се откажат от това обкръжение "ДОСТ",защото нещата не бяха ни представени по този начин!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/12/16 14:28

    kato ste promenili orginala i sega iskate da izkarate 4e amet doganovi4 ne e kazal 4e na6iqt pat e s rusiq ne s evropa i nato... iskate da izmenite ne6tata da go izkarate geroj predi izborite eee nema dase slu4i.. mir6ata si ostava mir6a ne puskaj komentara 4e 6te ti sprat kran4eto depesarsko

    ОтговорИзтриване
  3. AMYAD SE IZLOJI KATO KIFLACIYA. VSICHKI VIDEHA ISTINSKOTO MU CHERNO LICE.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/12/16 16:09

    Никога не съм бил привърженик на ДПС ,и никога няма да бъда.Винаги съм се чудил как такава сериозна структура даде възможност на един измамник като местан с малко м да да и бъде председател.Та вие турците сте много интересни хора.Този местан вкара всички кюрди в България и им даде дипломи за висше образование.Нали той е човека който гарантира изпит срещу 400 евро.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/12/16 16:18

    Местан не може да е даже и втори .Той просто е един себелюб,комплексар,себенрав доносник който мисли само за себе си!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/12/16 16:21

    В нашето село ако има избори Литфи Местан да е кандидат на дост той ще купи 3% от гласоветв

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/12/16 17:07

    ALOOO REDAKSIQTA KAK MOJE DA SRAVNQVATE ERDOGAN S SIGANINA AMET- NERDE YAMBUL NERDE ISTANBUL. TOZI OHLUV IMA ELOKTORAT 200 000 KOLKOTO E ELEKTORATA NA EDNA MAHALA NA ERDOGAN. NE MU DUGAYTE REJTINGA SAVA, AMA TOJ GO VKARA ZDRAVO NA BALGARITE KATO RAZPREDELQSE PORSIITE

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/12/16 17:10

    Текста беше същият но кучетата на диктатора Ердоган продажниците се опитаха даго подменят но ще го духат

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/12/16 17:11

    Долу червено-чалгарските продажници.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/12/16 17:18

    Големия стратег Доган е една руска кукла на конци дето козирува на повикване по всяко време на денонощието. Като реши да се поотпусне я му спретват атентат, я му самоубиват мъжката секретарка и му пускат клипа Бий самара че да се сеща магарето.

    ОтговорИзтриване
  11. Кухнята на дпс еоод мирише.Вони и то на гной и рани, рани нанесени на нас на Тюркското малцинство. Върхушката на дпс еоод се дави в кръвта и потта на Тюркското малцинство което превърна в свой капитал.
    Нямам на предвид излъганите и неосъзнаващите какво става в сарайте и какво върши и вършат четата на аметчо Чакмата.
    Руският самолет е свален със съгласусане с Путин.
    Целта беше Израел да падне на колене за Тюркския кораб и убитите в кораба.
    Планът успя.
    Израел плати 5 милиярда за Руския самолет и толкова на загубите на Тюркския кораб.
    Да върнем та днешна дата.
    За Сирия решават Русия и Тюркие.
    Всеки да знае от zaferiyus.
    Всички ръководители на дпс еоод или далчо,местанчо не са позитивен изход за вас.
    Те са Едни и Същи във друга премяна.

    ОтговорИзтриване
  12. Не вярвам Ердоган да падне толкова ниско да чете словото на един обикновен доносник на ДС !

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен18/12/16 17:53

    Ръководството на БСП ще препоръчва на структурите си по места да не включват в листите за следващия парламент депутати, които са имали три пълни мандата като народни представители. Това е част от постановките в модела на парламентарна група, приет на заседанието на Националния съвет на социалистите в събота.

