ДПС и ДОСТ ще се преброяват в Джебел, Водач, Мост... Ако Веселин Марешки не пълни залите с платени агитки, той ще спечели „бронза“ на тези избори. Каракачанов отива на балотаж и щял да бие Цачева… Ма от кадя на кадя, бе?!

Колкото по-близо е изборният ден, толкова по-голяма е вероятността да се събудите в едно легло със социоложка (социолог). Ако в медиите не четете така нар. „нагласи“ как ще гласувате в неделя, бъдете сигурни, че „ясновидците“ или поръчителите на „най-точната прогноза“ ще ви дойдат на гости. За да ви убедят, че правилният избор е да дадете своя глас за вече ясния победител, че няма смисъл да пускате бюлетина за друг, защото тя ще отиде на вятъра… Други пък имат за задача да внушават „Още малко подкрепа е нужна, приятели“ или „Събудете се, страшните идват!“.
За съжаление, на тези избори е така – имаш чувството, че гласуваш за социолози и за играчите зад паравана, а не за вписаните в ЦИК и сияещи от плакатите.
Въобще, процентите на тези, които би трябвало да са астрални близнаци с онези, които работят на принципа „ден година храни“ – кръчмарите от Несебър, Равда, Влас и т. н., трябва да ви „отворят“ очите за кого да гласувате. Явно до този извод са стигнали умниците от предизборните щабове.
За нас остава първият важен извод: На тези избори информирането на избирателя е на заден план, важното е той да бъде манипулиран.

*
Във всички щабове на основните играчи на Президентски избори`2016 харесват рекламата на „Хайнекен“ с Антонио Бандерас (който не е Антонио Бандерас), а пиарите дори обясняват какво попадение е, как всеки път грабва зрителя (потребител, избирател).
Харесват и уж разбират, а цял месец правят скучна кампания.
Точно това се случва в тази предизборна кампания – хората бягат от новините за кандидат-президентите. Големи и скъпоструващи напъни, а избирателят не се интересува. Между 330 и 1836 са четенията на дописките за единия от сигурните участници в балотажа в сайта на най-влиятелния национален всекидневник (всеки ден около 120 000 души четат онлайн изданието, а само 1000 отварят новините за изборите). Към срещите и посланията на другия фаворит интересът е още по-слаб.
Пиарите си го знаят, но нито един няма да признае безсилието си: „ Какво да се прави!? Всички гледаме и коментираме Лионел Меси и Месут Йозил, но накрая си ритаме топката по махленски, както си умеем“.

*
Ако хората не влизат под строй на срещите с Веселин Марешки, ако „Г-н Евтини горива“ не плаща за всяка единица избирател в залите, които пълни, то с „бронза“ на тези избори ще се окичи именно той. Повечето социолози дават на бизнесмена 1 или под 1 % и едва тази седмица някои агенции свенливо му „позволиха“ да мине 3-те, че даже 4-те процента.

