Зимни прелести:
Родопски дух в буркан и бутилка
Времето
застудя, наближават и празници. Какво по-хубаво от това вечер да седнеш край
масата и жената да сервира туршийка с домашна ракийка? Замезваш си,
пийваш, гледаш телевизия и псуваш на
воля, който се появи в ефир. Сега ти се е паднало, цял ден бачкаш, чудиш се как
да вържеш двата края, но идва и твоят момент –вечер пред телевизора. Псувай на
воля, тропай по масата и се напий!
Никой
не може да вземе на родопчанина духа, който е консервиран в бурканите и в
бутилките домашна ракия. Той ще си отделя от залъка, но ще си направи зимнината
и ще си свари ракията, напук на политиците и големците, напук и на мизерията.
Така и кризата по-лесно се преживява, стискаш зъби и продължаваш.
Зелето в
бидоните вече е готово
Една
разходка из града и не е трудно да се забележи, че между блоковете са
пригодени места за варене на буркани, приготвяне на печени чушки и друга
зимнина. От почти всяка тераса се виждат бидони и е ясно, че със зеле. Бидони
се поставят и в избите. Много често през пролетта неприятната миризма от
вкиснало зеле обхваща целия вход и всички апартаменти. Но сега е зима и е рано
да се мисли за това, а и зелето вече изглежда перфектно…
Ракия
се вари по селата, там има казани и майстори. Мъжете се кооперират и е цял
ритуал приготвянето й. Други си купуват грозде от Пазарджишко и се прави вино
по гаражите. „Около два тона грозде си купуваме с моя комшия и си правим вино,
рецептата няма да издаваме”, шегува се 54-годишният Минчо. Той
казва, че се е отказал от ракията и е минал на питието на боговете.
„Правиш” главата
и спиш спокойно
„Има
един неописуем уют вкъщи, но най-много
се усеща като завали един хубав сняг. Сядаме с комшията у тях или у нас, жените
ни нарязват туршийка, сипваме си домашна ракийка, а пържолите се пекат във
фурната. Пускаме си и музичка и купонът е на шест. Не ни трябват кръчми и
заведения. Като се напием си лягаме и спим по-спокойно. Човек има нужда да
разпусне от този напрегнат и безпаричен живот”, споделя житейската си мъдрост
48-годишният Борислав.
„Сложили
сме сто килограма зеле, 40-бутилки имам домашна ракия, заколихме прасето, сега
правим и луканки. Направили сме си 600 буркана зимнина. Ще оцелеем, като се
оправи времето ще пеем песента: „Пролет пукна, ни не”. Така се шегува с бита си
Анастас.
Зимнината
и ракията се оказват начин на оцеляване, разтоварване, удоволствие. Може би
затова родопчани усърдно и с желание я приготвят. Събират се съседи, комшии,
помагат си. При други обстоятелства комшиите не могат да се понасят, но щом
става въпрос за ракийка и зимнина, дружбата е вечна.
Ефектът на
гроздомицина
„Първата
ракия я усещаш като зехтин по трахеите, облива с топлина цялото ти тяло, чак до
краката. След втората се отпускаш на стола – отначало с притеснение, а после с
цялата си тежест. Дотогава си седял прегърбен напред, стегнат като пружина,
готов всеки момент да скочиш и да забиеш юмрук в лицето на някой големец, да
докажеш на друг колко си прав. А след втората, буцата в гърлото се стапя,
почваш да чувстваш тялото си леко. Разтягаш рамене, наместваш кокалите, вдишваш
с пълни гърди, усещаш как животът бавно се завръща в теб”, споделя възрастен
мъж, който сам приготвя ракията си.
Истината
е, че ракията води до чувство за еуфория, сила, липса на комплекси и мисли за
липсата на пари.
Ракиджиите
не искат да повдигат темата за ментетата. „То целият ни живот е менте, ама ние
си правим хубава ракия”, казват майсторите на питието, без което не може на
нито една трапеза. Не се впечатляват и от болести, причинени от злоупотреба с
алкохол. Простият им отговор е, че все от нещо ще се мре и половин час била
разликата при погребенията на пиещия, пушещия и въздържалите се от тези така
наречени пороци.
Ракията
не е просто ракия, а за повечето хора бягство от тази реалност, която те
скапва. Начин да се разтовариш, дори и на сутринта да те боли главата от
махмурлук и да продължиш до следващата вечер и до следващата ракия…
Николай
Михайлов
24rodopi.com
На
снимките: Има от всичко в зимното презареждане
Родопи, редактори, вземете се в ръце. Такъв израз като "правиш главата" (kafa yapmak) на български не съществува.
ОтговорИзтриване