    ОтговорИзтриване

  14. Здравейте.
    Дали Местан не беше санитар?...да изчисти разни...
    Дали не е финно инженерство в родната политика?
    А Атака си свърши работата успешно...(обедини ни със страх макар и временно),
    К.Дал най-големият лотоджия,тотоджия в най-новата ни политическа история.....даже от времената на Т.нар възродителен процес.
    3 възможни парламентарни бъдещи избранници,а 11силни кандитатури, как ще се препорционира с неопитен областен лидер като И.Шабан успех на Карадайъ.
    БГ. смолянци не биха покрили фантазиите в числа на партията в израз на резерви(то не беше Бесарабски Българи,Ловешко,
    Врачанско,Гурбетчии в Европа,изселници в Турция...)
    Дали е въображение на податливостта към родна конспирация,ако Местан се приближи към ДПС като явен или таен партньор.
    Психологията притежава портрета на сирак(след оставката на А.Давутоглу ДОСТ е сирак).
    Алтернативата на тютюна, родопчанинът е открил, че го владее отдавна. А турския език му служи за препитание в Европа.
    Затова благодарности на тези от първата генерация изселници от Турция.
    Лека му пръст и вечен покой на АХМЕД ЕМИН.
    Та какво значение има кой какво е казал
    Та какво значение има кой колко пъти го е прочел.
    Вместо да се уриентираме към доброто към религиозни храмове, Вие ни сервирате вредна храна,вредна информация.
    Весели празници на всички християни и техните добри съседи и приятели мюсюлмани.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен18/12/16 18:19

    Истинският турчин обича Турция, живее със заветите на Ататюрк и гласува за светската партия CHP. Okadar.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен18/12/16 18:45

    Каква партия е ДОСТ като в Турция получиха 20 000 гласа и още 5 до 7 000 в България. За нищо не стигат тези гласове.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен18/12/16 18:46

    Ердоган разчита сега само на Путин и Русия. Коментарът е излишен.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен18/12/16 18:47

    Zafer ai Kralsin!
    Saygilarimla...

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен18/12/16 18:48

    В текста пише"ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави"...А пък аз мисля,че Ердоган агата и другари Пути са се разбрали направо да заличат ДпС то.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен18/12/16 19:08

    "Родопи 24", пишете "Година по-късно Лютви Местан е №2 в новосформирана партия!? Защо пък №2? Имайте търпение и това ще го научите".
    Хайде пишете защо, че речта на Доган от преди година не е новина...

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен18/12/16 19:24

    Nerde Lutvi.
    Nerde Zaferiyus.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен18/12/16 19:32

    Какво спечели народа от появата на новата партия ДОСТ
    1 дпс научиха ,че в този в област Кърджали има жени и на 8март им занесоха на някои жени цветя
    2 разбраха ,че топлите кресла отиват и разбраха ,че има и народ а не овце за които трябва да се грижат
    3 Само като кажат че ако до няколко дни не идва багер в село х и веднага багера на общината идва а преди това с години не е стъпвал остави багер даже и кмета на селото не е стъпвал в тази махала нали овцете отиваха да гласуват
    4 Народа вече разбра че маската падна и келето се показа
    макар че собственика на клето вече е пътник до няколко месеца бил е болен

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен18/12/16 19:34

    Много е лошо това да се задигнеш и да падаш но като падаш гледаш долу вече няма и сараите ти
    и отиваш вече в толбухинско
    Путин и Ердоган са се разбрали вече да няма ДПС омръзнали са му и на двамата лъжите от сараите

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен18/12/16 20:25

    Някога бях писал че Доган е нещо като Нелсин Мандела на малцинствата в България, герой от рода на Че Гевара в мирно време. Подобни хора се раждат на 1000 години. Какво е надробил в тъмните години и как са го накарали ако е правил нещо, но той е човек с багаж. Не е лъжица за всяка уста. А колкото до сравнението горе, той го превъзхожда много. Никога няма да падне на нивото на араби. Той е светски /не съветски/ ориентиран модерен политик. Оценете го!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен18/12/16 20:27