*
Колко тежат ДПС и ДОСТ?
Това е един от най-важните въпроси на първия тур на изборите за президент, чийто отговор ще бъде равносметка на случилото се сред прословутото коледно слово на Ахмед Доган в края на м. г., след което не само се появи поредната партия с претенции да измести ДПС от смесените региони у нас, но се вмести и в дневния ред на Анкара и Москва.
Защо само на 6 ноември, а не и на балотажа? В българското политическо сватосване са се случвали толкова нелогични комбинации, че няма да е изненада, ако на втория тур и ДПС, и ДОСТ подкрепят Цецка Цачева. Особено ако се случи внушението на много социологически агенции за балотаж между Цецка Цачева и евроскептика (това е най-мекият израз, използван от опонентите на този кандидат) Красимир Каракачанов.
Но нека сме търпеливи и видим дали може да се случи дълго чаканото преброяване на ДПС и ДОСТ.
Депутати и на двете партии работят активно в изселническите квартали в Турция. Очакванията са за около 40 000 гласа, като от урните ще изчакат предимно имената на Цецка Цачева и Пламен Орешарски. Която партия е работила с изселнически организации с повече структури, тя ще надделее.
Ако в България за Пламен Орешарски гласуват по-малко от 300 000 души, още в неделя вечерта Лютви Местан, лидер на ДОСТ, ще обяви: „Аз отдалечих хората от ДПС“ и ще продължи с аритметиката за рекордните 600 000 гласа, за 470-те хиляди бюлетини от последния вот и за „санитарния минимум за значимо политическо присъствие“ от 300 000 гласа.
Местан ще има основание да захапе бившите си съпартийци, но трезво трябва да се отчете, че ДПС няма как да мине 400 000 гласа на тези избори – традиционно избирателите са пасивни на президентски вот, Движението прави кампания само от две седмици, селата в смесените региони са обезлюдени.
И все пак има населени места у нас, в които може да се направи що-годе точна сметка за настроенията. Терени за вярната аритметика „Избирателите на ДПС и ДОСТ“ са община Джебел, село Водач, село Мост…
В община Джебел кмет е Бахри Юмер, който близо 20 години беше най-важният човек на ДПС в Източните Родопи, но вече е „дясна ръка“ на Лютви Местан. Бахри Юмер обяви, че Джебел е първата община на ДОСТ и успя да изгради няколко местни съвети. В Джебел досега имаше само ДПС и ГЕРБ. Затова след приключването на изборния ден в неделя, от резултата на Цецка Цачева следва да се извадят 883 гласа (толкова в Джебелско гласуваха за съветническата листа на ГЕРБ преди година) и каквото остане е за ДОСТ. Актуалното състояние на електората на ДПС ще стане ясно от резултата на Пламен Орешарски.
Водач е селото, в което живее депутатът Шабанали Ахмед, който влезе в народното събрание от квотата „Анкара“, а сега е в ръководството на ДОСТ. Досега в чернооченското село гласуваха най-вече за ДПС. В неделя ще видим дали местните вярват на един от най-важните хора в ДОСТ (на миналите избори 129 души гласуваха за ДПС, а 6-ма за ГЕРБ. В неделя следва да махнем поне 6 от гласовете за Цецка Цачева и останалото от нения резултат да признаем за актив на зам.-председателя на ДОСТ).
Мост пък е родното село на зам.-председателя на ЦС на ДПС Хасан Азис, където ДОСТ не успя да се позиционира, но пък ще стане ясно дали посланията през медиите са успели да размътят главите на избирателите.

*
Красимир Каракачанов имал реални шансове да се класира за втория тур на президентските избори, тръбят някои социологически агенции. Още отсега ученикът на Волен Сидеров в патриотичната политика водел пред Цецка Цачева, добавят онези, които са в края на кампанията „ден година храни“.
Излиза, че Каракачанов е фаворитът на тези избори!?
Облъчването на избирателите е заприличала на рунтавия мъж от Панагюрище и репликата му, с която доби национална известност „Ма от кадя на кадя, бе?!”.
Тази опорна точка не струва пет пари. Дори мисълта за нея поражда серия от въпроси от рода на „Президент ли избираме или провеждаме референдум за излизането от Европейския съюз?“, „Нали всички в Брюксел – и ЕНП-то на Борисов, и ПЕС-ът на Станишев и Нинова, и АЛДЕ-то на Карадайъ, и европейските партньори на Реформаторския блок, наричат политиците като Каракачанов „евроскептици“, а някои са и по-крайни, определяйки ги директно като „фашисти“?“, „Защо „оригиналът-патриот“ Волен Сидеров не успя да катурне преди 10 години обичания от Москва Георги Първанов (десетки хиляди активисти на СДС тогава гласуваха за кандидата на БСП заради страха от Сидеров), а сега подражателят му е фаворит срещу кандидата на евроатлантиците?“.
Каракачанов  бие Цачева на балотаж е виц, мелодия, за която се плаща на социолозите.
Вярно е, че телевизиите на Волен Сидеров и Валери Симеонов правят кампанията на Каракачанов, което е силен коз. Това само го прави фаворит за единственото неясно нещо за първия тур на вота – кой ще стане №3. Веселин Марешки, Красимир Каракачанов или Пламен Орешарски? Другото е ясно – Цецка Цачева и Румен Радев отиват на балотаж.
Вярно, има около 500 000 избиратели, които все още не са решили дали да гласуват и ако въобще в неделя застанат пред урните, не се знае кое квадратче ще зачеркнат. Огромна армия, която може да предизвика трус в изборната нощ, но пък и на терена го няма онзи магьосник, който може да насочи тази мощна енергия към себе си. И на тези избори е важно да си кандидат на партия. И колкото по-голяма е тя, толкова повече проценти ще получиш.

