Структурите и организациите в България, които се занимават с младежка политика, са няколко. Младежките политически организации, неправителствени организации, студентските съвети, ученическите съвети и Българският младежки червен кръст. Това са структурите, които се интересуват и участват в случващото се в страната по отношение на политики, насочени към младите хора, и младежките дейности като цяло.
Младежкото присъствие в политическите партии е именно мисия и заявка за утрешния ден. Младежите не са за еднократна употреба, краткосрочни цели или вътрешнопартийни борби. Те са тези, които ще изнесат на гърба си партиите през следващите години. Затова и не бива да бъдат употребявани в случките на деня, да бъдат използвани за някаква дребна задачка, а за нещо, което си заслужава.
По този начин разсъждават млади хора, които членуват в различни партии, а не е тайна, че почти всички имат младежки структури.
И точни някои партии ги употребяват за мръсни поръчки, най-вече по време на избори. Смолян не е изключение от тази тенденция. Преди избори има затишие в най-голямата социална мрежа, но наближи ли вотът на предния ешелон са младите партийци. Такива коментари пишат, толкова са вещи за събития отпреди 10 години, когато те самите са били по на 12-13 години, че човек като чете му става ясно, че написаното не е от тях.

Показваш лоялност, изпълняваш задачи…

Но вече няма тролове, или поне намаляха. Вече се появяват млади лица, познати на хората. Точно като Матросов пред амбразурата. За повечето хора е ясно, че това е сценарий, за да може партията да оплюе своя противник и видите ли, „от младите хора идва”, а не от познатите ни политици. Зад черния пиар стои и стремежът на същите младежи да се  издигнат в политиката. Те добре знаят, че това е единственият начин да успеят. Показваш лоялност към партията, изпълняваш поставените задачи, заявяваш уж твоя гражданска позиция и достигаш до гребена на вълната. Родители също съветват големите си деца да станат политици. „Дъщеря ми завърши преди три години социология в УННС и не може да си намери работа в Смолян. Навсякъде има партийни назначения , а също и с връзки. Посъветвах я да стане член на една от силните партии и дано да успее да се реализира, друг начин няма”, категорична е 45-годишната Станислава.
Жалко, че пак келепирът е водещ.
Има партии, които дават път на младите хора. Поощряват ги, обучават ги и ги издигат на отговорни постове. Обществото също приема положително да се дава път на младите и кадърни хора, защото има политици, които вече са ни втръснали от несменяемост.     
Младежките партийни структури участват и в различни обществени инициативи и кампании. Най-вече от тях разбираме, че съществуват такива структури.

„Младежката апатия е един от големите проблеми на нашето общество.

Липсва гражданската съвест на хората, няма го самосъзнанието, че нещо зависи от всеки един от тях, включително и от младите хора най-вече. На възрастните не можем да им се сърдим - те са били част от друга система, независимо дали гласуват в червено или в синьо. Манталитетът и начинът им на мислене си остават повлияни от тези 45 години комунизъм. Част от задачата на младежките организации е да развиват тази гражданска съвест у младежта, защото от нейната липса идват всичките проблеми на държавата днес”. Това е мнението на един млад човек, членуващ в партия в Смолян.
„В България никога не можеш да се чувстваш лидер в точния смисъл на думата. Трудно е също да се опитваш да се изградиш като лидер в дадена насока - примерно чрез механизмите на политиката-да обучаваш някакви хора, да се опиташ да им разшириш спектъра на мислене. Опитваш се да промениш нещата, но в един момент идва конюнктурата и смазва всичко това. Това се дължи и на възрастните, и на онези - “удобните“. Удобният човек не носи след себе си развитие, изграждане. Те са и връзката с възрастните. От две години се занимавам с политика. Стартирали сме европейски мрежи, правили сме национални младежки политики. В крайна сметка нещо правя, работя, а хората го оценяват. В този си вид младежката политическа дейност няма бъдеще. Има краен срок с изтичането на мандата. И като не можеш да се развиваш в твоята си политическа партия, спираш развитието си дотам”, коментира друг младеж, разочарован от участието си в политиката.
А тя е призвание. Да си въвлечен в политическите идеи. Това не всеки иска да го прави. Някои влизат в политиката, за да си намерят работа или контакти за бизнес. Някои хора искат да научат нещо за либералните ценности и това да им даде нещо за CV-то или поне обща култура. Трети искат да установят връзки в чужбина. Ползите, които дава обществената дейност, не са никак малко. Просто трябва да се осъзнаят от младите хора.

Младежките организации трябва да дават предложения за реалната политика на партиите

Трябва да се промени цялото мислене в така наречената младежка политика. Наистина трябва да се възприеме политиката като участие в гражданското общество. Не е удачно всички младежки организации да копират 100% структурите на партиите, защото това неминуемо изкривява психиката.
Младите хора по правило са много добре образовани и се справят със задачите си във властта. Младежките организации често вършат работа, близка с тази на неправителствените организации. Дали ще направи демонстрация срещу нарушаването на човешките права - това по същия начин може да го направи и една правозащитна организация. И в един момент губи смисъл. Младежките структури трябва да се занимават с нещо друго - да седнат на една маса и от погледа на техните приоритети да дават решения и предложения за реалната политика на партиите. Трябва да казват какво искат да се промени. Младите повече ги касае какво ще стане след 15 години.
На никого не му трябва силна младежка организация.  Хората, които биха могли да направят силна младежка организация, не биха били допуснати до това. Младите хора затова се отдръпват от политиката. Те виждат, че се действа авторитарно. В България младежките организации се използват не за глобална политическа стратегия, а за целта на една личност, която е оглавила организацията.
Николай Михайлов, 24smolain.com
На снимката: Младежи почистват паметник в Смолян
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.