    Помнете го това месец май 2017г в ДПС ще има листопад т.е ще се разпаднат

    ОтговорИзтриване
  26. Константинопол18/12/16 20:41

    Бре Зафериус ЗА КАКВИ ТЮРКИ ГОВОРИШ ??? МИДХАД ПАША КАЗА МНОГО ТОЧНО КОИ СА ДЯДО ТИ И БАБА ТИ НЕ САМО НА ТЕБ ДЕ А ЛАЗА ГРУЗИНСКИЯ ПОМАК И ТОЙ ЛИ Е ТЮРК КАТО СОЛУНСКИЯ ПОМАК АТАТЮРК ??????.ВИЖ ТУРКОПУЛИ САМ САГЛАСЕН КАЗАЛБАШ МОЖЕ КАРАМАНЛИЯ АРНАУТ БОШНЯК ..... ВИЖ ДОРИ ЧОБАНИНА НА КАРАМАНЛИИТЕ ОСМАН Е СПОРНО ДАЛИ Е ТЮРК . ЗАЩО Е НУЖЕН ПРЕВОД ОТ СТАРИ ОСМАНСКИ ДОКУМЕНТИ НА СЪВРЕМЕНЕН ТУРСКИ ОТ 1926 насам ЕЗИК ???? ТЮРК Е ТАТР АХМЕД ТЮРКИ СА МОНГОЛЦИТЕ АМА в ОСМАХЦИТЕ СА ПОЛЗЖАЛИ ТАКА НАРЕЦЕНАТА АРАБООСМАНСКА /колко османска е много спорно по пражилно е само арабска /ПИСМЕНОСТ . ЗАСТО СЕ НАЛГА ДА СЕ ПРАЖИ ЕЗИКОВА И ПИСМЕНА РЕФОРМА АКО И ТО НА БАЗАТА НА АЗЕРБАИДЖАНСКИ И КАЗАХСТАНСКИ ??? НОВИЯ СУЛТАН НА НОВА ТУРЦИЯ след разпада след продалйажаштата вече 50 год гражданска война в ТУРСИКИ Е ТАТАР а не лаз или каракашлар.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен18/12/16 21:15

    кой е по тежкар
    единия го е страх да излезне извън сараите а другия обикаля по селата
    кой е по свободен и по добър преценете сами

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен18/12/16 21:24

    Тъпи достларрррррр.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен18/12/16 22:26

    До 21.15 И да обикаля с цяла армия от бодигардове и то по селата.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен18/12/16 22:50

    До 18:19 ти значи си истински предател!!! Кюрдско мекере!! Очакваме кадър!!!

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен18/12/16 23:08

    do 20:41

    Koi ti EBAVA tvoeto izmisleno mnenie bokluk dolen kato chues za TURK mai pochvas da treperis

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен18/12/16 23:33

    ЕРДОГАН да чете на амед домашната работа,че кога сте видели ТОЙ да чете на готово.ЕРДОГАН събира милиони по площадите и държи с часове реч без дори да има листче пред него,а амед не може дори нормално да говори само фъфли.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен18/12/16 23:57

    Кримския татарин Исмаил Гаспраллъ преди 140г.години почва да издава в Русия вестници на съвременно турски език и се бори да един език на всички тюрки по цял свят,но живота не му стига.В момента в Татаристан официалния им език няма никаква разлика от турския.

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен19/12/16 00:03

    tip si ti jalak lakey

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен19/12/16 07:03

    По време на предизборните кампании,ще раздам огледала на достажиите и те сами щесе откажат от всички болни амбиции.Един свестен човек можели дами изброите от обкръжението на градци(Сахте Достлар)!

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен19/12/16 07:31

    С костюм от 2 хил. евро, с обувки от 700 евро, с риза от 500 евро, с вратовръзка от 200 евро и с апартамент в Момчилград наскоро закупен за 200 хиляди евро не се следва пътя на НУРИ АДАЛЪ и не се ходи при възрастните жени и мъже на полето да се агитира и да се прави предизборна пропаганда сядайки върху свещенния камък(Musalla Taşı) предназначен за поставяне на мъртъвци в двора на родопска джамия, Павел Ага! А бившата СКАТаджийка Кристина Абаджиева е не PR, а метреса на Агата. Павелчо като мекере на БКП агитираше турците да си сменят турско-арабските имена през 1984г. в кърджалийско, след вятъра на промяната стана най-върлият СДСар в региона ни, след което се прехърли в казана за доене на ДПС АД, а сега е лидер на ДОСТ и точи яко парите на ЕРДОГАН, ако не сполучи се очаква да се сдружи и с псевдо-патриотите Симеонов, Сидеров и Каракачанов дори, само и само да не изпусне голямата кльопачка! Местан не смее да припари в Делиормана, Добруджа и Герлово и да създава структури в тези региони, защото там хората не са балъци и не обичат такъв бояджия като него! Доколкото рабрах на срещата с турските интелектуалци в столицата София те са му натрили и насолили яко носа и он се е измъкнал барабар с тайфата си от срещата мигновено като напикан. Така, че след ДПС и НПСД, ДОСТ е поредната партенка. Ние турците в Булгаристан очакваме да се появи новият ни ерудиран лидер, който да е с чисто и неопетнено име и минало, да не е имал нищо общо с продажниците, предателите и измекярите Доган, Исмаилов и Местан и сие! И след като ДПС събра не повече от 200 хил. гласа/предимно ромски/, НДПС само 5 хил. гласа и ДОСТ едвам 50 хил. гласа от Тюркийе и Булгаристан на президентските избори и избирателната активност бе около 50%, значи потенциал за създаване на нова турска партия в Булгаристан със съвсем нов лидер е налице!