*
Печели или губи Кърджали            , ако преминем към мажоритарен избор на народните представители?
Този въпрос най-често ни задаваха днес читателите, които следяха новините на 24rodopi.com за изборите, но освен за президентския вот, настояваха да пишем и за националния референдум, който също ще се проведе на 6 ноември.
Кърджали, а и всеки друг регион печели повече, ако депутатите му са от управляващата партия. Опозиционните депутати са само едни мрънкащи законотворци, от които нищо не зависи, а заплатите и командировъчните все не достигат. Народните представители от партия, която е на власт, имат интерес да щъкат из министерства, да посредничат на диалога на кметовете с всички звена на правителството,  да дебнат в края на годината за излищъци, които да насочат към избирателния район…
Това е положението – колкото повече депутати имате от управляващата партия, толкова повече властта ще харчи в този район.
Истина №2 е, че и системата Д`Онт, и системата Херман – Ниймайер имат плюсове и минуси, но не гарантират на 100 процента справедливо разпределяне на мандатите.
Например, при Д`Онт ДПС печели всичките 5 мандати в област Кърджали, но няма вратичка да спечели мандат във Видин с 1 500 гласа. Херман-Ниймаейр позволява ДПС да имат депутат във Видин, но гарантира един мандат за ГЕРБ, а при слабо представяне на ДПС - и един на БСП (това всъщност се случи вече).
Ако се въведе само мажоритарен избор на депутати, и ако напролет има предсрочни парламентарни избори, в Кърджали всичките мандати ще бъдат спечелени от кандидати на ДПС. Ако някой ви обяснява нещо друго, то или не разбира, или се опитва да ви будалка. Независимо дали едни избори са пропорционални, мажоритарни или е предпочетена смесена система, важно е да имаш повече структури по места.
От години Вежди Рашидов се хвали, че е разбил монопола на ДПС в Кърджалийско. Нищо вярно няма в това. Тогава се направи експеримент със смесена система. Във всяка област имаше по един мажоритарен мандат. И навсякъде спечелиха кандидатите на ГЕРБ, защото знаеха, че мажоритарните избраници са назначени от Бойко Борисов. В Кърджали мажоритарен победител бе Ахмед Доган, който смаза Рашидов. Скулпторът стана депутат като водач на партийната листа на ГЕРБ с малко над 18 000 гласа. 4 години по-късно същия резултат постигна и листата, която се водеше от Цвета Караянчева.
Единственият шанс за пробив в „бастиона на ДПС“ при мажоритарни избори е обособяването на два едномандатни района вътре в град Кърджали – централната част да бъде отделена от „Възрожденци“ и „Прилепци“. Това обаче няма как да стане, защото ако мандатите на практика бъдат намалени от 240 на 120, Кърджали ще бъде в общ едномандатен район заедно с Черноочене.

Иначе идеята за въвеждане на мажоритарна система и за намаляване броя на депутати и на партийната субсидия заслужава адмирации. За отбелязване обаче е, че една партия винаги ще търси начини да си пълни касата. Държавата като не дава…
(Следва)
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/11/16 10:23

    Марешки президент!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/11/16 10:52

    Марешки само за магарешки салам става

    ОтговорИзтриване
  3. инж Илиев3/11/16 11:50

    Реджеб от село Лисиците --ПРЕЗИДЕНТ

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/11/16 13:00

    ако някой иска да преброи гласовете на ДПС и ДОСТ нека ги брои следващата седмица не тази

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/11/16 20:22

    Ami govori se che v vodach ne haresvat mnogu deputata si i nikoi nqmalo da glasuva za nego. Sramota da ne te iskat vav sobstvenoto si selo!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.