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен19/12/16 08:04

    Народа не го вълнува дали Доган е бил прав или Местан а какво ще закара вечерта на трапезата
    Заради един залък хляб и малко повече лукс младите ни оставиха булките малките си деца старите си родители и тръгнаха на гурбет
    Ей това не може да го разберете
    Покажете ми един син или дъщеря на общински кмет да е в чужбина вече и синовете и дъщерите на селските кметове и т не са защото си пишат по 500декара общински земи и пасища и са готови с десетки хиляди лв ето ви един пример и нека прокуратурата са самосезира и ги подгони тия селски бабаити
    един кмет пише на жена си 500декара плаща около 5лв на декар и получава от декар от 50до80лв
    и на година получава около 20хиляди лв
    а комшията му с над 100крави и 200овце получава 15декара защото общинските съветници са решили така
    ей това е новата ти мафия г-н доган

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен19/12/16 08:55

    Доган и централното ръководство трябва да изчисти и поднови общинските и областните дерибеи мафиоти ,паши и султани -4-5 боклука ни ползват и ни употребяват като стока и безправни хора /роби / Това им действие и показност на ДПС -,ще даде негатив в защита правата и свободите на електората .Не може 300-400 хиляди безправни хора да работят за 400-500 султани ,чорбаджиии и изедници .Това трябва да чуе и да разбере ДОГАН

    ОтговорИзтриване
  39. DO Konstantinopolka 20.41
    İsveç Kralı XII. Karl
    Poltava'da esir oluyordum. Bu benim için bir ölümdü, kurtuldum. Buğ nehri önünde tehlike daha kuvvetli olarak belirdi; önümde su, ardımda düşman, tepemde cehennemler püsküren güneş... Su beni boğmak, düşman beni parçalamak, güneş beni eritmek istiyordu; yine kurtuldum. Fakat bugün esirim, Türklerin esiriyim. Demirin, ateşin ve suyun yapamadığını onlar bana yaptılar, esir ettiler. Yalnız ayağımda zincir yok, zindanda da değilim; istediğimi yapıyorum. Fakat bu defa da şefkatin, asaletin, nezaketin esiriyim. Türkler beni işte bu elmas bağa sardılar. Bu kadar alicenap, bu kadar asil, bu kadar nazik bir milletin arasında hür bir esir olarak yaşamak, bilsen ne kadar tatlı.

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен19/12/16 09:59

    С костюм от 2 хил. евро, с обувки от 700 евро, с риза от 500 евро, с вратовръзка от 200 евро и с апартамент в Момчилград наскоро закупен за 200 хиляди евро не се следва пътя на НУРИ АДАЛЪ и не се ходи при възрастните жени и мъже на полето да се агитира и да се прави предизборна пропаганда сядайки върху свещенния камък(Musalla Taşı) предназначен за поставяне на мъртъвци в двора на родопска джамия, Павел Ага! А бившата СКАТаджийка Кристина Абаджиева е не PR, а метреса на Агата. Павелчо като мекере на БКП агитираше турците да си сменят турско-арабските имена през 1984г. в кърджалийско, след вятъра на промяната стана най-върлият СДСар в региона ни, след което се прехърли в казана за доене на ДПС АД, а сега е лидер на ДОСТ и точи яко парите на ЕРДОГАН, ако не сполучи се очаква да се сдружи и с псевдо-патриотите Симеонов, Сидеров и Каракачанов дори, само и само да не изпусне голямата лапачка! Местан не смее да припари в Делиормана, Добруджа и Герлово и да създава структури в тези региони, защото там хората не са балъци и не обичат такъв бояджия като него! Доколкото рабрах на срещата с турските интелектуалци в столицата София те са му натрили и насолили яко носа и он се е измъкнал барабар с тайфата си от срещата мигновено като напикан. Така, че след ДПС и НПСД, ДОСТ е поредната партенка. Ние турците в Булгаристан очакваме да се появи новият ни ерудиран лидер, който да е с чисто и неопетнено име и минало, да не е имал нищо общо с продажниците, предателите и измекярите Доган, Исмаилов и Местан и сие! И след като ДПС събра не повече от 200 хил. гласа/предимно ромски/, НДПС само 5 хил. гласа и ДОСТ едвам 50 хил. гласа от Тюркийе и Булгаристан на президентските избори и избирателната активност бе около 50%, значи потенциал за създаване на нова турска партия в Булгаристан със съвсем нов лидер е налице!

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен19/12/16 10:09

    ДуПиСе трябва да се поднови основно трябва да се спре влиянието на Руското протейе Ахметчо.
    Тази организация е ръководенот от мафията и никога не е защитавала интересинте на Българските Малцинства.
    Турците и Помашките Мюсюлмани от столетия насам и днес се продължава да се АСИМИЛИРАТ.
    Така, ДпС никога не защитавала интереси те на Малцинствата.
    Що се касае за Турция тя е бъла винаги велика и ще продължава да е такава.
    Само за кратко беше спината но днес стъпва обедилтелно на твърда земя.
    Така, че не пишете глупости само погледнете изселниците кито идват в България от Турция повечето с луксозни коли хеле младото поколение всички ВИШИСТИ и с добри заплати ание тук мизереуваме гладни боси хулим Ердоган напразно.

    ОтговорИзтриване
  42. do predi godina dps mafiotite nesa idvali v Kardjaliysko,sled sluchkata s Mestan obikalqt rayoniete v Kj.kato ojileni i si pravqt sabraniq che kolko sa zadrujni.pochi vsichki ot dps kj.znaqt che Dogan kakvoto kaje tova stava za kmetove i za deputati.no vseki si malchi zada ne istine meqstoto mu.

    ОтговорИзтриване
  43. Анонимен19/12/16 12:56

    v dps kakvoto kaje Dogan tova se sluchva,toy izgoni tolkova hora ot partiqta za da e ednolichen lider.no toy rano ili kasno shte si nameri maystora.dps varvi kam razpadane kolkoto dasi pravqt sabiraniq po KJ.

    ОтговорИзтриване
  44. Анонимен19/12/16 18:52

    Kato chuya za DPS ot yad napravo udrqm stenata s yumruk ,tiya predateli 27 godini zaspaha turcite

    ОтговорИзтриване
  45. Анонимен19/12/16 20:54

    "Турския татар....започва да издава преди 140 год на съвременен Турски" бре професоре той съвремения Турсики език е от 1926-27 когато се прави езиковата и писмена реформа заменила арабския и използвашта изцяло езика на СъветскаСоциалистическа Република Азарбаиджан и Казахстан.Бравоооооооо ти искара Мохамет че е писал и говорил съвременен турсики език ашколсун браво масшала .dai edin gashta pliava da go idesh na nashto magarce ei taka mi zvucish i ti haivan.

    ОтговорИзтриване
  46. KONSTANTINOPOLIS20/12/16 00:29

    DO ZEFERIOS KSERO POU DEN KATALAVENIS TIPOTA OMOS ISE KE POLI MALAKA YA AVTIO NA SU GRAPSO TURKOS ISE RE VLAKA META HILIA ENIAKOSIA IKOSI EKSI ISE POMAKOS TURKI DEN EHI BORI NA SWI KE TURKOPULOS AVTA INE RE VLAKA KE OHI TA PARAMITIA POU MOU GRAFIS . DW. COM тихата трагедия на гърците край босфора ,ПРОЧЕТИ КАК СЕ убиват християни и свещеници в днешна турциял ПРОЧЕТИ ЗА ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНЦИ ГЪРЦИ БЪЛГАРИ АСИРИЙЦИ КЮРДИ КИПАРЦИ.....само не мога да намеря нищо за геноцид над турци .НА 23:08 lfuluk si ti adam uruspou lalati si umira za celia Balgarski raztreperva se i i stava hubavo vece 150 godini pitai maika si jena si dasteria si celia ne e li po sladak i zashto adjeba stoiat ako ne im haresva . KOE E IZMISHLOTINA???? MIDHAT PASHA E KAZAL KOI TE E PRAVIL.

    ОтговорИзтриване
  47. DO KONSTANTINOPOLKA 20/12/16 00:29....
    Злобен народ сте Българите, особено тези които останахте в Турските области на Булгаристан.
    Злобни и завистливи сте не само към Турците но и към вас самите Българи.
    Все нещо ви е криво и винаги някой ви е виновен за вашите загуби в историята.
    Топите се и сте пред изчезване но продължавате да се заяждате за всичко което вие нямате а другите имат.
    Малко се поогледайте и вижте каква трагедия ви предстои, тотална Циганизация, страна без икономика и всеки дневно се задлъжниява.
    Нямате Армия. Нямате Културни и Духовни ценности. Никой не ви иска Даже и Русия.

    ОтговорИзтриване
  48. Анонимен20/12/16 19:01

    Koe bre zaferco nie niamame a vie taka narecenite turci imate?????az zlobata ia vijdam samo v komentarite na rezaci kato teb spriamo tolerantnia Balgarski /i Gracki/narod koito vi tarpi 150 godini,zashtoto prez tezi godini s izklioucenie na smianata na imenata koeto be palna glupost no izvarsina s deinoto ucastie na ne malka cast ot turskia elit v BG. Ta pitam zasto ti jivees ucil si v mendrese dori i prez komunizma imahte teatri klubove djamii vestnici radio programi oblagi i redica predimstva pri kandidatstvane vav vuzove a v turcia niama ostaven edin hristianin na mira.Komsiata kato zaminavase za turcia si ostavi klioucovete za kastata v balgari nesto adjaba da izcezna ???? Zefere grobovete na dediteni vkesan i konstantinopol sa poruganiplocite sa izkarani i postaveni kato kaldaram na carkvite e pobito po edno minare i sega sa djamii kastite sa obrani bori cercevetata sa vzeti.Ti mi kazi kolko struva turskata lira dnes i zasto erdogan zadalji instituciite i horata da obrastat zlatoto i valutata v liri.tova ce momcilgracki prostai kato teb ne hodite na teatar koncerti i kino neznaci ce Balgarina ne hodi.Sofia Plovdiv Varna.... biletite za teatar svarsvat poti vinagi Balgarskite deca peceliat vsekidnevno medali po mejdunarodni olimpiadi.tia armiata ni bese po malka ot osmanskata ama stignahme do Enos Midia .Balgarskata ikonomika se azrajda leko poleko ste ima prevaorajavane badi siguren .otnosno ciganizaciata v turcia jiveiat nad 5 miliona a s ciganski proizhot se samoopredeliat kam 8 Miliona tova pravi turcia nai ciganskata strana v sveta.ei sveta e malak vidial sam ia s ocite si turskata ciganizacia taka ce vijte se parvo vie .

    ОтговорИзтриване
  49. Анонимен20/12/16 19:11

    A vijdam ce barkash nesto ia mi kaji kakvo oznacava istanbol ne eli istin poli.neme zasiaga polka toti nesto te drazni i ne mojes da oboris istinata. Na vremeto pantofite i tarlacite na turkinkite biaha zabiti v obstezitiata i kvartirite na tavana stoto ot vratata ivdigaha krakata dobri biaha eii baia se izuciha .Abe ia da te popitam jenati kak se kazva da nebida ia poznavam sha ma izviniavas.

    ОтговорИзтриване
  50. Анонимен23/12/16 18:11

    AHMED DOGAN SE OTEGLI I KAKVO STANA S DPS V MOMENTA E PARTIYA KOYATO IMA DEPUTATI V PARLAMENTA I NISHTO DRUGO

    ОтговорИзтриване
  51. Анонимен5/1/17 11:45

    DOST, ako ima kyraj na izborite sam da vleze .

    ОтговорИзтриване
  52. Анонимен5/1/17 18:48

    AЛО,живееш в БЪЛГАРИЯ , а не в БУЛГАРИСТАН. Много ли ви харесва така да наричате държавата в която сте се родили ?

    ОтговорИзтриване
  53. Анонимен24/1/17 21:20

    На Костантинополския хич не му до посредствените преписани слова от с. Дръндар.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.